Twitter | Μελέτη στατιστικών προφίλ και συμπεριφοράς followers.

 Το Twitter αρχίζει να μπαίνει σιγά σιγά στη καθημερινότητα όλο και περισσότερων Ελλήνων χρηστών καθώς παρατηρούμε καθημερινά ότι δημιουργούνται νέοι λογαριασμοί χρηστών. Αρκετοί Έλληνες celebrities ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε περισσότερους χρήστες οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία να το γνωρίζουν παλαιότερα. Αλήθεια όμως πόσοι είναι οι Έλληνες twitterers; 

Σύμφωνα με το greekbirds.gr μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο έχουν προστεθεί στη βάση δεδομένων του website 19.500 χρήστες. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά αλλά συνολικά μπορούμε να πούμε πως ο πραγματικός αριθμός δεν πρέπει να ξεπερνά τους 25.000 - 30.000 στο σύνολο των χρηστών.
Στο σημείο αυτό η σύγκριση με τους 3.000.000 Έλληνες χρήστες του Facebook είναι αναπόφευκτη και προφανώς το Facebook κερδίζει στη παρούσα χρονική στιγμή σε πλήθος χρηστών. Παρ όλα αυτά η δυναμική του Facebook φαίνεται να φθίνει καθώς ο ρυθμός αύξησης των χρηστών του είναι μικρότερος από αυτό του Twitter σήμερα. Πολλοί, βέβαια, υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο social networks καθώς θεωρούν πως τα δύο δίκτυα καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και προσελκύουν διαφορετικό κοινό. 

Ας επικεντρωθούμε όμως στο Twitter και σε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που συγκέντρωσα μελετώντας τη συμπεριφορά των followers μου. Φυσικά σε αυτό βοήθησε αρκετά η webapp, twerpscan  η οποία προσφέρει αρκετά φίλτρα για μελέτη όπως:
  • ταξινόμηση των followers βάσει τον αριθμό των followers ή του following, 
  • της αναλογίας following προς followers (ratio) καθώς και 
  • τη συχνότητα των tweets τους βάση ημερομηνίας. 
Μετά από μερικές ώρες μελέτης των φίλτρων αυτών συγκέντρωσα τα ακόλουθα στατιστικά για τους 1580 followers μου:
  • 10 never tweeted, 30 protected accounts και 50 χρήστες που δεν έχουν δραστηριότητα το τελευταίο χρόνο δηλαδή έχουν κάνει το τελευταίο τους tweet το 2009 (ανενεργά accounts)
  • περίπου 200 χρήστες έχουν κάνει το τελευταίο τους tweet μέχρι το τέλος του 2010 (περιστασιακοί χρήστες) και 
  • οι υπόλοιποι 1300 followers είναι ενεργοί χρήστες του twitter με συχνά tweets και το τελευταίο τους tweet να είναι μέχρι σήμερα. (ενεργοί χρήστες). 
Από τα δεδομένα αυτά παρατηρούμε πως η πλειοψηφία των χρηστών που με ακολουθούν στο Twitter είναι ενεργοί χρήστες με συχνά tweets. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως που παρατήρησα μελετώντας τη συχνότητα και το χρόνο του τελευταίου tweet ανάμεσα στους followers μου είναι το γεγονός ότι:
  • 700 followers μου έγραψαν tweets το τελευταίο εικοσιτετράωρο! Αυτό το στοιχείο μας δείχνει ότι το 40% περίπου του συνολικού αριθμού των followers μου χρησιμοποιεί το Twitter συχνά και πολλοί από αυτούς καθημερινά! 
Στη συνέχεια μελέτησα το σύνολο των followers μου με βάση τον συνολικό αριθμό των followers που έχει ο κάθε λογαριασμός. Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα του twerpscan προέκυψε ότι:
  • 250 followers έχουν μέχρι 100 followers (ποσοστό 16%), 
  • 650 followers έχουν από 100 - 500 followers (ποσοστό 40%), 
  • 350 followers έχουν από 500 - 1000 followers (ποσοστό 22%) και 
  • 300 followers έχουν πάνω από 1000 followers (ποσοστό 20%). 
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι followers μου έχουν από 100 - 500 followers ενώ 300 followers έχουν πάνω από 1000 followers. Ακόμη ένα χρήσιμο στοιχείο είναι ότι 90 followers μου έχουν γράψει πάνω από 10.000 tweets κάτι το οποίο αντιστοιχεί στο 6% του συνολικού αριθμού των followers μου.

Ο κάθε χρήστης του Twitter το χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί κάνουν συζητήσεις και παραθέτουν απόψεις για πολιτικά/οικονομικά/κοινωνικά ζητήματα ενώ άλλοι εκφράζουν απλά στιγμές της καθημερινότητας τους. Μερικοί διαμοιράζονται ειδήσεις και συζητούν οτιδήποτε νεότερο υπάρχει στην επικαιρότητα. Ο κάθε χρήστης του Twitter έχει την δυνατότητα να επιλέξει ποιους χρήστες θα ακολουθήσει, με ποιους θα αλληλεπιδράσει και πως θα χρησιμοποιήσει το μέσο.

Σύμφωνα με το twerpscan τα δικά μου tweets στο σύνολο τους χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και η αναλογία τους είναι η παρακάτω:
  • 48% retweets, 
  • 34% replies και 
  • 33% περιέχουν links. 
Από τα παραπάνω δεδομένα είναι εμφανές ότι η σχεδόν 1 στα 2 tweets μου είναι retweets και σχεδόν 1 στα 3 περιέχουν links. Τα links συνήθως αναφέρονται σε άρθρα σε blogs τα οποία βρήκα ενδιαφέροντα ή ειδήσεις της επικαιρότητας που διάβασα σε portals και εφημερίδες. Τέλος, 1 στα 3 σχεδόν tweets μου είναι replies τα οποία αποτελούν αφορμή για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση για οτιδήποτε μας απασχολεί κάθε φορά στο Twitter.

Τι θα λέγατε να μπείτε και εσείς στη μικρή κοινωνία των Ελλήνων χρηστών στο Twitter; Είναι απλό, εύκολο και διασκεδαστικό ταυτόχρονα. Αν θέλετε μπορείτε να με κάνετε follow στο  @chriszlatis ή να παρακολουθείτε οτιδήποτε νέο σχετικά με το blog μέσα από το @zlatiseu.

Εις το επανηδείν... 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger