Ηλεκτρονική συνταγογράφηση | Διαδικασία, προβλήματα και προοπτικές...


Σήμερα παρακολούθησα μια ημερίδα - σεμινάριο η οποία είχε σκοπό την ενημέρωση των φαρμακοποιών σχετικά με την διαδικασία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το σεμινάριο ήταν μια διοργάνωση του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρεία Pharmassistance η οποία ανέλαβε την ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία συνταγογράφησης. Η αίθουσα ήταν από νωρίς γεμάτη και αρχικά θεώρησα ότι μπορεί και να με έδιωχναν γιατί δεν είχα δηλώσει το όνομα μου στη λίστα των παρευρισκόμενων (καθώς δεν είμαι φαρμακοποιός) αλλά τελικά παρέμεινα στη θέση μου με το φίλο μου φαρμακοποιό να παρακολουθεί με αγωνία τις προετοιμασίες για τη παρουσίαση...

Προβλήματα και ερωτήσεις... 
Αρχικά υπήρχαν προβλήματα με το δίκτυο καθώς δεν υπήρχε γραμμή dsl στην αίθουσα και τελικά η παρουσίαση έγινε με σύνδεση mobile broadband της wind! Η παρουσίαση της διαδικασίας συνταγογράφησης ήταν αρκετά απλή και γρήγορη (για εμένα, γιατί για τους φαρμακοποιούς και το φίλο μου ήταν βουνό...). Ο νεαρός που είχε αναλάβει τη παρουσίαση ήταν εμφανώς γνώστης του τεχνολογικού τομέα της διαδικασίας και του Π.Σ. αλλά δεν είχε σχεδόν καμία γνώση σχετικά με τα φάρμακα και την εργασία των φαρμακοποιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να απαντήσει σε εξειδικευμένες ερωτήσεις των φαρμακοποιών σχετικά με το τι γίνεται σε διάφορες περιπτώσεις. Απαντούσε κυρίως βάσει manual και βασικών κατευθυντηρίων εντολών του Π.Σ.


Ελλείψεις Πληροφοριακού Συστήματος... 
Στο σημείο αυτό άρχισαν να φαίνονται και τα πρώτα προβλήματα - ελλείψεις του Π.Σ. συνταγογράφησης καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν ορισμένες παραμέτρους οι οποίες είναι γνωστές στους φαρμακοποιούς αλλά μάλλον ήταν άγνωστες στους προγραμματιστές του συστήματος... Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις στις εναλλακτικές επιλογές για «μερική συνταγογράφηση» συνταγών κάτι το οποίο οδήγησε σε πολλές σχετικές ερωτήσεις από το κοινό με μοναδική απάντηση: "Αν γίνει αυτό παρακάμπτετε το σύστημα και γράφετε τη συνταγή χειρόγραφα...".
Ακόμη, χαρακτηριστικό είναι ότι αν ο γιατρός έχει γράψει λάθος δοσολογία φαρμάκου ή φάρμακο που δεν κυκλοφορεί στη αγορά το σύστημα δεν αναγνωρίζει τη συνταγή η οποία δεν εκτελείται ηλεκτρονικά και ο φαρμακοποιός πρέπει να την εκτελέσει χειρόγραφα.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι όταν μια συνταγή αποτελείται πχ. από πέντε φάρμακα και το ένα από αυτά δεν κυκλοφορεί στην αγορά ή είναι λάθος συνταγογραφημένο από το γιατρό τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το σύνολο της συνταγής! Τότε ο φαρμακοποιός πρέπει να κάνει χειρόγραφη συνταγογράφηση και για τα πέντε φάρμακα της συνταγής. Εναλλακτικά, η λέξη κλειδί είναι «μερική εκτέλεση» συνταγής. Σε αυτή τη περίπτωση ο φαρμακοποιός επιλέγει για το συγκεκριμένο λάθος φάρμακο την ενότητα «δεν το θέλει ο ασθενής» για να προχωρήσει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθώς σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να επιστρέψει τη συνταγή στον ασφαλισμένο ο οποίος θα πρέπει να πάει ξανά πίσω στο γιατρό του για να του ετοιμάσει τη διορθωμένη συνταγή! Οι φαρμακοποιοί για να αποφύγουν αυτή τη διαδικασία θα "παραπλανούν" κατά κάποιο τρόπο το σύστημα ώστε να διευκολύνουν τον ασφαλισμένο... Το παράδειγμα αυτό δείχνει τις ελλείψεις του συστήματος με τη παρούσα μορφή του και την ανάγκη βελτιώσεων του με εισαγωγή νέων παραμέτρων βάσει των πραγματικών ρυθμών δουλειάς των φαρμακοποιών.


Απαιτούμενος εξοπλισμός... 
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προϋποθέτει την ύπαρξη ηλεκτρονικού υπολογιστή σε κάθε φαρμακείο με ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο καθώς η διαδικασία γίνεται μέσω της σελίδας e-syntagografisi.gr. Ακόμη, εκτός από το pc/laptop και τη σύνδεση adsl απαιτείται η ύπαρξη ενός εκτυπωτή inkjet/laser για την εκτύπωση των ηλεκτρονικών συνταγών και το barcode reader για την ανάγνωση των συνταγών των γιατρών και το πέρασμα των δεδομένων τους στο Π.Σ. συνταγογράφησης. Ακόμη, απαιτείται η εγκατάσταση του προγράμματος Acrobat Reader για την ανάγνωση και εκτύπωση των ηλεκτρονικών συνταγών. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως δεν έγινε καμία αναφορά στα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει αν έχει πχ ο υπολογιστής, ο εκτυπωτής ή κυρίως το barcode scanner από τους υπεύθυνους της διαδικασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου φαρμακοποιών ότι μέχρι πριν ένα μήνα δεν γνώριζαν καν τι εξοπλισμό πρέπει να αγοράσουν! Πρακτικά, κάθε φαρμακοποιός αγόρασε ότι εκτυπωτή ή barcode reader ήθελε χωρίς να γνωρίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις του Π.Σ.

Είσοδος στο σύστημα...
Ο κάθε φαρμακοποιός για να χρησιμοποιήσει το σύστημα συνταγογράφησης δημιουργεί ένα μοναδικό "λογαριασμό χρήστη" με δικό του username/password και πέρα από αυτό κάθε φορά που κάνει είσοδο στο σύστημα καλείται να αναγνωρίσει και να γράψει σε ένα ξεχωριστό πεδίο ένα συνδυασμό γραμμάτων-αριθμών, το γνωστό μας captcha, το οποίο είναι διαφορετικό και σε κάθε είσοδο. Το συγκεκριμένο πεδίο προβλημάτισε αρκετά τους παρευρισκόμενους καθώς θεώρησαν δύσκολο να αναγνωρίσουν τους αγγλικούς χαρακτήρες στο πεδίο. Δεν είναι εξομοιωμένοι με τέτοιες τεχνικές... Μάλιστα, ο φίλος μου με ρώτησε σε τι χρησιμεύει αυτό και γιατί βρίσκεται εκεί... οι υπόλοιποι δεν αναρωτήθηκαν καν για τη χρησιμότητα του...


Γιατροί, συνταγές και φαρμακοποιοί... 
Στο σεμινάριο τονίστηκε ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στη συνταγή που έχει δώσει ο γιατρός στον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τη δοσολογία των φαρμάκων ή το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στη τιμή του φαρμάκου. Στο σημείο αυτό έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με το ρόλο του φαρμακοποιού στη διαδικασία καθώς ορθά επισημάνθηκε πως αν ο φαρμακοποιός εντοπίσει ένα λάθος του γιατρού οφείλει να μη προχωρήσει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να επιστρέψει τη συνταγή στον ασφαλισμένο ή να προχωρήσει σε χειρόγραφη συνταγογράφηση. Γενικότερα, τονίστηκε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων είναι ο γιατρός αλλά ο φαρμακοποιός έχει ρόλο ελεγκτή της ορθής συνταγογράφησης των φαρμάκων στους ασφαλισμένους.

Διαδικασία καταχώρησης στοιχείων
Ακόμη, επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην καταχώρηση στοιχείων από τα κουπόνια, πρώτα καταχωρούνται τα στοιχεία από τα κάτω κουπόνια και μετά από το επάνω καθώς έχουν διαφορετικό barcode και αν γίνει ανάποδα η καταχώρηση τους δεν γίνεται αποδοχή της συνταγής από το σύστημα. Ακόμη, εργαστηριακά παρασκευάσματα φαρμακείου όπως αλοιφές και καλλυντικά συνεχίζουν να συνταγογραφούνται χειρόγραφα. Η εκτύπωση των συνταγών γίνεται μέχρι και δυο μήνες μετά τη καταχώρηση τους στο σύστημα ενώ η εκτέλεση τους μέχρι πέντε ημέρες μετά από τη καταχώρηση τους.



Γιατρός - φαρμακοποιός - υπολογιστής. Στοίχημα: αρμονική συνεργασία
Τιμολόγια, συγκεντρωτικές καταστάσεις, αποδείξεις και χειρόγραφες συνταγές... Απορίες φαρμακοποιών σχετικά με τις καταστάσεις και τα τιμολόγια. Αρχικά θα συγκεντρώνουν τις δύο καταστάσεις (χειρόγραφα και ηλεκτρονικά) σε ένα τιμολόγιο ενώ αναμένονται βελτιώσεις στο σύστημα μετά από συνάντηση μεταξύ προγραμματιστών για βελτίωση του Π.Σ. ως προς αυτό το σημείο αλλά και για γενικότερες βελτιώσεις του. Αρχικά η ηλεκτρονική συνταγογράφησή θα γίνεται μόνο για συνταγές του ΟΑΕΕ αλλά από τον Ιανουάριο θα επεκταθεί και σε αλλά ταμεία. 


Στη συνέχεια, ξεκίνησε να κάνει μια μικρή αναφορά στη διαδικασία ο πρόεδρος του συνεταιρισμού φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης. ο οποίος αναφέρθηκε στις αδυναμίες συστήματος οι οποίες όπως τόνισε οφείλονται σε έλλειψη χρόνου προετοιμασίας αλλά και σε  ελλιπή νομοθεσία σχετικά με τη διαδικασία συνταγογράφησης. Ανέφερε πως για να είναι αποτελεσματικό και λειτουργικό το σύστημα θα πρέπει να μπουν πολλές νέες παράμετροι στο Π.Σ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως:

"Πέφτουμε στα βαθιά. Δεν μπορείς να πεις όχι σε έργο εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα. Θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής. Η πληροφορική πρέπει να είναι κομμάτι της δουλειάς μας πλέον...". 

Ακόμη, ανακοίνωσε πως μετά τα Χριστούγεννα ετοιμάζονται σεμινάρια με μαθήματα σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από το μηδέν ώστε να εξοικειωθούν οι φαρμακοποιοί με το χώρο της πληροφορικής και του διαδικτύου.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μερικά τραγελαφικά της διαδικασίας όπως μεταμεσονύκτια SMS σε φαρμακοποιούς από εταιρείες για ενημέρωση τους σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση... Τραγικές καταστάσεις. Ακόμη, αναφέρθηκε και στα προβλήματα του κλάδου γενικότερα...

"Ελλάδα: 65.000 γιατροί, 4.000 συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ, πληρώνουν για να μπουν στο σύστημα. Αναγκαιότητα ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων. Μεγάλο πρόβλημα οι εκπτώσεις στα φάρμακα από φαρμακοποιούς, προβληματικός έλεγχος."

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για γενικότερα προβλήματα του κλάδου και σταμάτησα το live tweeting. Η ενημέρωση - σεμινάριο είχε συνολική διάρκεια περίπου δυο μισή ώρες.

7th International Film Festival Naoussa | Μερικές ταινίες που ξεχώρισαν...


Η Νάουσα για έβδομη συνεχή χρονιά φιλοξένησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ταινιών μικρού μήκους το οποίο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου πριν από λίγες ημέρες. Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης προβλήθηκαν 221 ταινίες από 55 χώρες. Στις αίθουσες προβολών του φεστιβάλ το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και πειραματικές.





Λίγα λόγια από το δελτίο τύπου της διοργάνωσης:
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ανανεωμένο τμήμα νεανικών και σπουδαστικών ταινιών. Το τμήμα που εστιάζει το ενδιαφέρον του στο αύριο του κινηματογράφου διευρύνει τους ορίζοντες του και υποδέχεται δημιουργίες από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή η σημαντική εξέλιξη αποτυπώνεται και στην καινούρια ονομασία DV SEE (Digital View South East Europe).
Το πρωτοποριακό τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων θα είναι για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για να αναδείξουμε τον δημιουργό που κρύβεται μέσα μας.
Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε πλήθος εκδηλώσεων και καινοτομιών. Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης, το Φεστιβάλ διοργάνωσε μια δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης καθώς σε συνεργασία με την εταιρεία Clockwork Energy τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία κάλυψαν μέρος των ενεργειακών αναγκών της εκδήλωσης.


Οι ταινίες οι οποίες βραβεύτηκαν αναφέρονται αναλυτικά στο site του φεστιβάλ στην ενότητα "το βραβείο πηγαίνει...". Ας δούμε μερικές από τις ταινίες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ:

Κατηγορία Μυθοπλασίας

Α΄ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους
YANINDARA - Lluis Quilez |Spain



Storyline: A gypsy village. Immigrants who have camped their caravans and tents on the outskirts of any given European city. Smells of sweat, dust and animals. A car arrives. An stranger gets out. He is in search of a miracle. He is looking for Yanindara...
Καλύτερης Φωτογραφίας
Στον Martin Matiasek
LOVE CHILD - Daniel Wirtberg | Sweden



Storyline: A young girl enjoys the perfect life of being the only child, when one day a new family member arrives.
Κατηγορία Νεανικών και Σπουδαστικών Ταινιών [Digital View South East Europe]
Εύφημος Μνεία
KLEPS_YDRA - Christos Mitsianis | Greece



The video art project "Kleps...ydra" presents a water clock which is consisted by two water bottles. The water of the upper bottle is turned into sand which is being accumulated, as time moves on. I wonder when the man, as a viewer, will realize that he won't have clear water for a long time. Or he will just continue to spend and pollute it? We must wake up!

Ακόμη, αξίζει να αναφερθούμε σε μια ακόμη ταινία μικρού μήκους η οποία αν και προβλήθηκε στο περσινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Νάουσας αφιερώστε λίγα λεπτά για να τη παρακολουθήσετε:

"Σε βλέπω, με ακούς;..." - Θοδωρής Αδάμος, Κωστής Ασικέλης



Η ταινία μικρού μήκους "Σε βλέπω, με ακούς;" καταπιάνεται με το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα των ατόμων με αναπηρία. Η ταινία προβλήθηκε το 2009 στο Φεστιβάλ Ταινιών της Νάουσας. Πρωταγωνιστούν: Φίλιππος Παπαλεξάνδρου, Εύη Εμμανουήλ, Φαίδων Ταγαράκης.

Σκέψεις | Γειτονιά, σοκάκια, ηχοχρώματα...


Τι ωραία που ήταν τα ηχοχρώματα στις γειτονιές κάποτε... Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μπορούσες να κανείς ένα μικρό περίπατο στα στενά σοκάκια, στις μικρές γειτονιές με τις μονοκατοικίες και τις αυλές... Πάντα συναντούσες κάποιο γνωστό ή δικό για να πείτε για λίγο τα νέα σας. Ίσως καθόσουν στο τραπέζι του και για ένα κρασάκι ή ουζάκι. Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε...

Η ζωή στις πόλεις σήμερα, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει κάνει αυτού του είδους τη καθημερινότητα μακρινές μνήμες. Σε κάθε γωνία παραμονεύει ο κίνδυνος. Τρέχεις για να επιστρέψεις γρήγορα στο σπίτι σου. Μετά το σούρουπο δεν τολμάς να περάσεις από τα πάρκα της πόλης. Είμαι υπερβολικός; Ίσως...

Ο βραδινός περίπατος στα πλακόστρωτα σοκάκια ήταν μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες κατά τη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής στη Νάουσα. Είναι ξεχωριστή αίσθηση να περπατάς ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά κτήρια της παλιάς πόλης με τα μεγάλα πλατάνια και τις πέτρινες βρύσες με το τρεχούμενο παγωμένο νερό που έρχεται κατευθείαν από τις πηγές του Αγίου Νικολάου... Είναι στιγμές που θα μου λείψουν...


Αφήνουμε τη Νάουσα όμως και επιστρέφουμε στο χωριό, δεκαπέντε μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι μεζονέτες αυξάνονται συνεχώς, ο πληθυσμός αυξάνεται κυρίως με νέες οικογένειες οι οποίες αφήνουν το κέντρο και νοικιάζουν ή αγοράζουν σπίτια στο χωριό. Παρ όλα αυτά η αίσθηση της γειτονιάς δεν έχει χαθεί ακόμη...

Όταν χρειαστείς κάτι έχεις το θάρρος να πάρεις ένα τηλέφωνο το γείτονα ή τη γειτόνισσα για να ζητήσεις τη βοήθεια του. Ακόμη καλύτερα μπορείς να πας και να χτυπήσεις το κουδούνι του. Ξέρεις ότι πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος να σε βοηθήσει σε ότι χρειαστείς. Μερικές φορές σε περιμένουν και εκπλήξεις καθώς όταν μια γειτόνισσα έχει φτιάξει καλό φαγητό ή ακόμη καλύτερα έχει ψήσει στα κάρβουνα κρέατα σου φέρνει μια πιατέλα με ζεστό, φρεσκοψημένο φαγητό. Τα καλά της γειτονιάς βλέπετε!


Μερικά πράγματα στη καθημερινότητα μας αν και φαίνονται μικρά και ασήμαντα τελικά όταν τα χάνεις καταλαβαίνεις τη σημασία τους... Μπορεί να μη μπορώ να κάνω πλέον βόλτες στη Νάουσα αλλά όλο και κάτι θα γίνει στη γειτονιά για να με κάνει να νιώσω όμορφα... Καλό βράδυ!

Sent from my iPhone

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger