Κριτική | The Father: Θεατρικό αριστουργηματικό ταξίδι στο κόσμο της άνοιας...


 Λένε ότι όταν μια ταινία σε κάνει να θυμάσαι στιγμές της μέρες μετά τη προβολή της, τότε πρόκειται για μια καλή ταινία! 

Αυτό λοιπόν συνέβη με μένα και τη ταινία The Father με τον Α. Χόπκινς στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Τη ταινία την είδα σε θερινό κινηματογράφο οπότε πολλές σκηνοθετικές λεπτομέρειες τις έχασα λόγω περιβάλλοντος. Παρ' όλα αυτά  στη ταινία ξεχωρίζει η μουσική επένδυση, η έμφαση στη λεπτομέρεια σκηνοθετικά και φυσικά οι ερμηνείες τόσο του Χόπκινς ως πατέρα με προχωρημένη άνοια όσο και της Κόλμαν ως της κόρης του, η οποία καλείται να διαχειριστεί τη ρευστότητα της κατάστασης της υγείας του πατέρα της. 

Διαβάζοντας τα παραπάνω θα αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη ταινία από άλλες με παρόμοια θεματολογία. Όσοι έχετε δει το εξαιρετικό Amour θα με καταλάβετε! Είναι αυτή η αίσθηση που σου αφήνει όταν τη βλέπεις. Οι σκηνές εναλλάσσονται με τέτοιο τρόπο που - ως θεατής - δεν είσαι ποτέ σίγουρος αν αυτό που βλέπεις είναι πραγματικότητα ή αποκύημα της φαντασίας του ασθενή πατέρα. 


Οι ήρωες στη ταινία παρουσιάζονται με μια θεατρική αφαιρετικότητα, κάτι που αρκετές φορές φτάνει στα όρια του θρίλερ παρ' όλο που η ταινία είναι βαθιά δραματική. Η βραδυφλεγής εξέλιξη της ιστορίας και η κορύφωση της στο τέλος, από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, οδηγούν του θεατή σε μια εσωτερική "κάθαρση"

Είναι αυτό που κάνει τον θεατή να θυμάται στιγμές της ταινίας μέρες μετά τη προβολή της. Όσοι έχετε την ευκαιρία δείτε τη. Είναι μια δραματική ταινία αλλά αξίζει της προσοχής σας. Εις το επανιδείν. 



Spotify | 8 ελληνικά podcasts που αξίζουν να ακουστούν.

Μπορεί στην εποχή μας, το ενδιαφέρον να μονοπωλεί το Youtube και τα αντίστοιχα κανάλια διάσημων ή μη Youtubers αλλά πολύ αξιόλογο περιεχόμενο παράγεται και στα ελληνικά Podcasts! Τι είναι αυτά; 

To podcasting είναι μια υπηρεσία διαθέσιμη σε χρήστες η οποία τους επιτρέπει να ακούσουν εκπομπές όποτε το ζητήσουν. Τα podcasts είναι ψηφιακά αρχεία και όχι ραδιοκύματα και σε αντίθεση με το ραδιόφωνο έχουν διάρκεια στον χρόνο, και δεν απαιτούν εξοπλισμό μεγάλου κόστους. Τα podcast μπορούν να δημιουργηθούν από καθένα που διαθέτει μικρόφωνο, λογισμικό ηχογράφησης, και σύνδεση στο internet. 


Τα Podcasts μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέσα από ποικίλες πηγές streaming περιεχομένου όπως το Spotify. Πρόσφατα ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το Spotify όχι μόνο για μουσική αλλά και για παρακολούθηση podcasts. Οπότε, σας παραθέτω 8 ελληνικά podcasts που θεωρώ ότι αξίζουν της προσοχής σας: 

1. Business Undercover: Ασχολείται με την επιχειρηματικότητα με πολύ ουσιαστικά και χρήσιμα podcasts με ποικίλη θεματολογία. Φιλοξενεί συχνά έμπειρους και αξιόλογους ανθρώπους του χώρου, 

2. The Brain Hacking Academy: Εβδομαδιαίες εκπομπές για να "χακάρεις το μυαλό σου" και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου... Τουλάχιστον αυτό αναφέρει το moto του συγκεκριμένου podcast, 

3. Γιατί Όχι - #GiatiOxi: Ένα ελληνικό podcast με ποικίλη θεματολογία σχετική με την επικαιρότητα αλλά με τρόπο δημιουργικό και με δόση χιούμορ. 

4. Suite Greek Music Podcast: Ένα ελληνικό μουσικό podcast από το οποίο μαθαίνουμε ό,τι πιο αξιόλογο κυκλοφορεί στην ελληνική μουσική σκηνή. Πέρα από τους γνωστούς και χιλιοδιαφημισμένους καλλιτέχνες. 

5. Για πες καμμιά ταινία: Κάθε εβδομάδα παρουσιάζεται και αναλύεται μια πολυαναμενόμενη ταινία με ανάλαφρο αλλά παράλληλα και ενημερωτικό τρόπο. 

6. True Crime αλά Ελληνικά: Εξιστορήσεις εγκλημάτων που συγκλόνισαν τον κόσμο! Για όσους αρέσκονται να παρακολουθούν crime series! 

7. Αληθινά Εγκλήματα: Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα από τον 19ο αιώνα ως σήμερα. Φως στο Τούνελ της Ελληνικής εγκληματολογίας... 

8. 3 στον Αέρα: Εβδομαδιαία εκπομπή με σχολιασμό των σημαντικότερων ειδήσεων από το χώρο της τεχνολογίας. Σαν ένα εβδομαδιαίο tech recap από το Insomnia. 

Ακούστε τα, επιλέξτε ποια είναι πιο κοντά στα δικά σας ενδιαφέροντα και καλή ακρόαση. 

[image via]


Smartphones | Οι αποφάσεις της Apple, τα Premium κινητά της Samsung και η δύση της Huawei!


Τη τελευταία δεκαετία η αγορά κινητής έχει μετατραπεί σε ένα διαρκή αγώνα για το ποια εταιρεία θα δημιουργήσει το ενδιαφέρον (hype) εκείνο που θα την κάνει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Παλιότερα, αρκούσε ένα μεγάλο media event κάθε χρόνο με την παρουσίαση του "νέου" μοντέλου της εκάστοτε εταιρείας, το οποίο παρουσιαζόταν ως η επιτομή της τεχνολογίας! Νέες κάμερες, πιο εξελιγμένοι επεξεργαστές, περισσότερες ίντσες, περισσότερες κάμερες με περισσότερα mps, γρήγορη φόρτιση κ.α. 

Ώσπου ήρθε η Apple και άλλαξε και αυτόν τον ρυθμό της αγοράς. Άρχισε να παρουσιάζει όχι μόνο ένα μοντέλο κάθε φορά αλλά τρία! Ένα μοντέλο, υποτίθεται, για κάθε κατηγορία χρήσης. 
  • Ένα "μικρό" (lite series) με λίγες ίντσες και μέτρια τεχνικά χαρακτηριστικά, το οποίο απευθύνεται στη midrange κατηγορία αλλά με premium πάντα τιμή. 
  • Ένα "μεσαίο" με μερικά από τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε ναυαρχίδας της αλλά με μερικές εκπτώσεις στο σύνολο των χαρακτηριστικών του και 
  • το "μεγάλο μοντέλο" (pro series) το οποίο έχει όλο το πακέτο των πιο προηγμένων χαρακτηριστικών της κάθε χρονιάς. 

Θα μου πείτε που βρίσκεις το κακό στη νέα αυτή εμπορική πολιτική; Θεωρητικά, όλοι οι καταναλωτές πλέον έχουν, κάθε χρόνο, την επιλογή να αγοράσουν μια Apple συσκευή ανάλογα με τα χρήματα που θέλουν να διαθέσουν. Αυτό, όμως, δεν είναι απόλυτα ακριβές καθώς η νέα αυτή εμπορική πολιτική, έφερε μια τεχνητή αύξηση των τιμών πώλησης όλων των μοντέλων της Apple. Πλέον, για να αγοράσεις τη πιο premium έκδοση του iPhone, τη ναυαρχίδα δηλαδή της κάθε χρονιάς, πρέπει να πληρώσεις πολύ περισσότερα χρήματα από ότι παλιότερα. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Apple πριν μερικά χρόνια αποφάσισε να κάνει μια ακόμη αλλαγή! Αυτή τη φορά στα παρελκόμενα της συσκευασίας η οποία συνοδεύει την συσκευή με το κινητό το οποίο αγοράζει ο καταναλωτής. Αποφάσισε λοιπόν να αφαιρέσει τα ενσύρματα ακουστικά από τη συσκευασία καθώς πλέον υποστηρίζει την ασύρματη τεχνολογία και στα ακουστικά. Η τεχνολογία προχωρά, η καθημερινότητα μας γίνεται πιο εύκολη. Τα ασύρματα ακουστικά ήρθαν για να μείνουν. Μαζί με την έλευση τους δημιουργήθηκε όμως μια νέα παράλληλη αγορά, αυτή των περιφερειακών και στα κινητά! Όπως παλιά αγοράζαμε κάρτες microsd και tempered glass. Τώρα πλέον αγοράζουμε ασύρματα ακουστικά ως απαραίτητο αξεσουάρ του νέου μας κινητού. 

Μετά από λίγα χρόνια, η Apple κάνει ένα ακόμη βήμα. Αποφασίζει να αφαιρέσει από τη βασική συσκευασία και τους φορτιστές! Άλλωστε σε τι χρησιμεύει πλέον ένας απλός φορτιστής, εφόσον υπάρχει η φόρτιση με fast charge ή η ασύρματη φόρτιση. Μόνο που για να έχει ο καταναλωτής fast charge φόρτιση στο νέο iPhone του πρέπει να αγοράσει τον αντίστοιχο φορτιστή! 

Εν έτει 2021 λοιπόν, έχουμε φτάσει στο σημείο να αγοράζουμε νέο κινητό σε τιμές που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο αλλά στη συσκευασία να μην βρίσκουμε ούτε ακουστικά, ούτε φορτιστή, ούτε έστω μια θήκη προστασίας! Θα μου πείτε και πάλι, και εσένα τι σε νοιάζει, μην αγοράσεις iPhone! Αγόρασε ένα πολύ καλό Android κινητό το οποίο έχει όλα τα παραπάνω στη βασική συσκευασία του και έχει και πολύ χαμηλότερη τιμή. Αμ δε! 

Η Samsung, μεγάλη ανταγωνίστρια εταιρεία της Apple στο κόσμο της κινητής - τουλάχιστον βάσει brandname και market share - αποφάσισε πρόσφατα να ακολουθήσει και αυτή την εμπορική πολιτική της Apple. Οπότε παρουσιάζει και αυτή τη γνωστή πλέον σειρά των lite-medium-pro σειρών με αντίστοιχη premium τιμολογιακή πολιτική. Έκτος αυτού, πλέον αποφάσισε να αφαιρέσει και αυτή τον φορτιστή από τα παρελκόμενα της συσκευασίας των νέων σειρών κινητών της. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι το κάνει για μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος. Ναι, οι εταιρείες κινητής ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το περιβάλλον... 

Όλα τα παραπάνω, έχουν οδηγήσει τον καταναλωτή, αν επιθυμεί να αγοράσει μια premium συσκευή να πρέπει να τη πληρώσει πολύ ακριβότερα από το παρελθόν, τόσο τη συσκευή μεμονωμένα όσο και τα αντίστοιχα παρελκόμενα. Με λίγα λόγια, κατά την άποψη μου, ο καταναλωτής αισθάνεται ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν τον σέβονται πλέον όσο παλιότερα.

Η παραπάνω διαπίστωση έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να ψάχνουν αξιόλογες εναλλακτικές επιλογές στην αγορά κινητής. Σε αυτό το κενό, λοιπόν, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά των midrange κυρίως συσκευών έχουν εμφανιστεί νέες πολύ αξιόλογες εταιρείες όπως η Huawei, η Xiaomi, η Oneplus κ.α. Οι εταιρείες αυτές παρουσιάζουν κάθε χρόνο πολύ αξιόλογες συσκευές με χαρακτηριστικά συσκευών τα οποία δεν υπολείπονται κατά πολύ από τους δύο παραδοσιακούς leaders της αγοράς, την Apple και τη Samsung. 

Οι εταιρείες αυτές, έχουν αναπτυχθεί πολύ τη τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα να έχουν αποκτήσει πλέον και αυτές ένα αξιόλογο brandname με συνεχή αύξηση του market share τους εις βάρος των δύο μεγάλων στην αγορά. Πλέον, η πρώτη επιλογή ενός καταναλωτή για ένα κινητό της μεσαίας midrange κατηγορίας δεν είναι η Samsung όπως παλιά αλλά η Xiaomi! Όσοι καταναλωτές δε, επιθυμούν μια πιο premiun ποιότητα κατασκευής ή καλύτερα επιμέρους χαρακτηριστικά συνήθως επιλέγουν κινητό της Huawei ή της Oneplus. Αυτά μέχρι πέρσι! 

Η γνωστή κόντρα της Huawei με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ οδήγησε σε άλλη μια αλλαγή των δεδομένων στην αγορά καθώς πλέον οι νέες σειρές κινητών της Huawei δεν έχουν official υποστήριξη των Google services. Ναι, μπορείς να χρησιμοποιείς παραπλήσιες εφαρμογές μέσω του Appstore της Huawei αλλά η εμπειρία χρήσης δεν είναι η ίδια. Οι πιο υποψιασμένοι χρήστες μπορούν πλέον να κατεβάσουν όλες τις εφαρμογές της google στο dual space της Huawei συσκευής τους. Αυτό όμως δεν αφορά τη πλειονότητα των χρηστών οι οποίοι θέλουν μια out of the box έτοιμη λύση για τη νέα συσκευή τους. 

Συνοψίζοντας, οι επιλογές αγοράς νέας κινητής συσκευής έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Κάθε εταιρεία, από τη πιο μικρή ως τη πιο μεγάλη παρουσιάζει ένα πολύ ικανό product line το οποίο θεωρητικά θα κάλυπτε κάθε ανάγκη του καταναλωτή. Στη πράξη, βέβαια, δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο καθώς το τιμολογιακό χάσμα μεταξύ της midrange κατηγορίας και των πιο premium σειρών της κάθε εταιρείας  να αυξάνεται. Ειδικότερα, οι δύο μεγάλοι της αγοράς - Apple και Samsung - έχουν οδηγήσει τις τιμές των κινητών σε πολύ υψηλά επίπεδα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη παρεχόμενη ποιότητα και υπηρεσίες από τις εν λόγω εταιρείες. 

Αλήθεια, ποια είναι η δική σας άποψη για την κόντρα Samsung - Apple στις premium συσκευές; Θεωρείτε ότι η απόφαση της Samsung να ακολουθήσει την Apple στην αύξηση των τιμών των premium συσκευών της θα τη βοηθήσει να αναβαθμίσει την θέση της στην αγορά; Ή θα οδηγήσουν πολλούς καταναλωτές να στραφούν προς τη γνωστή πετυχημένη επιλογή των premium μοντέλων της Apple; 



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger