Case study | Χαλβάς Σαλονικιός, μια fanpage και ένα youtube video.

Μπορεί ένα tweet να σε κάνει να αγοράσεις ένα προϊόν; Πιθανότατα όχι αλλά μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να αναζητήσεις περισσότερες λεπτομέρειες για ένα προϊόν ή μια εταιρεία. Κάτι αντίστοιχο μου συνέβη σήμερα το απόγευμα όταν διάβασα στο timeline μου στο twitter το παρακάτω tweet:
"Ατάκα σε διαφήμιση: "για τα πιο γλυκά σας χαλβαδίασματα" με ζευγάρι να αγκαλιάζεται κάπου πάνω στα κάστρα."
Όπως ήταν αναμενόμενο ζήτησα περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαφήμιση. Μετά από λίγη ώρα έλαβα διευκρινιστικό mention στο οποίο ενημερώθηκα ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση προβάλλεται στην ΕΡΤ3 και ότι η υπάρχει και αντίστοιχη fan page στο facebook στην οποία είναι αναρτημένο το εν λόγω τηλεοπτικό spot.




Εγώ λοιπόν περιχαρής και εντυπωσιασμένος από το tweet επισκέφθηκα τη fan page για να δω επιτέλους το εν λόγω spot. Πράγματι στη fanpage υπάρχει αναρτημένο το τηλεοπτικό spot σε δυο μάλιστα εκδόσεις: μια με πρωταγωνιστές νέους (τίτλος "Νέοι") και μια έκδοση με πρωταγωνιστές μεγαλύτερους σε ηλικία καταναλωτές (τίτλος "Μεγάλοι"). Τα τηλεοπτικά spots μπορώ να πω ότι μου άρεσαν πολύ. Προσωπικά μου άρεσε η φωτογραφία και κυρίως το διαφημιστικό slogan το οποίο θεωρώ πετυχημένο.

Ως εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από το διαφημιστικό spot αλλά ας επικεντρωθούμε σε μερικές λεπτομέρειες οι οποίες όμως τις περισσότερες φορές κάνουν τη διαφορά.

Με μια πρώτη ματιά, η fanpage δείχνει να είναι πρόχειρα δημιουργημένη. Στο info section δεν υπάρχει κάποιο εισαγωγικό κείμενο σχετικά με το προϊόν ενώ υπάρχει μόνο link προς το website της εταιρείας καθώς και αναφορά στα προϊόντα της εταιρείας σε greeklish!

Πέρα από αυτό, αν μεταφερθούμε στο wall της fanpage βλέπουμε ότι υπάρχουν αναρτημένα συνολικά πέντε διαφημιστικά spots καθώς πέρα από τα δυο που αναφέραμε παραπάνω υπάρχει ενα spot το οποίο διαφημίζει μαρμελάδες της εταιρείας, προϊόν διαφορετικό από το χαλβά για τον οποίο έχει δημιουργηθεί η fanpage και ένα ακόμη διαφημιστικό spot (τίτλος "Χαλβάς Σαλονικιός") το οποίο αναφέρεται γενικότερα στην εταιρεία. Το αξιοπερίεργο με το συγκεκριμένο video είναι ότι επαναλαμβάνει το ίδιο spot τρεις φορές!



Αξίζει να επισημάνουμε, επίσης, πως τα δυο κυρία διαφημιστικά spots σχετικά με το χαλβά έχουν ανεβεί στο YouTube χωρίς κανενός είδους περιγραφή στην αντίστοιχη ενότητα κάτω από το video και φυσικά χωρίς tags. Ακόμη ο τίτλος παραμένει και εδώ "Νέοι" και "Μεγάλοι". Όπως εύκολα διαπιστώνουμε δεν υπάρχει κανένας τρόπος εύρεσης του διαφημιστικού spot από τους χρήστες του Youtube παρά μόνον αν γνωρίζουν την εταιρεία η οποία έχει ανεβάσει το βίντεο στο Youtube.

Αν ένας οποιοσδήποτε χρήστης του Youtube θελήσει να αναζητήσει το εν λόγω διαφημιστικό spot δεν θα το βρει στα search results καθώς το βίντεο δεν διαθέτει ούτε περιγραφή ούτε tags τα οποία θα παραπέμπουν στο περιεχόμενο του video. Σημαντική παράλειψη δεν συμφωνείτε; 




Πέρα από αυτό, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στο κυρίως website της εταιρείας το οποίο είναι δημιουργημένο εξ ολοκλήρου σε flash. Εκτός αυτού το website είναι απολύτως στατικό και δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στη νέα διαφημιστική καμπάνια ούτε στην ύπαρξη fan page στο facebook για πιο άμεση επικοινωνία με τους πελάτες της.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε ένα πετυχημένο διαφημιστικό spot να προσελκύσει νέους πελάτες μέσω μιας fanpage στο facebook η οποία έχει δημιουργηθεί πρόχειρα και ενός βίντεο στο Youtube χωρίς δυνατότητα εύρεσης από τους χρήστες; Μάλλον όχι... παρ' όλα το διαφημιστικό spot δείχνει με τη πρώτη ματιά να κερδίζει τον τηλεθεατή. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει η πορεία του Χαλβά Σαλονικιού μέσα και έξω από τα social media.


Σημείωση: Δεν έχω κανενός είδους επαγγελματική ή προσωπική επαφή ούτε με τη εταιρεία "Χαλβάς Σαλονικιός" ούτε με την εταιρεία που δημιούργησε το διαφημιστικό spot. Το άρθρο αντικατοπτρίζει δικές μου προσωπικές σκέψεις σχετικά με τη διαχείριση της fanpage και του Youtube για τη προώθηση της διαφημιστικής καμπάνιας.
Εις το επανηδείν...  

Sent from my iPhone

Google analytics | 40.000 επισκέψεις, αφορμή για μελέτη στατιστικών και απολογισμό...

Ήταν Απρίλιος του 2008 όταν ξεκίνησα να γράφω σε αυτό το blog. Στην αρχή περιοριζόμουν στην αναπαραγωγή άρθρων τα οποία έβρισκα ενδιαφέροντα. Μερικούς μήνες μετά ξεκίνησα να γράφω αποκλειστικά δικά μου άρθρα με ευρεία θεματολογία.

Πολλές φορές το blog αυτό γίνεται καθαρά προσωπικό και καταγράφω σε αυτό προσωπικές μου ιστορίες, σκέψεις και προβληματισμούς για το τι συμβαίνει γύρω μας. Ακόμη, τα τελευταία δύο χρόνια πολλές είναι οι φορές που έγραψα άρθρα σχετικά με τη σχολή, εργασίες, projects, παρουσιάσεις.  Πολλές από αυτές τις έχω αναφέρει κατά καιρούς στο blog με links προς τα scribd και slideshare accounts μου.

Στη συνέχεια, καθώς οι μήνες περνούσαν και εξοικειωνόμουν περισσότερο με το διαδίκτυο ξεκίνησα να γράφω άρθρα-αφιερώματα σε διάφορα θέματα τα οποία σχετίζονται με social media, web 2.0 services, e-marketing, virals κλπ. Τα άρθρα αυτά είναι τα αγαπημένα μου καθώς προήλθαν μετά από διάβασμα άρθρων, συνδυασμό πηγών, ειδήσεων και απόψεων... Πολλά από αυτά τα άρθρα επιδίωξα να τα συνδυάσω με τις εργασίες μου στη σχολή με θετικά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές.

Οι μήνες περνούσαν και φτάσαμε στο Μάιο 2010 όταν και πήρα το πτυχίο μου, ορκίστηκα και πλέον αναμένουμε το μεταπτυχιακό για νέες εργασίες στα πλαίσια του πανεπιστημιακού κύκλου σπουδών. Βέβαια, η μελέτη άρθρων και η ενημέρωση σχετικά με social media και  internet marketing είναι καθημερινή και δεν σταματά ποτέ... Άλλωστε το διαδίκτυο είναι ένας "ζωντανός οργανισμός" ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς και ο δρόμος μας προς το semantic web είναι μακρύς και μας επιφυλάσσει πολλές και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. 
Οι επισκέψεις στο blog διαφοροποιούνται κάθε μήνα αλλά συνήθως 1000-1500 unique visitors κάνουν μια τουλάχιστον επίσκεψη στο blog κάθε μήνα. Σήμερα παρατηρώντας τα στατιστικά του blog στο google analytics παρατήρησα πως έχουμε συμπληρώσει 40.000 επισκέψεις στο blog από το πρώτο άρθρο στα τέλη Μαρτίου 2008 έως σήμερα. Σκέφτηκα λοιπόν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πιο αναλυτικά μερικά επιμέρους στατιστικά από το google analytics και να τα σχολιάσουμε. Με αυτό το τρόπο θα μπορούσαμε να δούμε τι μπορεί να μας προσφέρει το google analytics ως πρόγραμμα μελέτης και αξιολόγησης της επισκεψιμότητας ενός website ή στη προκειμένη περίπτωση blog.

Ξεκινάμε λοιπόν με την απεικόνιση της επισκεψιμότητας στο σύνολο της με αναφορά σε μερικά επιμέρους στατιστικά στοιχεία:
Στη συγκεκριμένη ενότητα μπορούμε να δούμε ότι το blog έχει δεχθεί 40.000 επισκέψεις ενώ οι "μοναδικοί επισκέπτες" (unique visitors) είναι περίπου 31.000. Ακόμη, οι προβολές σελίδας είναι 64.000 κάτι το οποίο μας δείχνει ότι κάθε επισκέπτης διάβασε κατά μέσο όρο 2 σελίδες κατά τη περιήγηση του στο blog με μέσο χρόνο παραμονής στο blog τα δύο λεπτά περίπου. Τα στοιχεία αυτά είναι συνολικά για τη χρονική περίοδο Μάρτιος 2008-Δεκέμβριος 2010 και όπως είναι φυσικό μεταβάλλονται σε διάφορες χρονικές περιόδους. 
Αν επικεντρωθούμε τώρα στη μελέτη των πηγών επισκεψιμότητας, σύμφωνα με το πίνακα παρατηρούμε ότι το 56% των επισκέψεων προκύπτει από τις μηχανές αναζήτησης, το 30% από sites/blogs τα οποία παραπέμπουν στο blog και μόλις 10% από άμεση επισκεψιμότητα στο blog. Στο σημείο αυτό είναι καλό να επισημάνουμε τη σημασία των search engines στην επισκεψιμότητα ενός site/blog καθώς και τα ικανοποιητικά ποσοστά επισκεπτών μέσω referring sites όπως facebook, twitter, friendfeed κ.α. 
Αν επικεντρωθούμε στις επισκέψεις μέσω search engines βλέπουμε ότι 22.000 επισκέπτες βρήκαν το blog μέσα από την αναζήτηση 12.000 διαφορετικών λέξεων κλειδιών σε διάφορες μηχανές αναζήτησης (98% google).  Αυτό το στοιχείο μας δείχνει τη σημασία της χρήσης σωστών tags τόσο στις ενότητες όσο και στο ίδιο το κείμενο των άρθρων μας και βέβαια ενός ενημερωτικού και επιτυχημένου τίτλου ο οποίος θα περιλαμβάνει λέξεις κλειδιά οι οποίες χαρακτηρίζουν το κείμενο μας. 
Στην παραπάνω εικόνα μπορούμε να δούμε τη χώρα προέλευσης των επισκεπτών στο blog. Όπως είναι εμφανές από το γράφημα το 90% των επισκέψεων προκύπτει από την Ελλάδα ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από άλλες χώρες όπως Κύπρο, Η.Π.Α., Αγγλία, Γερμανία κ.α. κάτι το οποίο είναι λογικό ως ένα βαθμό καθώς η αρθρογραφία του blog γίνεται αποκλειστικά στα ελληνικά. 
Σχετικά με το πρόγραμμα περιήγησης (browser) η επισκεψιμότητα μοιράζεται ανάμεσα σε Internet Explorer και Firefox ενώ αξιόλογα ποσοστά συγκεντρώνει το τελευταίο χρόνο και ο Chrome. Παλαιότερα κυριαρχούσε ο IE, στη συνέχεια συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά ο Firefox και τώρα διεκδικεί σοβαρό μερίδιο και ο Chrome. 
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στο ποσοστό εγκαταλείψεων του blog (bounce rate) το οποίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό και μας δείχνει πόσοι επισκέπτες έφυγαν από το blog αμέσως μετά από την αρχική τους επίσκεψη. Όταν ξεκίνησα να γράφω στο blog ο δείκτης αυτός ήταν μόνιμα πάνω από 75%, δηλαδή οι περισσότεροι επισκέπτες αξιολογούσαν το περιεχόμενο του blog αδιάφορο προς αυτούς και έφευγαν άμεσα από το blog. 

Όπως βλέπουμε και στο γράφημα αυτό συνεχίστηκε μέχρι και το Μάιο του 2009 όταν άλλαξα template, άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με τη δομή του blog και βελτίωσα αισθητά τη λειτουργικότητα του blog. Ο δείκτης αυτός τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί αισθητά στο 30-35% και όλο και περισσότεροι επισκέπτες περνούν περισσότερη ώρα στο blog διαβάζοντας περισσότερα του ενός άρθρα. Παλαιότερα είχα διαβάσει ότι στόχος για ένα website/blog είναι να έχει πάντα bounce rate κάτω από 40%.

Το google analytics παρέχει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά όπως την μελέτη αφοσίωσης των χρηστών και τη συμπεριφορά τους κατά τη περιήγηση στο blog ακόμη και το μέσο σύνδεσης τους στο blog (mobile devices, pc) αλλά ήδη έχω αναφερθεί αρκετά σε στατιστικά στοιχεία οπότε θα ήταν υπερβολικό να αναφερθώ εκτενώς και σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία. 

Ακόμη, να σας υπενθυμίσω πως μπορείτε να διαβάζετε το blog από το rss feed και βέβαια αν θέλετε γίνετε φίλος μας και στη facebook page στην οποία εκτός των άρθρων του blog προσθέτω συχνά πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από το χώρο του web 2.0, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. 

Εις το επανηδειν... 

TEDxAcademy Women | Ιδέες, όραμα, επιτυχίες γένους θηλυκού...


Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το πρώτο ελληνικό TEDxAcademy Women, μια εκδήλωση στα πλαίσια του TEDWomen το οποίο γίνεται στην Washington, παράλληλα με πάνω από 100 TEDx events παγκοσμίως. Σκοπός τόσο του Ελληνικού όσο και των διεθνών TEDx, είναι η παρουσίαση νέων ιδεών από συναρπαστικές γυναίκες οι οποίες μεταφέρουν τις ιδέες, τα οράματά και τις επιτυχίες τους.



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Semiramis στη Κηφισιά. Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε livestreaming του TedxWomen, με παράλληλη παρουσίαση σχολίων μέσω twitter και φωτογραφίες από το event στο #TEDxAcademy Social Spectrum

Παραθέτω παρακάτω μερικά αξιόλογα tweets από τη σημερινή εκδήλωση σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τις σκέψεις και τις ιδέες των ομιλητριών του event.

Natalia Mela-Constantinidi
Sculptor

RT @sotomi: H Nαταλία Μελά. Γλύπτρια. "η αληθινή τέχνη μιμείται τη φύση".

RT @sotomi: "πιστέψτε στον εαυτό σας κ δημιουργήστε" endline by Ναταλία Μελά.

Thalia Dragona
Professor - Education Reformer

RT @netWire: Greek edu system based on memorizing content and not on functionality! No sense in children's real lives #t.Dragona

RT @netWire: 5% difference in level of knowledke and excellence amongst Finish children compared to the Greek 33%! #t.Dragona

Tina Kefala
Athlete

RT @netWire: Tina Kefalas Greek marathonist, granddaughter of the famous athlete Kostas Arvanitis talks about her daily schedule. Tough!

RT @EduTV_Greece: "better mind, better health, better communities" Tina Kefala

Dr Irini Skaliora
Scientist

RT @netWire: We know now that Genome and Environment don't affect brain function separately as we believed in the past I.Skaliora

RT @netWire: Ok there's hope. Brain 'learning' does not diminish in linear form with age. U can learn & reverse problems. Hear that ppl?

RT @netWire: Deprivation of stimuli during young critical development period of humans (like proper learning) leads to bad functionality.

Maria Trifonidou

RT @sotomi: Η Μαρία Τριφωνίδου πρόεδρος της "Φλόγα" μιλάει για τη μικρή Αλεξάνδρα της που έφυγε από καρκίνο

RT @aspaonline: Μαρία Τριφωνίδου: Η προσφορά μου στη Φλόγα ευεργετεί πρώτα εμένα και μετά όλους τους άλλους.

RT @EduTV_Greece: "η ζωή είναι ένας καθρέφτης, αν μείνεις δίπλα δεν θα είσαι ποτέ μόνος" Μαρια Τριφωνίδου

RT @lydsjannet: εθελοντής = μαθαίνεις να εκπαιδεύεσαι, να ξεπερνάς δυσκολίες, να ψάχνεις την καρδιά σου

Marianna Rigaki
Musicologist – Opera Singer

RT @lydsjannet: Μουσική = η παλέτα συναισθημάτων μας

RT @olgachaidou: "why some people cannot dance while listening to music? its a matter of body blocking" Marianna Rigaki

RT @sotomi: Ριγάκη: Η μουσική βοηθάει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής μας νοημοσύνης και της καλής μας διάθεσης

RT @netWire: that's what I call a beautiful woman What a voice The 1st Greek woman to have won the Callas award Marianna Rigaki

Διάλειμμα για καφέ, φαγητό.

Έναρξη δεύτερου μέρους event.

Natassa Manou
Idea Innovator

RT @sotomi: "Iχνηλατώντας την Πόλη" αποσπάσματα από το ντοκιμαντερ της Νατάσα Μάνου

RT @lydsjannet: σχολή της Χάλκης στην Πριγκηπονήσσα, 39 χρόνια κλειστή, με κιμωλίες ακόμα στον πίνακα..


Tracing Istanbul documentary trailer from Whitefox S.A. on Vimeo.


RT @netWire: Glad to hear (i knew it) that the Turkish officials were open & welcoming to the creation of the documentary.

RT @netWire: Top Kapi, largest Turkish museum suported the idea. More here www.tracingistanbul.com

Eugenia Hajipavlou
Civil Servant

RT @sotomi: ποτέ δεν είναι αργά για ένα όνειρο! Ευγενία Χατζηπαύλου Παντρεύτηκε νωρίς κ εγκατέλειψε το σχολείο, με 3 παιδιά.

RT @netWire: Changing her life: From trash collection to University studies! Panteios! Socialogy. Everyone applauding her! - E.Hatjipanou

RT @lydsjannet: δύσκολη ζωή, κουραστική δουλειά, πολλοί ρόλοι, μάνα, γυναίκα, φοιτήτρια, κόρη, σύζυγος, φίλη.

Alice Corovessi
Entrepreneur

RT @sotomi: τα κτήρια στην Αθήνα=ενεργοβόρα με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

RT @netWire: The best house to live in is one that makes u feel secure, free, healthy....slide with a snail. Perfect housing.

Σύνδεση με το Tedx στην Wachington...

RT @netWire: Everyone thrilled in the room. America discovered...Greece! :D #tedxacademy Columbus would be thrilled!

RT @netWire: All the TEDx events happening now all over the world. Around 120!

Marianna Markou
Rescuer

RT @sotomi: Mαριάννα Μάρκου, Εθελόντρια, Ελληνική Εταιρεία Διάσωσης, που βραβεύτηκε για αποστολή στην Αιτή με την αντρική ομάδα

Electra Koutra
Human Rights Activist

RT @sotomi: Ηλέκτρα Κούτρα, για τους πρόσφυγες τώρα με αποσπάσματα video από την Υπατη Αρμοστία για το video που δεν παίζει!

RT @drORF: To 90% της προσφυγιάς της Ευρώπης, το διαχειρίζεται η Ελλάδα!

RT @vivian_e: Η Ηλέκτρα διδάσκει το empathy και την κατανόηση προς όλους ως ικανή κ αναγκαία συνθηκη της δημοκρατίας.

Τέλος εκδήλωσης.

Συνοψίζοντας...

RT @lydsjannet: γυναίκες επιστήμονες, εθελόντριες, μουσικοί, ακαδημαικοί, αθλήτριες, γυναίκες με ιδέες, πολλή δουλειά και πάθος! #tedxacademy

6.12.2010 | 2 χρόνια μετά...


Σήμερα συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε πως η σημερινή ημέρα περιελάμβανε πορείες τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη η πορεία ήταν ειρηνική και ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εν αντιθέσει, οι πορείες στην Αθήνα συνοδεύτηκαν από αρκετά επεισόδια και ευρεία χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ έδωσαν μάχες στα Εξάρχεια ακόμη και στο σημείο στο οποίο είναι το μνημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Μαρτυρίες ανέφεραν πως τα Εξάρχεια για άλλη μια φορά έγιναν "θάλαμος αερίων" και η επέμβαση της αστυνομίας περιελάμβανε ευρεία χρήση χημικών.

Ακόμη, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απόφαση διμοιριών των ΜΑΤ να μπουν στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα προκαλώντας εξαγριωμένες αντιδράσεις από το πλήθος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σταθμό του Μετρό. Στο παρακάτω βίντεο είναι εμφανής η καταγραφή των αντιδράσεων του κοινού όταν αντιλαμβάνονται τη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του σταθμού... 


Δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα σε σταθμό Μετρό στο Σύνταγμα [6.12.2010] 


Περιληπτικά, αν θέλουμε να βάλουμε σε μια σειρά τι έγινε σημερα: τα ΜΑΤ μπήκαν σε σταθμό του Μετρο, έδωσαν μάχες στο μνημείο του Γρηγοροπουλου στα Εξαρχεια, έκαναν προσαγωγες, έριξαν ότι χημικά διέθεταν και ο Σομπολος το μόνο που μας είπε ήταν ότι οι τρομοκράτες έμπαιναν σε ιντερνέτ καφέ...

ΡΧΣ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας [1.12.2010]

Χρήσιμα links:
1. "Ανησυχία": δωρεάν ebook, εκδόσεις Καστανιώτη για την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008
2. Υπόθεση δολοφονίας Γρηγορόπουλου: όλο το χρονικό της δίκης.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger