Σκέψεις | Με τρομάζεις εσύ, κοίταξε τι ωραία που πέφτουν...


Λοιπόν αγρίεψε ο κόσμος σαν καζάνι που βράζει,
σαν το αίμα που στάζει, σαν ιδρώτας θολός.
Πότε πότε γελάμε, πότε κάνουμε χάζι
και στα γέλια μας μοιάζει να γλυκαίνει ο καιρός

Mα όταν κοιτάζω τις νύχτες τις ειδήσεις να τρέχουν
ξέρω ότι δεν έχουν νέα για να μου πουν
Ήμουν εγώ στη φωτιά κι ήμουν εγώ η φωτιά
είδα το τέλος με τα μάτια ανοιχτά

Είδα τον πόλεμο φάτσα, τη φυλή και τη ράτσα
προδομένη από μέσα απ΄τους πιο πατριώτες
να χουν τη μάνα μου αιχμάλωτη με το όπλο στο στόμα
τα παιδιά τους στολίζουν σήμερα στη Βουλή
Κάτω από ένα τραπέζι, το θυμάμαι σαν τώρα,
με μια κούπα σταφύλι στου βομβαρδισμού την ώρα
είδα αλεξίπτωτα χίλια στον ουρανό σαν λεκέδες
μου μιλούσε ο πατέρας μου να μη φοβηθώ
Κοίταξε τι ωραία που πέφτουν, τι ωραία που πέφτουν

Είδα γονείς ορφανούς, ο ένας παππούς απτη Σμύρνη
στη Δράμα πρόσφυγας πήγε να βρει βουλγάρικη σφαίρα
κι ο άλλος Κύπριος φυγάς στο μαύρο τότε Λονδίνο
στα 27 του στα δύο τον κόψανε οι Ναζί

Είδα μισή Λευκωσία, βουλιαγμένη Σερβία
στο Βελιγράδι ένα φάντασμα σάδειο ξενοδοχείο
αμερικάνικες βόμβες και εγώ να κοιμάμαι
αύριο θα τραγουδάνε στης πλατείας τη γιορτή
Είδα κομμάτια το κρέας μες στα μπάζα μιας πόλης
είδα τα χέρια, τα πόδια, πεταμένα στη γη
Είδα να τρέχουν στο δρόμο με τα παιδιά τους στον ώμο
κι εγώ τουρίστας με βίντεο και φωτογραφική

Εδώ στην άσχημη πόλη που απτην ανάγκη κρατιέται
ένας λαός ρημαγμένος μετάλλια ντόπα ζητάει Ολυμπιάδες
κι η χώρα ένα γραφείο τελετών
θα σου ζητήσω συγγνώμη που σε μεγάλωσα εδώ
Τους είχα δει να γελάνε οι μπάτσοι
κι απτην Ομόνοια να πετάν δακρυγόνα στο πυροσβεστικό
στο παράθυρο εικόνισμα άνθρωποι σαν λαμπάδες
και τα κανάλια αλλού να γυρνούν το φακό

Και είδα ξεριζωμένους να περνούν τη γραμμή
για μια πόρνη φτηνή ή για καζίνο και πούρα
έτσι κι αλλιώς μπερδεμένη η πίστη μας η καημένη
ο Σολωμός με Armani και την καρδιά ανοιχτή

Δεν ψάχνω ο εαυτός μου να ναι τόπος δικός μου
ξέρω πως όλα αν μου μοιάζαν, θα ταν αγέννητη η γη
δε με τρομάζει το τέρας ούτε κι ο άγγελός μου
ούτε το τέλος του κόσμου

Με τρομάζεις εσύ
Με τρομάζεις ακόμα οπαδέ της ομάδας
του κόμματος σκύλε, της οργάνωσης μάγκα
διερμηνέα Του Θεού, ρασοφόρε γκουρού
τσολιαδάκι φτιαγμένο, προσκοπάκι χαμένο
προσεύχεσαι και σκοτώνεις
τραυλίζεις ύμνους οργής
Έχεις πατρίδα το φόβο, γυρεύεις να βρεις γονείς
μισείς το μέσα σου ξένο κι όχι, δεν καταλαβαίνω
δεν ξέρω πού πατώ και πού πηγαίνω

Bringthemback.org | 7+1 παρατηρήσεις για τη καμπάνια.



Το νέο μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του και είναι έτοιμο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο. Για να επιτευχθεί αυτό η εταιρεία actclick.gr ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια με κεντρικό μήνυμα "bringthemback" με βασικό στόχο την ενεργοποίηση των «πολιτών του κόσμου» για την επιστροφή των γλυπτών στη χώρα στην οποία ανήκουν.
 

Στη συνέχεια του άρθρου θα προσπαθήσω να καταγράψω τις ενστάσεις μου στο σύνολο της καμπάνιας και τα λάθη ή παραλείψεις τις οποίες εντόπισα. Βέβαια, όλα όσα ακολουθούν αποτελούν προσωπικές μου απόψεις στις οποίες μπορείτε να αντιπαραθέσετε τη δική σας γνώμη και οπτική.

1. Ξεκινώντας από το κεντρικό βίντεο της καμπάνιας θεωρώ πως συνολικά αν και η ιδέα ήταν αξιόλογη η υλοποίηση δεν είχε το επιθυμητό  αποτέλεσμα. Το video στα δικά μου ματιά μου φάνηκε περισσότερο σαν παρωδία Ελληνικού τηλεοπτικού προγράμματος παρά ως μια καμπάνια πολιτιστικού περιεχομένου. Για παράδειγμα η επιλογή του ονόματος  «Αριστοτέλης. Ελγινιαδης» θεωρώ πως ήταν ατυχής όπως και τα γραφικά του πρώτου μέρους με το ρολόι του BigBen στην αυλή του σπιτιού του κ. Ελγινιάδη.

2. Η συχνή αναφορά στον «υπερήφανο χορηγό» Metaxa κατά τη διάρκεια του βίντεο αλλά και η παρουσίαση του κ. Αλιάγα ως "International Metaxa Brand Ambassador" μόνο θετική εντύπωση δεν μου άφησε. Ακόμη, η αναφορά στην υποστήριξη της καμπάνιας από τη συγκεκριμένη εταιρεία συνεχίζεται και στο website της καμπάνιας (bringthemback.org)με αναφορά σε αυτή τόσο μέσω ξεχωριστής υποενότητας  όσο και μέσω μεγάλου banner στο κάτω μέρος της σελίδας.

Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω πως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) της κάθε εταιρείας μπορεί να εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ τη διαφήμιση του Metaxa σε ένα video καμπάνιας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας τουλάχιστον άτοπη.
3. Αν προχωρήσουμε στην αλληλεπίδρασή του κυρίως site της καμπάνιας  με το χρήστη  έχω να σημειώσω πως η επιλογή του τρόπου γνωστοποίησης της καμπάνιας φαίνεται εκ του αποτελέσματος -τουλ. μέχρι σήμερα- αναποτελεσματική

Ο βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η συγκέντρωση 1.000.000 ηλεκτρονικών υπογραφών και μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί μόλις 15.000. Τι φταίει;
Προσωπικά θεωρώ πως η λογική του «στείλε μήνυμα στους φίλους σου» δεν αποδίδει πλέον! Θα προτιμούσα να είχε δημιουργηθεί μια εφαρμογή στο facebook που θα επέτρεπε στους χρήστες του να ψηφίσουν με ένα κλικ και να υποστηρίξουν τη καμπάνια παρά να καλείς τους επισκέπτες του site να μπουν στη διαδικασία του spamming των φίλων/επαφών τους για τη γνωστοποίηση της καμπάνιας.

4. Η fan page στο facebook έχει αποτύχει να φέρει νέους υποστηρικτές στο κύριο website της καμπάνιας καθώς η πλειοψηφία των χρηστών του fb έχουν συνηθίσει στη λογική του «κάνω join και είμαι ήδη υποστηρικτης» ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Το γεγονός αυτό έπρεπε να είχε προβλεφθεί από τους διαχειριστές του group.>

Ανταυτου  έχουμε 90.000 μέλη στο fb group και μόλις 15.000 υποστηρικτές! Το αξιοπερίεργο είναι ότι στο stream της fanpage αυτό που διαβάζουμε όλη μέρα είναι η συνεχής έκκληση στα μέλη της fanpage να επισκεφθούν το  bringthemback.org και να υποστηρίζουν τη καμπάνια. 
Η όλη διαδικασία έχει πάρει τη μορφή spamming καθώς καθετί χρήσιμο και αξιοπρόσεκτο που ποσταρεται στο group χάνεται ανάμεσα στις εκλησεις για e-participation στη καμπάνια.


5. Δεν έχει αξιοποιηθεί η δυναμική του YouTube με εκατομμύρια viewers καθημερινά  καθώς παρά το γεγονός ότι έχουν ανεβεί εκδόσεις του video της καμπάνιας σε διαφορετικές γλώσσες (κάτι πολύ θετικό!) δεν έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητο YouTube channel για τη καμπάνια κάτι το οποίο υποβαθμίζει αυτόματα το added value των video της καμπάνιας.

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί αντίστοιχη έκδοση του video της καμπάνιας αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και όχι απλά με την εισαγωγή αγγλικών υποτίτλων στην ελληνική έκδοση του video. 
Με αυτό το τρόπο το video της καμπάνιας θα αποκτούσε πιο επαγγελματικό χαρακτήρα και ίσως προσέλκυε μεγαλύτερο κοινό από τα 100.000 views που έχει μέχρι σήμερα.

6. Δεν έχει αξιοποιηθεί το Twitter στο οποίο υπάρχουν 105.000.000 χρήστες οι οποίοι μπορούν δυνητικά να κάνουν το #bringthemback trending topic και να κάνουν γνωστή τη καμπάνια σε όλο το κόσμο εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ανταυτου υπάρχει ένα Twitter account (@bringthemback) για τη καμπάνια το οποίο ουσιαστικά είναι παντελώς άγνωστο ακόμη και στους Έλληνες χρήστες του Twitter με μόλις 77 followers!!! 
Δυστυχώς και σε αυτό το account επαναλαμβάνονται οι εκκλήσεις για υποστήριξη του e-petition στην επίσημη σελίδα της καμπάνιας χωρίς να προωθείται καθόλου η καμπάνια με ενημερωτικά links της ίδιας της καμπάνιας. Χαρακτηριστικά, τα περισσότερα σχόλια χρηστών που έχουν καταγράφει είναι μάλλον περισσότερο απαξιωτικά για την υλοποίηση της καμπάνιας παρά ενθαρρυντικά.

7. Επιστρέφοντας στην κυρίως website της καμπάνιας θα περίμενα να μου ήταν πιο εύκολο στο να εντοπίσω «ποιος κάνει τι και για ποιο λόγο» στο website καθώς οι υποενότητες του website περισσότερο με μπέρδεψαν παρά με βοήθησαν να καταλάβω λίγο περισσότερα στοιχεία για τη καμπάνια.  Ακόμη, θα περίμενα να είχε δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη παρουσίαση της «ιστορικής αναδρομής» με το τι μας οδήγησε στο σήμερα και θα περίμενα να είχε τονιστεί περισσότερο κατά τη σχεδίαση του website καθώς τώρα η πληροφορία αυτή χάνεται ανάμεσα στις υπόλοιπες υποενότητες του website.

+1 Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πως θα περίμενα μια καμπάνια τέτοιου είδους να είχε διοργανωθεί από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι από ένα portal κοινωνικού περιεχομένου όπως η actclick.gr  Μόνο και μόνο για αυτό το γεγονός αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της καμπάνιας πέρα από τη κριτική που έκανα παραπάνω για τη πρόθεσή τους να ξεκινήσουν αυτή τη καμπάνια. 

Sent from my iPhone

Mobile Internet | Από το Tethering στο Ultimate μέσω f2g...

Θέλετε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κινητό σας; Θεωρείτε ότι επειδή είμαστε στο 2010 οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν λύσεις για όλους; Δυστυχώς πλανάσθε... Ας αναφέρουμε μερικά απλά παραδείγματα:

1. Ας ξεκινήσουμε από το δίκτυο της vodafone η οποία μας έχει βάλει σε μια διαδικασία να «τσεκαρουμε» συχνά το τελευταίο διάστημα την πολιτική της στο θέμα του "tethering" δεδομένων. Μέσω της «υπηρεσίας» αυτής παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη κινητού τηλεφώνου να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του συμβολαίου του για mobile Internet και από τον υπολογιστή του χωρίς επιπλέον χρέωση. Μέχρι πρότινος οι συνδρομητές vodafone είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους ως συσκευή modem για να συνδεθούν στο διαδίκτυο από τον υπολογιστή τους μέσω USB ή Bluetooth χωρίς επιπλέον χρέωση.

Σε μια βραδιά όμως χωρίς καμιά επίσημη ανακοίνωση τα δεδομένα άλλαξαν και η «δυνατότητα» αυτή άρχισε να χρεώνεται. Αυτό συνέβαινε για μερικές ημέρες μέχρι προχθές που ξαναεπανήλθαμε στη δωρεάν παροχή της δυνατότητας tethering για τους συνδρομητές της vodafone. Όλα αυτά χωρίς καμιά επίσημη ανακοίνωση, ούτε καν ενημέρωση των χρηστών μέσω του δικτυακού τόπου της εταιρείας...


2. Ας αφήσουμε το teghering και ας πάμε σε κάτι πιο απλό, στις χρεώσεις για mobile Internet της vodafone στους χρήστες οι οποίοι δεν επιθυμούν να εγγραφούν σε κάποιο από τα προπληρωμένα πακέτα δεδομένων. Αν λοιπόν ένας συνδρομητής της vodafone θελήσει να μπει στο διαδίκτυο για να ψάξει κάτι στιγμιαία θα χρεωθεί από 7 έως 12 ευρώ το mb ανάλογα με τις ρυθμίσεις προφίλ wap ή Internet που έχει επιλέξει! 7 ευρώ λοιπόν κοστίζει το κάθε mb δεδομένων το 2010 αν δεν πληρώσεις prepaid data plan στο δίκτυο της vodafone.

Ακόμη, αξίζει να σημειώσουμε πως πρόσφατα καταργήθηκε το πρόγραμμα με prepaid 100mb όγκο δεδομένων για χρήστες καρτοκινητών vodafone και τώρα πλέον υφίσταται μόνο το πακέτο των 30mb prepaid δεδομένων... Και εις ανώτερα vodafone!

3. Ας αφήσουμε τη vodafone και ας πάμε στο δίκτυο της Cosmote η οποία για ένα περίεργο λόγο δεν αναφέρει στη επίσημη ιστοσελίδα της την ύπαρξη του θεωρητικά "unlimited" προγράμματος για mobile Internet το οποίο προσφέρει 3gb prepaid όγκο δεδομένων το μήνα με 20 ευρώ (cosmote Internet on the go ultimate). Αρκετοί χρήστες στο Twitter και διάφορα forums έχουν αναφέρει πως έχουν ενεργοποιήσει το εν λόγω πακέτο μετά από επικοινωνία με το τμήμα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης της cosmote και κατόπιν δικής τους αίτησης για το "unlimited" πακέτο. Περίεργα πράγματα...


4.  Για το τέλος άφησα το δίκτυο της Wind η οποία μέσα σε μια βραδιά κατάφερε να απογοητεύσει για άλλη μια φορά πολλούς χρήστες (μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ) καθώς ενώ είχε ανακοινώσει δωρεάν 1.5gb όγκο δεδομένων μέσω του f2g δικτύου της και κατάφερε να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομα της (και κατ επέκταση νέους χρήστες f2g) αποφάσισε να μετατρέψει το 1.5gb σε 100mb μέσα σε μια εβδομάδα από την ανακοίνωση της προσφοράς... Παρ όλα αυτά η εταιρεία υποστηρίζει ότι όσοι χρήστες f2g ενεργοποίησαν την προσφορά μέχρι 23/3 θα έχουν δωρεάν 1.5gb κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2010 όλοι οι υπόλοιποι θα αρκεστούμε στα 100mb...

Εσείς τι λέτε τελικά η νέα μόδα των συγκριτικών διαφημίσεων και ο «πόλεμος» για το ποια εταιρεία «προσφέρει» περισσότερα θα μεταφερθεί ποτέ πέρα από τα δωρεάν SMS/κλήσεις και στο τομέα του mobile Internet με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας;...

Sent from my iPhone

Σκέψεις | Αυτογνωσία, διαχείριση οργής και έκφραση συναισθημάτων...


Ο άνθρωπος μαθαίνει τη ζωή στη πιο μικρή του λεπτομέρεια... Τα ζώα έχουν το ένστικτο που τα καθοδηγεί ενώ τους ανθρώπους οι γονείς του... Όταν οι γονείς δεν καταφέρνουν να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους και να τους οδηγήσουν στη γνώση του εαυτού τους, από τη παιδική ηλικία, τότε τα παιδιά αυτά όταν ενηλικιώνονται έχουν τη δυνατότητα για μια δεύτερη ευκαιρία... Η ψυχοθεραπεία είναι μια δεύτερη ευκαιρία γνώσης του εαυτού μας...

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει έξω από μια
κοινότητα, αυτή θα μπορούσε και θα όφειλε να είναι η εκκλησία με την ευρεία έννοια πέρα από τη στενή έννοια του «χώρου λατρείας» αλλά του καταφυγίου για κάθε άνθρωπο...


Οργή...
Οργή, επίκαιρη έννοια... Διαρκώς επιτιθέμεθα και δεχόμαστε τα αντίποινα... Η οργή αποτελεί χαρακτηριστικό της κοινωνίας σήμερα... Η οργή ξεκινά συνήθως από την οικογένεια. Ο οργή στην εφηβεία είναι λογική και αναμενόμενη και παίρνει τη μορφή μάχης με τους γονείς για εξασφάλιση ελευθερίας...

Δυσλειτουργικές οικογένειες οδηγούν σε
«συγκέντρωση» της οργής εσωτερικά μέσα μας και στη συνέχεια γίνεται καταστροφική για τους γύρω μας και μας «αρρωσταίνει»... Η οργή δεν είναι «αρνητική» όταν εκφράζεται έγκαιρα και στη κατάλληλη στιγμή... Ο τρόπος έκφρασης της είναι που οδηγεί στη διαφοροποίηση της... Ακόμη πρέπει να γίνεται αποδοχή της οργής...



Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;
Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν ζει. Η ζωή είναι στον άλλον. Δεν ασχολείται μαζί του, αυτοαπασχολείται με το «εγώ» του... Η «απομόνωση» δεν σημαίνει αδιαφορία αλλά προσπάθεια αυτογνωσίας... Τα συναισθήματα δεν είναι μέσο συναλλαγής αλλά έκφραση αγάπης... Όταν δεν ζητάς κάτι αλλά το δίνεις απλόχερα χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση τότε παίρνεις πολλά περισσότερα...


Έκφραση συναισθημάτων...
Οι άντρες από παιδιά έχουν μάθει να σταματούν να αισθάνονται γιατί οι γονείς τους μεταδίδουν την «ενοχή» ότι η έκφραση συναισθημάτων είναι έκφραση αδυναμίας... Τα δάκρυα τα θεωρούν υποσυνείδητα έκφραση αδυναμίας...

Οι παραπάνω είναι μερικές σκέψεις και
απόψεις του Πατέρα Φιλόθεου Φάρου με σπουδές πολιτικών επιστημών, νομικής, θεολογίας, ποιμαντικής ψυχολογίας και ποιμαντικής συμβουλευτικής, συγγραφέας πολλών βιβλίων, τις οποίες κατέγραψα παρακολουθώντας χθες το βράδυ την εκπομπή «Έχει Γούστο» στη ΝΕΤ στην οποία ήταν καλεσμένος...



Ακόμη διαβάστε μια πολύ ενδιαφέρουσα παλαιότερη συνέντευξη του πατρός Φιλόθεου Φάρου στη Καθημερινή στην οποία "αποτιμά με λόγο οξύ τη σχέση μερίδας πιστών με το Θείο και τον ρόλο της Εκκλησίας".

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger