Case study | Χαλβάς Σαλονικιός, μια fanpage και ένα youtube video.

Μπορεί ένα tweet να σε κάνει να αγοράσεις ένα προϊόν; Πιθανότατα όχι αλλά μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να αναζητήσεις περισσότερες λεπτομέρειες για ένα προϊόν ή μια εταιρεία. Κάτι αντίστοιχο μου συνέβη σήμερα το απόγευμα όταν διάβασα στο timeline μου στο twitter το παρακάτω tweet:
"Ατάκα σε διαφήμιση: "για τα πιο γλυκά σας χαλβαδίασματα" με ζευγάρι να αγκαλιάζεται κάπου πάνω στα κάστρα."
Όπως ήταν αναμενόμενο ζήτησα περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαφήμιση. Μετά από λίγη ώρα έλαβα διευκρινιστικό mention στο οποίο ενημερώθηκα ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση προβάλλεται στην ΕΡΤ3 και ότι η υπάρχει και αντίστοιχη fan page στο facebook στην οποία είναι αναρτημένο το εν λόγω τηλεοπτικό spot.




Εγώ λοιπόν περιχαρής και εντυπωσιασμένος από το tweet επισκέφθηκα τη fan page για να δω επιτέλους το εν λόγω spot. Πράγματι στη fanpage υπάρχει αναρτημένο το τηλεοπτικό spot σε δυο μάλιστα εκδόσεις: μια με πρωταγωνιστές νέους (τίτλος "Νέοι") και μια έκδοση με πρωταγωνιστές μεγαλύτερους σε ηλικία καταναλωτές (τίτλος "Μεγάλοι"). Τα τηλεοπτικά spots μπορώ να πω ότι μου άρεσαν πολύ. Προσωπικά μου άρεσε η φωτογραφία και κυρίως το διαφημιστικό slogan το οποίο θεωρώ πετυχημένο.

Ως εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από το διαφημιστικό spot αλλά ας επικεντρωθούμε σε μερικές λεπτομέρειες οι οποίες όμως τις περισσότερες φορές κάνουν τη διαφορά.

Με μια πρώτη ματιά, η fanpage δείχνει να είναι πρόχειρα δημιουργημένη. Στο info section δεν υπάρχει κάποιο εισαγωγικό κείμενο σχετικά με το προϊόν ενώ υπάρχει μόνο link προς το website της εταιρείας καθώς και αναφορά στα προϊόντα της εταιρείας σε greeklish!

Πέρα από αυτό, αν μεταφερθούμε στο wall της fanpage βλέπουμε ότι υπάρχουν αναρτημένα συνολικά πέντε διαφημιστικά spots καθώς πέρα από τα δυο που αναφέραμε παραπάνω υπάρχει ενα spot το οποίο διαφημίζει μαρμελάδες της εταιρείας, προϊόν διαφορετικό από το χαλβά για τον οποίο έχει δημιουργηθεί η fanpage και ένα ακόμη διαφημιστικό spot (τίτλος "Χαλβάς Σαλονικιός") το οποίο αναφέρεται γενικότερα στην εταιρεία. Το αξιοπερίεργο με το συγκεκριμένο video είναι ότι επαναλαμβάνει το ίδιο spot τρεις φορές!



Αξίζει να επισημάνουμε, επίσης, πως τα δυο κυρία διαφημιστικά spots σχετικά με το χαλβά έχουν ανεβεί στο YouTube χωρίς κανενός είδους περιγραφή στην αντίστοιχη ενότητα κάτω από το video και φυσικά χωρίς tags. Ακόμη ο τίτλος παραμένει και εδώ "Νέοι" και "Μεγάλοι". Όπως εύκολα διαπιστώνουμε δεν υπάρχει κανένας τρόπος εύρεσης του διαφημιστικού spot από τους χρήστες του Youtube παρά μόνον αν γνωρίζουν την εταιρεία η οποία έχει ανεβάσει το βίντεο στο Youtube.

Αν ένας οποιοσδήποτε χρήστης του Youtube θελήσει να αναζητήσει το εν λόγω διαφημιστικό spot δεν θα το βρει στα search results καθώς το βίντεο δεν διαθέτει ούτε περιγραφή ούτε tags τα οποία θα παραπέμπουν στο περιεχόμενο του video. Σημαντική παράλειψη δεν συμφωνείτε; 




Πέρα από αυτό, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στο κυρίως website της εταιρείας το οποίο είναι δημιουργημένο εξ ολοκλήρου σε flash. Εκτός αυτού το website είναι απολύτως στατικό και δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στη νέα διαφημιστική καμπάνια ούτε στην ύπαρξη fan page στο facebook για πιο άμεση επικοινωνία με τους πελάτες της.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε ένα πετυχημένο διαφημιστικό spot να προσελκύσει νέους πελάτες μέσω μιας fanpage στο facebook η οποία έχει δημιουργηθεί πρόχειρα και ενός βίντεο στο Youtube χωρίς δυνατότητα εύρεσης από τους χρήστες; Μάλλον όχι... παρ' όλα το διαφημιστικό spot δείχνει με τη πρώτη ματιά να κερδίζει τον τηλεθεατή. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει η πορεία του Χαλβά Σαλονικιού μέσα και έξω από τα social media.


Σημείωση: Δεν έχω κανενός είδους επαγγελματική ή προσωπική επαφή ούτε με τη εταιρεία "Χαλβάς Σαλονικιός" ούτε με την εταιρεία που δημιούργησε το διαφημιστικό spot. Το άρθρο αντικατοπτρίζει δικές μου προσωπικές σκέψεις σχετικά με τη διαχείριση της fanpage και του Youtube για τη προώθηση της διαφημιστικής καμπάνιας.
Εις το επανηδείν...  

Sent from my iPhone

Google analytics | 40.000 επισκέψεις, αφορμή για μελέτη στατιστικών και απολογισμό...

Ήταν Απρίλιος του 2008 όταν ξεκίνησα να γράφω σε αυτό το blog. Στην αρχή περιοριζόμουν στην αναπαραγωγή άρθρων τα οποία έβρισκα ενδιαφέροντα. Μερικούς μήνες μετά ξεκίνησα να γράφω αποκλειστικά δικά μου άρθρα με ευρεία θεματολογία.

Πολλές φορές το blog αυτό γίνεται καθαρά προσωπικό και καταγράφω σε αυτό προσωπικές μου ιστορίες, σκέψεις και προβληματισμούς για το τι συμβαίνει γύρω μας. Ακόμη, τα τελευταία δύο χρόνια πολλές είναι οι φορές που έγραψα άρθρα σχετικά με τη σχολή, εργασίες, projects, παρουσιάσεις.  Πολλές από αυτές τις έχω αναφέρει κατά καιρούς στο blog με links προς τα scribd και slideshare accounts μου.

Στη συνέχεια, καθώς οι μήνες περνούσαν και εξοικειωνόμουν περισσότερο με το διαδίκτυο ξεκίνησα να γράφω άρθρα-αφιερώματα σε διάφορα θέματα τα οποία σχετίζονται με social media, web 2.0 services, e-marketing, virals κλπ. Τα άρθρα αυτά είναι τα αγαπημένα μου καθώς προήλθαν μετά από διάβασμα άρθρων, συνδυασμό πηγών, ειδήσεων και απόψεων... Πολλά από αυτά τα άρθρα επιδίωξα να τα συνδυάσω με τις εργασίες μου στη σχολή με θετικά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές.

Οι μήνες περνούσαν και φτάσαμε στο Μάιο 2010 όταν και πήρα το πτυχίο μου, ορκίστηκα και πλέον αναμένουμε το μεταπτυχιακό για νέες εργασίες στα πλαίσια του πανεπιστημιακού κύκλου σπουδών. Βέβαια, η μελέτη άρθρων και η ενημέρωση σχετικά με social media και  internet marketing είναι καθημερινή και δεν σταματά ποτέ... Άλλωστε το διαδίκτυο είναι ένας "ζωντανός οργανισμός" ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς και ο δρόμος μας προς το semantic web είναι μακρύς και μας επιφυλάσσει πολλές και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. 
Οι επισκέψεις στο blog διαφοροποιούνται κάθε μήνα αλλά συνήθως 1000-1500 unique visitors κάνουν μια τουλάχιστον επίσκεψη στο blog κάθε μήνα. Σήμερα παρατηρώντας τα στατιστικά του blog στο google analytics παρατήρησα πως έχουμε συμπληρώσει 40.000 επισκέψεις στο blog από το πρώτο άρθρο στα τέλη Μαρτίου 2008 έως σήμερα. Σκέφτηκα λοιπόν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πιο αναλυτικά μερικά επιμέρους στατιστικά από το google analytics και να τα σχολιάσουμε. Με αυτό το τρόπο θα μπορούσαμε να δούμε τι μπορεί να μας προσφέρει το google analytics ως πρόγραμμα μελέτης και αξιολόγησης της επισκεψιμότητας ενός website ή στη προκειμένη περίπτωση blog.

Ξεκινάμε λοιπόν με την απεικόνιση της επισκεψιμότητας στο σύνολο της με αναφορά σε μερικά επιμέρους στατιστικά στοιχεία:
Στη συγκεκριμένη ενότητα μπορούμε να δούμε ότι το blog έχει δεχθεί 40.000 επισκέψεις ενώ οι "μοναδικοί επισκέπτες" (unique visitors) είναι περίπου 31.000. Ακόμη, οι προβολές σελίδας είναι 64.000 κάτι το οποίο μας δείχνει ότι κάθε επισκέπτης διάβασε κατά μέσο όρο 2 σελίδες κατά τη περιήγηση του στο blog με μέσο χρόνο παραμονής στο blog τα δύο λεπτά περίπου. Τα στοιχεία αυτά είναι συνολικά για τη χρονική περίοδο Μάρτιος 2008-Δεκέμβριος 2010 και όπως είναι φυσικό μεταβάλλονται σε διάφορες χρονικές περιόδους. 
Αν επικεντρωθούμε τώρα στη μελέτη των πηγών επισκεψιμότητας, σύμφωνα με το πίνακα παρατηρούμε ότι το 56% των επισκέψεων προκύπτει από τις μηχανές αναζήτησης, το 30% από sites/blogs τα οποία παραπέμπουν στο blog και μόλις 10% από άμεση επισκεψιμότητα στο blog. Στο σημείο αυτό είναι καλό να επισημάνουμε τη σημασία των search engines στην επισκεψιμότητα ενός site/blog καθώς και τα ικανοποιητικά ποσοστά επισκεπτών μέσω referring sites όπως facebook, twitter, friendfeed κ.α. 
Αν επικεντρωθούμε στις επισκέψεις μέσω search engines βλέπουμε ότι 22.000 επισκέπτες βρήκαν το blog μέσα από την αναζήτηση 12.000 διαφορετικών λέξεων κλειδιών σε διάφορες μηχανές αναζήτησης (98% google).  Αυτό το στοιχείο μας δείχνει τη σημασία της χρήσης σωστών tags τόσο στις ενότητες όσο και στο ίδιο το κείμενο των άρθρων μας και βέβαια ενός ενημερωτικού και επιτυχημένου τίτλου ο οποίος θα περιλαμβάνει λέξεις κλειδιά οι οποίες χαρακτηρίζουν το κείμενο μας. 
Στην παραπάνω εικόνα μπορούμε να δούμε τη χώρα προέλευσης των επισκεπτών στο blog. Όπως είναι εμφανές από το γράφημα το 90% των επισκέψεων προκύπτει από την Ελλάδα ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από άλλες χώρες όπως Κύπρο, Η.Π.Α., Αγγλία, Γερμανία κ.α. κάτι το οποίο είναι λογικό ως ένα βαθμό καθώς η αρθρογραφία του blog γίνεται αποκλειστικά στα ελληνικά. 
Σχετικά με το πρόγραμμα περιήγησης (browser) η επισκεψιμότητα μοιράζεται ανάμεσα σε Internet Explorer και Firefox ενώ αξιόλογα ποσοστά συγκεντρώνει το τελευταίο χρόνο και ο Chrome. Παλαιότερα κυριαρχούσε ο IE, στη συνέχεια συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά ο Firefox και τώρα διεκδικεί σοβαρό μερίδιο και ο Chrome. 
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στο ποσοστό εγκαταλείψεων του blog (bounce rate) το οποίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό και μας δείχνει πόσοι επισκέπτες έφυγαν από το blog αμέσως μετά από την αρχική τους επίσκεψη. Όταν ξεκίνησα να γράφω στο blog ο δείκτης αυτός ήταν μόνιμα πάνω από 75%, δηλαδή οι περισσότεροι επισκέπτες αξιολογούσαν το περιεχόμενο του blog αδιάφορο προς αυτούς και έφευγαν άμεσα από το blog. 

Όπως βλέπουμε και στο γράφημα αυτό συνεχίστηκε μέχρι και το Μάιο του 2009 όταν άλλαξα template, άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με τη δομή του blog και βελτίωσα αισθητά τη λειτουργικότητα του blog. Ο δείκτης αυτός τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί αισθητά στο 30-35% και όλο και περισσότεροι επισκέπτες περνούν περισσότερη ώρα στο blog διαβάζοντας περισσότερα του ενός άρθρα. Παλαιότερα είχα διαβάσει ότι στόχος για ένα website/blog είναι να έχει πάντα bounce rate κάτω από 40%.

Το google analytics παρέχει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά όπως την μελέτη αφοσίωσης των χρηστών και τη συμπεριφορά τους κατά τη περιήγηση στο blog ακόμη και το μέσο σύνδεσης τους στο blog (mobile devices, pc) αλλά ήδη έχω αναφερθεί αρκετά σε στατιστικά στοιχεία οπότε θα ήταν υπερβολικό να αναφερθώ εκτενώς και σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία. 

Ακόμη, να σας υπενθυμίσω πως μπορείτε να διαβάζετε το blog από το rss feed και βέβαια αν θέλετε γίνετε φίλος μας και στη facebook page στην οποία εκτός των άρθρων του blog προσθέτω συχνά πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από το χώρο του web 2.0, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. 

Εις το επανηδειν... 

TEDxAcademy Women | Ιδέες, όραμα, επιτυχίες γένους θηλυκού...


Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το πρώτο ελληνικό TEDxAcademy Women, μια εκδήλωση στα πλαίσια του TEDWomen το οποίο γίνεται στην Washington, παράλληλα με πάνω από 100 TEDx events παγκοσμίως. Σκοπός τόσο του Ελληνικού όσο και των διεθνών TEDx, είναι η παρουσίαση νέων ιδεών από συναρπαστικές γυναίκες οι οποίες μεταφέρουν τις ιδέες, τα οράματά και τις επιτυχίες τους.



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Semiramis στη Κηφισιά. Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε livestreaming του TedxWomen, με παράλληλη παρουσίαση σχολίων μέσω twitter και φωτογραφίες από το event στο #TEDxAcademy Social Spectrum

Παραθέτω παρακάτω μερικά αξιόλογα tweets από τη σημερινή εκδήλωση σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τις σκέψεις και τις ιδέες των ομιλητριών του event.

Natalia Mela-Constantinidi
Sculptor

RT @sotomi: H Nαταλία Μελά. Γλύπτρια. "η αληθινή τέχνη μιμείται τη φύση".

RT @sotomi: "πιστέψτε στον εαυτό σας κ δημιουργήστε" endline by Ναταλία Μελά.

Thalia Dragona
Professor - Education Reformer

RT @netWire: Greek edu system based on memorizing content and not on functionality! No sense in children's real lives #t.Dragona

RT @netWire: 5% difference in level of knowledke and excellence amongst Finish children compared to the Greek 33%! #t.Dragona

Tina Kefala
Athlete

RT @netWire: Tina Kefalas Greek marathonist, granddaughter of the famous athlete Kostas Arvanitis talks about her daily schedule. Tough!

RT @EduTV_Greece: "better mind, better health, better communities" Tina Kefala

Dr Irini Skaliora
Scientist

RT @netWire: We know now that Genome and Environment don't affect brain function separately as we believed in the past I.Skaliora

RT @netWire: Ok there's hope. Brain 'learning' does not diminish in linear form with age. U can learn & reverse problems. Hear that ppl?

RT @netWire: Deprivation of stimuli during young critical development period of humans (like proper learning) leads to bad functionality.

Maria Trifonidou

RT @sotomi: Η Μαρία Τριφωνίδου πρόεδρος της "Φλόγα" μιλάει για τη μικρή Αλεξάνδρα της που έφυγε από καρκίνο

RT @aspaonline: Μαρία Τριφωνίδου: Η προσφορά μου στη Φλόγα ευεργετεί πρώτα εμένα και μετά όλους τους άλλους.

RT @EduTV_Greece: "η ζωή είναι ένας καθρέφτης, αν μείνεις δίπλα δεν θα είσαι ποτέ μόνος" Μαρια Τριφωνίδου

RT @lydsjannet: εθελοντής = μαθαίνεις να εκπαιδεύεσαι, να ξεπερνάς δυσκολίες, να ψάχνεις την καρδιά σου

Marianna Rigaki
Musicologist – Opera Singer

RT @lydsjannet: Μουσική = η παλέτα συναισθημάτων μας

RT @olgachaidou: "why some people cannot dance while listening to music? its a matter of body blocking" Marianna Rigaki

RT @sotomi: Ριγάκη: Η μουσική βοηθάει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής μας νοημοσύνης και της καλής μας διάθεσης

RT @netWire: that's what I call a beautiful woman What a voice The 1st Greek woman to have won the Callas award Marianna Rigaki

Διάλειμμα για καφέ, φαγητό.

Έναρξη δεύτερου μέρους event.

Natassa Manou
Idea Innovator

RT @sotomi: "Iχνηλατώντας την Πόλη" αποσπάσματα από το ντοκιμαντερ της Νατάσα Μάνου

RT @lydsjannet: σχολή της Χάλκης στην Πριγκηπονήσσα, 39 χρόνια κλειστή, με κιμωλίες ακόμα στον πίνακα..


Tracing Istanbul documentary trailer from Whitefox S.A. on Vimeo.


RT @netWire: Glad to hear (i knew it) that the Turkish officials were open & welcoming to the creation of the documentary.

RT @netWire: Top Kapi, largest Turkish museum suported the idea. More here www.tracingistanbul.com

Eugenia Hajipavlou
Civil Servant

RT @sotomi: ποτέ δεν είναι αργά για ένα όνειρο! Ευγενία Χατζηπαύλου Παντρεύτηκε νωρίς κ εγκατέλειψε το σχολείο, με 3 παιδιά.

RT @netWire: Changing her life: From trash collection to University studies! Panteios! Socialogy. Everyone applauding her! - E.Hatjipanou

RT @lydsjannet: δύσκολη ζωή, κουραστική δουλειά, πολλοί ρόλοι, μάνα, γυναίκα, φοιτήτρια, κόρη, σύζυγος, φίλη.

Alice Corovessi
Entrepreneur

RT @sotomi: τα κτήρια στην Αθήνα=ενεργοβόρα με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

RT @netWire: The best house to live in is one that makes u feel secure, free, healthy....slide with a snail. Perfect housing.

Σύνδεση με το Tedx στην Wachington...

RT @netWire: Everyone thrilled in the room. America discovered...Greece! :D #tedxacademy Columbus would be thrilled!

RT @netWire: All the TEDx events happening now all over the world. Around 120!

Marianna Markou
Rescuer

RT @sotomi: Mαριάννα Μάρκου, Εθελόντρια, Ελληνική Εταιρεία Διάσωσης, που βραβεύτηκε για αποστολή στην Αιτή με την αντρική ομάδα

Electra Koutra
Human Rights Activist

RT @sotomi: Ηλέκτρα Κούτρα, για τους πρόσφυγες τώρα με αποσπάσματα video από την Υπατη Αρμοστία για το video που δεν παίζει!

RT @drORF: To 90% της προσφυγιάς της Ευρώπης, το διαχειρίζεται η Ελλάδα!

RT @vivian_e: Η Ηλέκτρα διδάσκει το empathy και την κατανόηση προς όλους ως ικανή κ αναγκαία συνθηκη της δημοκρατίας.

Τέλος εκδήλωσης.

Συνοψίζοντας...

RT @lydsjannet: γυναίκες επιστήμονες, εθελόντριες, μουσικοί, ακαδημαικοί, αθλήτριες, γυναίκες με ιδέες, πολλή δουλειά και πάθος! #tedxacademy

6.12.2010 | 2 χρόνια μετά...


Σήμερα συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε πως η σημερινή ημέρα περιελάμβανε πορείες τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη η πορεία ήταν ειρηνική και ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εν αντιθέσει, οι πορείες στην Αθήνα συνοδεύτηκαν από αρκετά επεισόδια και ευρεία χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ έδωσαν μάχες στα Εξάρχεια ακόμη και στο σημείο στο οποίο είναι το μνημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Μαρτυρίες ανέφεραν πως τα Εξάρχεια για άλλη μια φορά έγιναν "θάλαμος αερίων" και η επέμβαση της αστυνομίας περιελάμβανε ευρεία χρήση χημικών.

Ακόμη, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απόφαση διμοιριών των ΜΑΤ να μπουν στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα προκαλώντας εξαγριωμένες αντιδράσεις από το πλήθος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σταθμό του Μετρό. Στο παρακάτω βίντεο είναι εμφανής η καταγραφή των αντιδράσεων του κοινού όταν αντιλαμβάνονται τη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του σταθμού... 


Δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα σε σταθμό Μετρό στο Σύνταγμα [6.12.2010] 


Περιληπτικά, αν θέλουμε να βάλουμε σε μια σειρά τι έγινε σημερα: τα ΜΑΤ μπήκαν σε σταθμό του Μετρο, έδωσαν μάχες στο μνημείο του Γρηγοροπουλου στα Εξαρχεια, έκαναν προσαγωγες, έριξαν ότι χημικά διέθεταν και ο Σομπολος το μόνο που μας είπε ήταν ότι οι τρομοκράτες έμπαιναν σε ιντερνέτ καφέ...

ΡΧΣ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας [1.12.2010]

Χρήσιμα links:
1. "Ανησυχία": δωρεάν ebook, εκδόσεις Καστανιώτη για την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008
2. Υπόθεση δολοφονίας Γρηγορόπουλου: όλο το χρονικό της δίκης.

ΟΠΑΠ | Mathe Click: το πρώτο live τηλεπαιχνίδι μέσω Facebook!


To Mathe Click είναι το πρώτο ζωντανό τηλεπαιχνίδι στο Facebook. Παίζεται στις οθόνες του υπολογιστή σας κάθε Τετάρτη ξεκινώντας από την 1/12/2010 στις 20.00 και σας το προσφέρει ο ΟΠΑΠ. Παρουσιαστής του είναι ο Γιώργος Μητσικώστας.

Σε κάθε παιχνίδι παίζουν 300 χρήστες αλλά μπορούν να το παρακολουθούν όσοι θέλουν. Για να παίξετε δεν έχετε παρά να: α) δηλώσετε συμμετοχή β) μισή ώρα πριν αρχίσει το παιχνίδι να κάνετε check-in για να επιβεβαιώσετε την παρουσία σας.

Λίγα λεπτά πριν αρχίσει το παιχνίδι γίνεται κλήρωση ανάμεσα σε όσους έχουν κάνει check-in και οι τυχεροί παίκτες ενημερώνονται με μήνυμα. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να κάτσουν αναπαυτικά και να απολαύσουν το τηλεπαιχνίδι. Αν κάποιος φίλος σας στο Facebook είναι ανάμεσα στους τυχερούς παίκτες θα το δείτε με ειδική επισήμανση στην οθόνη του υπολογιστή σας.




Για να κερδίσει κάποιος το παιχνίδι πρέπει να απαντήσει σωστά σε 9 multiple choice ερωτήσεις μέσα στα χρονικά πλαίσια που δίνονται. Η 10η ερώτηση διαφέρει, γιατί οι παίκτες καλούνται να βάλουν στη σωστή σειρά όσο το δυνατόν γρηγορότερα 4 απαντήσεις. Οι 10 πιο γρήγοροι, που θα είναι και σωστοί, είναι οι νικητές του παιχνιδιού.

Τα βραβεία μοιράζονται ανάμεσα σε 10 νικητές κάθε εβδομάδα: Ο πρώτος νικητής θα κερδίζει 1 playstation 3, οι νικητές 2 έως 4 θα κερδίζουν ένα Xbox 360, ενώ θα δίνονται και 3 Nintendo Wii και 2 iPod Shuffle.

Το Mathe Click το σχεδίασε η Leo Burnett για την ΟΠΑΠ Α.Ε. στηρίζεται στην πλατφόρμα Netvolution.

Για να δηλώσει κάποιος χρήστης συμμετοχή στο παιχνίδι αρκεί να γίνει μέλος στο fb fanpage: 


[πηγή: fb page]

Σκέψεις | Ραδιοφωνικές περιπλανήσεις ξημέρωμα Σαββάτου...

Ξημέρωμα Σαββάτου. Το ρολόι δείχνει 4.30 το χάραμα. Το φως είναι σβηστό, η τηλεόραση χωρίς ήχο και στα αυτιά μου ακουστικά... Ραδιοφωνικές περιπλανήσεις για ένα ακόμη βράδυ. Ήχοι, νότες, στίχοι και ενδιάμεσα συζητήσεις... Αυτές οι συζητήσεις είναι που με έχουν κάνει να αγαπήσω το ραδιόφωνο. Από μικρός μου άρεσε να ακούω τους ανθρώπους, πολλές φορές ακούω χωρίς να μιλάω. Δεν με πείραζε, ούτε και τώρα...

Είναι ιδιαίτερη αίσθηση να ακούς τα νέα ανθρώπων, άγνωστων οι οποίοι σηκώνουν το ακουστικό τους και περνούν τηλέφωνο για να πουν τα νέα τους στο ραδιόφωνο. Η καλύτερη ώρα για να ακούσεις τέτοιου είδους συζητήσεις είναι τα μεσάνυχτα όταν το σκοτάδι έχει πάρει πλέον τον έλεγχο και το φως πλέον περιμένει την ανατολή για να κάνει την εμφάνιση του...

Τα τραγούδια και οι στίχοι σου δημιουργούν εικόνες, οι εικόνες σκέψεις και οι σκέψεις συναισθήματα... Αυτή όμως η ξεχωριστή αίσθηση γίνεται ακόμη πιο ιδιαίτερη όταν συνοδεύεται από μια φωνή στο μικρόφωνο η οποία είναι εκεί για να κάνει ξεχωριστό το βράδυ των ακροατών του. Απαντάει στις ερωτήσεις, τις απορίες, τα παράπονα τους. Κρατά συντροφιά σε ανθρώπους οι οποίοι ξεκινούν τη δουλειά τους, βρίσκονται στους δρόμους μακριά από τις οικογένειες τους ή επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από βραδινή βόλτα. Όλοι εκεί μια παρέα.
Τι ωραία που είναι όταν ακούς τραγούδια που από τη μια στιγμή στην άλλη σε κάνουν να δακρύζεις... Μπορεί να είναι ένας στίχος ή μια λέξη. Μπορεί και τίποτα συγκεκριμένο. Απλά η θύμηση και οι μνήμες που σου ξαναφέρνει στο μυαλό μια μελωδία... Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής, από όλα τα είδη και από όλες τις αφετηρίες και τους προορισμούς...

Παλιά είχαμε τα τρανζιστοράκια, τώρα έχουμε τα κινητά... Μπορώ να πω πως παλιότερα ήταν καλύτερα... Είχε περισσότερα παράσιτα... Τώρα έχουμε περισσότερα παράσιτα στις ζωές μας... Και οδεύουμε σε τούνελ χωρίς φως στον ορίζοντα. Ίσως μια κεραία, ένας φωτεινός φάρος μας βοηθήσει να βρούμε το βηματισμό μας και πάλι...

Ίσως και να μην το βρούμε, ίσως να μην το ψάξουμε ποτέ. Σημασία έχει ότι η μουσική είναι πάντα εδώ να μας κρατά συντροφιά μέρα και νύχτα αλλά κυρίως νύχτα, τη νύχτα με τα χίλια ηχοχρώματα...

Καλό ξημέρωμα.

Sent from my iPhone

Εκλογές 2010 | Σχόλια, παρατηρήσεις και μερικά ενδιαφέροντα tweets...


Η χθεσινή εκλογική διαδικασία μας προσέφερε πολλά και αξιόλογα στοιχεία τα οποία προκάλεσαν αρκετές συζητήσεις. Επιγραμματικά αναφέρουμε τα πιο σημαντικά:
1. Αποχή: Σε μερικούς δήμους και περιφέρειες η αποχή έφτασε ως και το 60%. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας όπως στη Γαύδο είχαμε μαζική αποχή από τις κάλπες ενώ στο δήμο Αθηναίων η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 40%. Στη Θεσσαλονίκη η συμμετοχή ήταν στο 50%.
2. Νέοι συνδυασμοί: Πολλοί νέοι "ανεξάρτητοι" συνδυασμοί πήραν αρκετά υψηλά ποσοστά όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός του κ. Αμυρά ο οποίος πήρε δύο έδρες στο δήμο Αθηναίων με ποσοστό 8% και προώθηση του συνδυασμού αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.
3. Μείωση ποσοστών και αναμέτρηση σε δεύτερη Κυριακή για τα μεγάλα ονόματα όπως των κ. Ψωμιάδη, Γκιουλέκα στις μάχες για δημοτική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά, ο κ. Ψωμιάδης συγκέντρωσε τα μικρότερα ποσοστά του στη Θεσσαλονίκη και πήρε περισσότερες ψήφους από Χαλκιδική, Πέλλα και Σέρρες.
4. 1 στους 2 ψηφοφόρους στην Αθήνα δεν πήγε να ψηφίσει και ο κ. Κακλαμάνης συγκέντρωσε 65.000 ψήφους και ποσοστό 35% επί  του συνόλου, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ψήφους από το 14% του συνόλου των εν δυνάμει ψηφοφόρων του δήμου (460.000 εγγεγραμμένοι). Φαινόμενο τραγικό για τη δημοκρατία μας...
5. Η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε το 5% των ψήφων στο δήμο Αθηναίων και παίρνει για πρώτη φορά έδρα σε ένα τόσο μεγάλο δήμο της χώρας μας. Στοιχείο ενδεικτικό της αποχής αν όχι απόρροια της...
6. Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν σε εκλογικά κέντρα της χώρας λόγω μη προσέλευσης μελών εφορευτικής επιτροπής.
7. Λευκά/Άκυρα: Σε αυτή την εκλογική διαδικασία πέρα από την αποχή εξαπλασιάστηκε και ο αριθμός των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων σε σύγκριση με το 2009
8. 89 δήμαρχοι σε όλη τη χώρα συγκέντρωσαν το 50% των ψήφων και εκλέγονται από τη πρώτη Κυριακή

Μερικά χαρακτηριστικά tweets από τη χθεσινή εκλογική βραδιά παρατίθενται παρακάτω:

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση | Διαδικασία, προβλήματα και προοπτικές...


Σήμερα παρακολούθησα μια ημερίδα - σεμινάριο η οποία είχε σκοπό την ενημέρωση των φαρμακοποιών σχετικά με την διαδικασία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το σεμινάριο ήταν μια διοργάνωση του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρεία Pharmassistance η οποία ανέλαβε την ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία συνταγογράφησης. Η αίθουσα ήταν από νωρίς γεμάτη και αρχικά θεώρησα ότι μπορεί και να με έδιωχναν γιατί δεν είχα δηλώσει το όνομα μου στη λίστα των παρευρισκόμενων (καθώς δεν είμαι φαρμακοποιός) αλλά τελικά παρέμεινα στη θέση μου με το φίλο μου φαρμακοποιό να παρακολουθεί με αγωνία τις προετοιμασίες για τη παρουσίαση...

Προβλήματα και ερωτήσεις... 
Αρχικά υπήρχαν προβλήματα με το δίκτυο καθώς δεν υπήρχε γραμμή dsl στην αίθουσα και τελικά η παρουσίαση έγινε με σύνδεση mobile broadband της wind! Η παρουσίαση της διαδικασίας συνταγογράφησης ήταν αρκετά απλή και γρήγορη (για εμένα, γιατί για τους φαρμακοποιούς και το φίλο μου ήταν βουνό...). Ο νεαρός που είχε αναλάβει τη παρουσίαση ήταν εμφανώς γνώστης του τεχνολογικού τομέα της διαδικασίας και του Π.Σ. αλλά δεν είχε σχεδόν καμία γνώση σχετικά με τα φάρμακα και την εργασία των φαρμακοποιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να απαντήσει σε εξειδικευμένες ερωτήσεις των φαρμακοποιών σχετικά με το τι γίνεται σε διάφορες περιπτώσεις. Απαντούσε κυρίως βάσει manual και βασικών κατευθυντηρίων εντολών του Π.Σ.


Ελλείψεις Πληροφοριακού Συστήματος... 
Στο σημείο αυτό άρχισαν να φαίνονται και τα πρώτα προβλήματα - ελλείψεις του Π.Σ. συνταγογράφησης καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν ορισμένες παραμέτρους οι οποίες είναι γνωστές στους φαρμακοποιούς αλλά μάλλον ήταν άγνωστες στους προγραμματιστές του συστήματος... Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις στις εναλλακτικές επιλογές για «μερική συνταγογράφηση» συνταγών κάτι το οποίο οδήγησε σε πολλές σχετικές ερωτήσεις από το κοινό με μοναδική απάντηση: "Αν γίνει αυτό παρακάμπτετε το σύστημα και γράφετε τη συνταγή χειρόγραφα...".
Ακόμη, χαρακτηριστικό είναι ότι αν ο γιατρός έχει γράψει λάθος δοσολογία φαρμάκου ή φάρμακο που δεν κυκλοφορεί στη αγορά το σύστημα δεν αναγνωρίζει τη συνταγή η οποία δεν εκτελείται ηλεκτρονικά και ο φαρμακοποιός πρέπει να την εκτελέσει χειρόγραφα.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι όταν μια συνταγή αποτελείται πχ. από πέντε φάρμακα και το ένα από αυτά δεν κυκλοφορεί στην αγορά ή είναι λάθος συνταγογραφημένο από το γιατρό τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το σύνολο της συνταγής! Τότε ο φαρμακοποιός πρέπει να κάνει χειρόγραφη συνταγογράφηση και για τα πέντε φάρμακα της συνταγής. Εναλλακτικά, η λέξη κλειδί είναι «μερική εκτέλεση» συνταγής. Σε αυτή τη περίπτωση ο φαρμακοποιός επιλέγει για το συγκεκριμένο λάθος φάρμακο την ενότητα «δεν το θέλει ο ασθενής» για να προχωρήσει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθώς σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να επιστρέψει τη συνταγή στον ασφαλισμένο ο οποίος θα πρέπει να πάει ξανά πίσω στο γιατρό του για να του ετοιμάσει τη διορθωμένη συνταγή! Οι φαρμακοποιοί για να αποφύγουν αυτή τη διαδικασία θα "παραπλανούν" κατά κάποιο τρόπο το σύστημα ώστε να διευκολύνουν τον ασφαλισμένο... Το παράδειγμα αυτό δείχνει τις ελλείψεις του συστήματος με τη παρούσα μορφή του και την ανάγκη βελτιώσεων του με εισαγωγή νέων παραμέτρων βάσει των πραγματικών ρυθμών δουλειάς των φαρμακοποιών.


Απαιτούμενος εξοπλισμός... 
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προϋποθέτει την ύπαρξη ηλεκτρονικού υπολογιστή σε κάθε φαρμακείο με ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο καθώς η διαδικασία γίνεται μέσω της σελίδας e-syntagografisi.gr. Ακόμη, εκτός από το pc/laptop και τη σύνδεση adsl απαιτείται η ύπαρξη ενός εκτυπωτή inkjet/laser για την εκτύπωση των ηλεκτρονικών συνταγών και το barcode reader για την ανάγνωση των συνταγών των γιατρών και το πέρασμα των δεδομένων τους στο Π.Σ. συνταγογράφησης. Ακόμη, απαιτείται η εγκατάσταση του προγράμματος Acrobat Reader για την ανάγνωση και εκτύπωση των ηλεκτρονικών συνταγών. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως δεν έγινε καμία αναφορά στα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει αν έχει πχ ο υπολογιστής, ο εκτυπωτής ή κυρίως το barcode scanner από τους υπεύθυνους της διαδικασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου φαρμακοποιών ότι μέχρι πριν ένα μήνα δεν γνώριζαν καν τι εξοπλισμό πρέπει να αγοράσουν! Πρακτικά, κάθε φαρμακοποιός αγόρασε ότι εκτυπωτή ή barcode reader ήθελε χωρίς να γνωρίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις του Π.Σ.

Είσοδος στο σύστημα...
Ο κάθε φαρμακοποιός για να χρησιμοποιήσει το σύστημα συνταγογράφησης δημιουργεί ένα μοναδικό "λογαριασμό χρήστη" με δικό του username/password και πέρα από αυτό κάθε φορά που κάνει είσοδο στο σύστημα καλείται να αναγνωρίσει και να γράψει σε ένα ξεχωριστό πεδίο ένα συνδυασμό γραμμάτων-αριθμών, το γνωστό μας captcha, το οποίο είναι διαφορετικό και σε κάθε είσοδο. Το συγκεκριμένο πεδίο προβλημάτισε αρκετά τους παρευρισκόμενους καθώς θεώρησαν δύσκολο να αναγνωρίσουν τους αγγλικούς χαρακτήρες στο πεδίο. Δεν είναι εξομοιωμένοι με τέτοιες τεχνικές... Μάλιστα, ο φίλος μου με ρώτησε σε τι χρησιμεύει αυτό και γιατί βρίσκεται εκεί... οι υπόλοιποι δεν αναρωτήθηκαν καν για τη χρησιμότητα του...


Γιατροί, συνταγές και φαρμακοποιοί... 
Στο σεμινάριο τονίστηκε ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στη συνταγή που έχει δώσει ο γιατρός στον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τη δοσολογία των φαρμάκων ή το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στη τιμή του φαρμάκου. Στο σημείο αυτό έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με το ρόλο του φαρμακοποιού στη διαδικασία καθώς ορθά επισημάνθηκε πως αν ο φαρμακοποιός εντοπίσει ένα λάθος του γιατρού οφείλει να μη προχωρήσει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να επιστρέψει τη συνταγή στον ασφαλισμένο ή να προχωρήσει σε χειρόγραφη συνταγογράφηση. Γενικότερα, τονίστηκε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων είναι ο γιατρός αλλά ο φαρμακοποιός έχει ρόλο ελεγκτή της ορθής συνταγογράφησης των φαρμάκων στους ασφαλισμένους.

Διαδικασία καταχώρησης στοιχείων
Ακόμη, επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην καταχώρηση στοιχείων από τα κουπόνια, πρώτα καταχωρούνται τα στοιχεία από τα κάτω κουπόνια και μετά από το επάνω καθώς έχουν διαφορετικό barcode και αν γίνει ανάποδα η καταχώρηση τους δεν γίνεται αποδοχή της συνταγής από το σύστημα. Ακόμη, εργαστηριακά παρασκευάσματα φαρμακείου όπως αλοιφές και καλλυντικά συνεχίζουν να συνταγογραφούνται χειρόγραφα. Η εκτύπωση των συνταγών γίνεται μέχρι και δυο μήνες μετά τη καταχώρηση τους στο σύστημα ενώ η εκτέλεση τους μέχρι πέντε ημέρες μετά από τη καταχώρηση τους.



Γιατρός - φαρμακοποιός - υπολογιστής. Στοίχημα: αρμονική συνεργασία
Τιμολόγια, συγκεντρωτικές καταστάσεις, αποδείξεις και χειρόγραφες συνταγές... Απορίες φαρμακοποιών σχετικά με τις καταστάσεις και τα τιμολόγια. Αρχικά θα συγκεντρώνουν τις δύο καταστάσεις (χειρόγραφα και ηλεκτρονικά) σε ένα τιμολόγιο ενώ αναμένονται βελτιώσεις στο σύστημα μετά από συνάντηση μεταξύ προγραμματιστών για βελτίωση του Π.Σ. ως προς αυτό το σημείο αλλά και για γενικότερες βελτιώσεις του. Αρχικά η ηλεκτρονική συνταγογράφησή θα γίνεται μόνο για συνταγές του ΟΑΕΕ αλλά από τον Ιανουάριο θα επεκταθεί και σε αλλά ταμεία. 


Στη συνέχεια, ξεκίνησε να κάνει μια μικρή αναφορά στη διαδικασία ο πρόεδρος του συνεταιρισμού φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης. ο οποίος αναφέρθηκε στις αδυναμίες συστήματος οι οποίες όπως τόνισε οφείλονται σε έλλειψη χρόνου προετοιμασίας αλλά και σε  ελλιπή νομοθεσία σχετικά με τη διαδικασία συνταγογράφησης. Ανέφερε πως για να είναι αποτελεσματικό και λειτουργικό το σύστημα θα πρέπει να μπουν πολλές νέες παράμετροι στο Π.Σ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως:

"Πέφτουμε στα βαθιά. Δεν μπορείς να πεις όχι σε έργο εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα. Θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής. Η πληροφορική πρέπει να είναι κομμάτι της δουλειάς μας πλέον...". 

Ακόμη, ανακοίνωσε πως μετά τα Χριστούγεννα ετοιμάζονται σεμινάρια με μαθήματα σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από το μηδέν ώστε να εξοικειωθούν οι φαρμακοποιοί με το χώρο της πληροφορικής και του διαδικτύου.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μερικά τραγελαφικά της διαδικασίας όπως μεταμεσονύκτια SMS σε φαρμακοποιούς από εταιρείες για ενημέρωση τους σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση... Τραγικές καταστάσεις. Ακόμη, αναφέρθηκε και στα προβλήματα του κλάδου γενικότερα...

"Ελλάδα: 65.000 γιατροί, 4.000 συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ, πληρώνουν για να μπουν στο σύστημα. Αναγκαιότητα ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων. Μεγάλο πρόβλημα οι εκπτώσεις στα φάρμακα από φαρμακοποιούς, προβληματικός έλεγχος."

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για γενικότερα προβλήματα του κλάδου και σταμάτησα το live tweeting. Η ενημέρωση - σεμινάριο είχε συνολική διάρκεια περίπου δυο μισή ώρες.

7th International Film Festival Naoussa | Μερικές ταινίες που ξεχώρισαν...


Η Νάουσα για έβδομη συνεχή χρονιά φιλοξένησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ταινιών μικρού μήκους το οποίο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου πριν από λίγες ημέρες. Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης προβλήθηκαν 221 ταινίες από 55 χώρες. Στις αίθουσες προβολών του φεστιβάλ το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και πειραματικές.





Λίγα λόγια από το δελτίο τύπου της διοργάνωσης:
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ανανεωμένο τμήμα νεανικών και σπουδαστικών ταινιών. Το τμήμα που εστιάζει το ενδιαφέρον του στο αύριο του κινηματογράφου διευρύνει τους ορίζοντες του και υποδέχεται δημιουργίες από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή η σημαντική εξέλιξη αποτυπώνεται και στην καινούρια ονομασία DV SEE (Digital View South East Europe).
Το πρωτοποριακό τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων θα είναι για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για να αναδείξουμε τον δημιουργό που κρύβεται μέσα μας.
Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε πλήθος εκδηλώσεων και καινοτομιών. Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης, το Φεστιβάλ διοργάνωσε μια δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης καθώς σε συνεργασία με την εταιρεία Clockwork Energy τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία κάλυψαν μέρος των ενεργειακών αναγκών της εκδήλωσης.


Οι ταινίες οι οποίες βραβεύτηκαν αναφέρονται αναλυτικά στο site του φεστιβάλ στην ενότητα "το βραβείο πηγαίνει...". Ας δούμε μερικές από τις ταινίες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ:

Κατηγορία Μυθοπλασίας

Α΄ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους
YANINDARA - Lluis Quilez |Spain



Storyline: A gypsy village. Immigrants who have camped their caravans and tents on the outskirts of any given European city. Smells of sweat, dust and animals. A car arrives. An stranger gets out. He is in search of a miracle. He is looking for Yanindara...
Καλύτερης Φωτογραφίας
Στον Martin Matiasek
LOVE CHILD - Daniel Wirtberg | Sweden



Storyline: A young girl enjoys the perfect life of being the only child, when one day a new family member arrives.
Κατηγορία Νεανικών και Σπουδαστικών Ταινιών [Digital View South East Europe]
Εύφημος Μνεία
KLEPS_YDRA - Christos Mitsianis | Greece



The video art project "Kleps...ydra" presents a water clock which is consisted by two water bottles. The water of the upper bottle is turned into sand which is being accumulated, as time moves on. I wonder when the man, as a viewer, will realize that he won't have clear water for a long time. Or he will just continue to spend and pollute it? We must wake up!

Ακόμη, αξίζει να αναφερθούμε σε μια ακόμη ταινία μικρού μήκους η οποία αν και προβλήθηκε στο περσινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Νάουσας αφιερώστε λίγα λεπτά για να τη παρακολουθήσετε:

"Σε βλέπω, με ακούς;..." - Θοδωρής Αδάμος, Κωστής Ασικέλης



Η ταινία μικρού μήκους "Σε βλέπω, με ακούς;" καταπιάνεται με το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα των ατόμων με αναπηρία. Η ταινία προβλήθηκε το 2009 στο Φεστιβάλ Ταινιών της Νάουσας. Πρωταγωνιστούν: Φίλιππος Παπαλεξάνδρου, Εύη Εμμανουήλ, Φαίδων Ταγαράκης.

Σκέψεις | Γειτονιά, σοκάκια, ηχοχρώματα...


Τι ωραία που ήταν τα ηχοχρώματα στις γειτονιές κάποτε... Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μπορούσες να κανείς ένα μικρό περίπατο στα στενά σοκάκια, στις μικρές γειτονιές με τις μονοκατοικίες και τις αυλές... Πάντα συναντούσες κάποιο γνωστό ή δικό για να πείτε για λίγο τα νέα σας. Ίσως καθόσουν στο τραπέζι του και για ένα κρασάκι ή ουζάκι. Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε...

Η ζωή στις πόλεις σήμερα, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει κάνει αυτού του είδους τη καθημερινότητα μακρινές μνήμες. Σε κάθε γωνία παραμονεύει ο κίνδυνος. Τρέχεις για να επιστρέψεις γρήγορα στο σπίτι σου. Μετά το σούρουπο δεν τολμάς να περάσεις από τα πάρκα της πόλης. Είμαι υπερβολικός; Ίσως...

Ο βραδινός περίπατος στα πλακόστρωτα σοκάκια ήταν μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες κατά τη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής στη Νάουσα. Είναι ξεχωριστή αίσθηση να περπατάς ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά κτήρια της παλιάς πόλης με τα μεγάλα πλατάνια και τις πέτρινες βρύσες με το τρεχούμενο παγωμένο νερό που έρχεται κατευθείαν από τις πηγές του Αγίου Νικολάου... Είναι στιγμές που θα μου λείψουν...


Αφήνουμε τη Νάουσα όμως και επιστρέφουμε στο χωριό, δεκαπέντε μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι μεζονέτες αυξάνονται συνεχώς, ο πληθυσμός αυξάνεται κυρίως με νέες οικογένειες οι οποίες αφήνουν το κέντρο και νοικιάζουν ή αγοράζουν σπίτια στο χωριό. Παρ όλα αυτά η αίσθηση της γειτονιάς δεν έχει χαθεί ακόμη...

Όταν χρειαστείς κάτι έχεις το θάρρος να πάρεις ένα τηλέφωνο το γείτονα ή τη γειτόνισσα για να ζητήσεις τη βοήθεια του. Ακόμη καλύτερα μπορείς να πας και να χτυπήσεις το κουδούνι του. Ξέρεις ότι πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος να σε βοηθήσει σε ότι χρειαστείς. Μερικές φορές σε περιμένουν και εκπλήξεις καθώς όταν μια γειτόνισσα έχει φτιάξει καλό φαγητό ή ακόμη καλύτερα έχει ψήσει στα κάρβουνα κρέατα σου φέρνει μια πιατέλα με ζεστό, φρεσκοψημένο φαγητό. Τα καλά της γειτονιάς βλέπετε!


Μερικά πράγματα στη καθημερινότητα μας αν και φαίνονται μικρά και ασήμαντα τελικά όταν τα χάνεις καταλαβαίνεις τη σημασία τους... Μπορεί να μη μπορώ να κάνω πλέον βόλτες στη Νάουσα αλλά όλο και κάτι θα γίνει στη γειτονιά για να με κάνει να νιώσω όμορφα... Καλό βράδυ!

Sent from my iPhone

Social media now | Στατιστικά στο κόσμο, Facebook και Έλληνες χρήστες...


Πριν λίγες ημέρες διάβασα ένα tweet σχετικά με τη νέα έκδοση της δημοφιλούς παρουσίασης με τίτλο "What the f*ck is social media now?" η οποία περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των social networks τα τελευταία χρόνια. Οι αριθμοί είναι από μόνοι τους εντυπωσιακοί και μας δείχνουν τη δυναμική του μέσου καθώς και τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη καθημερινή ζωή των χρηστών του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια.


View more presentations from Marta Kagan.

Τι θα λέγατε όμως να παρουσιάζαμε μερικά στοιχεία σχετικά με τους Έλληνες χρήστες του Facebook;

Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά στοιχεία του Facebakers.com, 6 στους 10 Έλληνες χρήστες του διαδικτύου έχουν λογαριασμό στο Facebook κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 3.000.000 χρήστες!  [30η χώρα παγκοσμίως] 

Number of users on Facebook in Greece:
Number of male users on Facebook in Greece: 1 616 160      [56%]
Number of female users on Facebook in Greece: 1 282 680   [44%] 
Penetration of Facebook in Greece to population: 27.61 %
Penetration of Facebook in Greece to online population: 59.71 %

Αν μάλιστα ρίξουμε μια ματιά στα διαγράμματα παρατηρούμε ότι το τελευταίο πεντάμηνο είχαμε 400.000 νέους Έλληνες χρήστες οι οποίοι μπήκαν στο κόσμο του Facebook για πρώτη φορά.

Ακόμη, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 48% των Ελλήνων χρηστών του Facebook (επί του συνόλου) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 25-44 ενώ το 29% των χρηστών είναι μεταξύ 18-24 ετών. Μικρότερα αλλά αξιόλογα ποσοστά (για τη φύση του μέσου) συγκεντρώνουν οι ανήλικοι χρήστες οι οποίοι αποτελούν το 18% του συνόλου.

Με βάση τα παραπάνω στατιστικά είναι εμφανές ότι πρέπει να αλλάξει η αντίληψη που ίσως έχουμε οι περισσότεροι ότι στο Facebook μπαίνουν απλά πιτσιρίκια ή φοιτητές καθώς 1 στους 2 χρήστες είναι άνω των 25 ετών! 

Ακόμη, αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε πιο λεπτομερή στατιστικά για τα δυο πιο γνωστά social networks σήμερα στα παρακάτω links:
Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν πραγματικά!

Σκέψεις | Φθινοπωρινές ψιχάλες...


Πάει καιρός από τότε που ξύπνησα με έντονη τη διάθεση να γράψω... Το σημερινό πρωινό όμως ήταν διαφορετικό... Χουρχουλιασμένος κάτω από τα σκεπάσματα άκουγα τον ήχο της βροχής στη σκεπή της σοφίτας...

Μικρές, παιχνιδιάρικες σταγόνες βροχής έκαναν την εμφάνιση τους μετά από πολύ καιρό με καύσωνα... Δεν είναι ωραίο να βλέπεις από το παράθυρο σου τις σταγόνες της βροχής να πέφτουν στα κεραμίδια; Εσύ το μόνο που θέλεις είναι να αγκαλιάσεις το μαξιλάρι σου με τον ήχο της βροχής να σου κρατά συντροφιά στα όνειρα σου.

Ξυπνάς, σηκώνεσαι, ανοίγεις τη πόρτα και βγαίνεις στην αυλή... Πόσο ωραίο είναι το άρωμα που έχει το βρεγμένο χώμα... Σου υπενθυμίζει για πρώτη ίσως φορά φέτος ότι το καλοκαίρι δίνει τη σκυτάλη του στο φθινόπωρο... Σε λίγο καιρό τα πράσινα βρεγμένα φύλλα των δέντρων που βλέπεις σήμερα τριγύρω σου θα είναι κίτρινα και θα έχουν καλύψει τα πάντα στο δρόμο... Τα παγκάκια εκεί στο βάθος του πάρκου θα είναι περιτριγυρισμένο με φύλλα που έγιναν ένα με το χώμα... Το χώμα που τρέφει και τρέφεται... Αέναος κύκλος της φύσης.

Σήμερα για πρώτη φορά φέτος φόρεσα μακρύ παντελόνι, η ζακέτα είναι πλέον στη κρεμάστρα δίπλα στην ομπρέλα και το παράθυρο δεν είναι πλέον ανοιχτό... Ανοίγω το ραδιόφωνο... Ακούω στιχάκια... Είναι ο «Ερωτικος»... Χάνομαι στα τραγούδια του και τις... εικόνες του... Δεν ανοίγω τηλεόραση προτιμώ να ακούσω μελωδίες και στίχους σήμερα... Με ταξιδεύουν... Ξεκινά πάλι να βρέχει, σας αφήνω με ένα τραγουδάκι. Καλώς ήρθες φθινόπωρο με χορό στη βροχή...



Sent from my iPhone

3D Projection Mapping | Φώτα, χρώμα, φαντασία, τεχνολογία...


Ξέρω ότι δεν γράφω πλέον συχνά στο blog (είναι εμφανές άλλωστε...). Το Twitter είναι πλέον η νέα μου καθημερινή ασχολία και έχει επηρεάσει τη συχνή και συνεχή αρθρογραφία στο blog... Το Twitter βοηθά στην άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων εν συντομία αλλά το blog έχει άλλο ρόλο και θα συνεχίσει να υφίσταται για να γράφω μακροσκελή άρθρα τα οποία μπορεί να είναι κουραστικά αλλά με βοηθούν να βάζω σε μια σειρά σκέψεις και παρατηρήσεις για θέματα που με απασχολούν...

Ας τα αφήσουμε όμως τώρα αυτά και ας δούμε μερικά βιντεάκια τα οποία δείχνουν με το καλύτερο τρόπο πως η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει αισθητικά αποτελέσματα ικανά να μας εντυπωσιάσουν... Τα βιντεάκια αυτά, λοιπόν, αποτελούν παραδείγματα τεχνικής 3D Projection Mapping και αποτελούν ένα νέο είδος διαφημιστικής προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών διαφορετικής από τις συνηθισμένες... Πάμε να τα δούμε;

1. Ξεκινάμε με μια εντυπωσιακή από κάθε άποψη παρουσίαση με 3D Projectors η οποία έγινε στο Άμστερνταμ στα πλαίσια της προώθησης της νέας σειράς LED TVs από τη Samsung.





2. Συνεχίζουμε με μια ακόμη εντυπωσιακή παρουσίαση 3D Mapping η οποία έγινε στη πόλη Sugarland στο Texas για το New Years Eve φέτος. Τα χρώματα και τα σχέδια που δημιουργούνται είναι εντυπωσιακά...





3. Τέλος, μπορούμε να δούμε μια προωθητική ενέργεια της BMW στη Σιγκαπούρη η οποία αν και δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο οι προηγούμενες προβολές σε 3D Mapping δείχνουν ότι σιγά σιγά μεγάλες εταιρίες αξιοποιούν το 3D Projection Modelling.





Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα αυτή μέθοδο προώθησης και προβολής των εταιριών παγκοσμίως  στο άρθρο του socialtimes.com:  3D Projection Mapping Taking The Advertising World By Storm.

Update: Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο @Argos στο σχόλιο του, 3D Projection Mapping παρουσίαση είχαμε και στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 2009 στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τ0 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ομάδα που ανέλαβε τη διοργάνωση της παρουσίασης μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του thess.gr: "Urbanscreen". Πάμε να δούμε το καταπληκτικό βίντεο από τη Πλατεία Αριστοτέλους και το Ολύμπιον;

WHY CINEMA NOW | facade projection | from urbanscreen on Vimeo.


Netiquette | Μαθαίνουμε το Savoir Vivre του διαδικτύου.

"Facebook, forums, ελευθερία και ποιότητα επικοινωνίας... Μήπως φταίμε μόνο εμείς;" Αυτός ήταν ο τίτλος με τον οποίο συνόδευσα το sharing του άρθρου "Ποιος ευθύνεται για την κατάντια του facebook;" του Παναγιώτη πριν από λίγες ημέρες στο προφίλ μου στο Facebook. Με αφορμή λοιπόν αυτό το άρθρο, επανήλθαμε στη γνωστή και ατέρμονη συζήτηση σχετικά με την ηλεκτρονική επικοινωνία στο διαδίκτυο και τις συμπεριφορικές τάσεις που διαμορφώνονται σε αυτό...
Η συζήτηση αυτή μου έδωσε την ιδέα να συγκεντρώσω σε ένα άρθρο μερικούς χρήσιμους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο ή αλλιώς Netiquette όπως είναι γνωστός ο όρος διεθνώς. 
Ο όρος Netiquette προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων network και etiquette και ελεύθερα αποδίδεται ως Πρωτόκολλο του Δικτύου. Πρωτόκολλο με την έννοια του κώδικα αποδεκτής κοινωνικής ή / και επίσημης συμπεριφοράς, μια ομάδα κανόνων που προσδιορίζει το πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο.
Οι γενικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τις ιδιαιτερότητες του δικτύου τα τελευταία χρόνια είναι:
Μετριοπάθεια 
Όποια άποψη και αν υποστηρίζουμε πάντα θα υπάρχει κάποιος που έχει σοβαρούς λόγους, ή νομίζει πως έχει σοβαρούς λόγους, να υποστηρίζει το αντίθετο. Όσο πιο απόλυτη η δήλωσή σας τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσετε να λαμβάνετε flames (επιθετικά μηνύματα από τρίτους).
Ευγένεια 
Μη ξεχνάτε πως υπάρχουν λέξεις και εκφράσεις που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (ειδικά αν δεν γράφετε στη μητρική σας γλώσσα). Προσπαθήστε να είστε πολύ περισσότερο ευγενικοί απ' ότι σε μια συνηθισμένη ζωντανή «συζήτηση» αφού η απουσία άλλων στοιχείων (τόνος φωνής, έκφραση προσώπου κλπ.) οδηγεί πολύ εύκολα σε παρανοήσεις.
Περίσκεψη 
Ξαναδιαβάστε αυτό που γράψατε πριν το στείλετε και αυτό που σας έστειλαν πριν απαντήσετε. Ένας απίστευτος αριθμός καυγάδων ξεκινούν κυριολεκτικά άνευ λόγου και αιτίας (από παρανοήσεις όπου ο ένας έγραψε το Χ και ο άλλος κατάλαβε το Ψ).
Προσαρμοστικότητα
Κάθε χώρος, mailing list, chat room έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν συζητήσεις που μπορεί να είναι απόλυτα αποδεκτές σε ένα χώρο αλλά απαράδεκτες σε ένα άλλο. Γι' αυτό, κάθε φορά που συμμετέχετε σε ένα νέο χώρο, προτιμήστε να περάσετε λίγο χρόνο παρακολουθώντας τους άλλους για να καταλάβετε το πνεύμα των συζητήσεων.
Μετριοφροσύνη
Δεν ξέρετε πόσο πιο ειδικός από σας μπορεί να είναι αυτός με τον οποίο μιλάτε. Μπορεί να είστε συγγενής καρδιοπαθή, άρα ξέρετε κάποια πράγματα, και να βρεθείτε να συζητάτε με ένα γιατρό, που μάλλον ξέρει περισσότερα.
Θάρρος 
Όχι για να τσακωθείτε, αλλά για να παραδεχθείτε τα λάθη σας. Όσο πιο έντονα υποστηρίζετε κάποιο λάθος σας τόσο πιο ανόητος φαίνεστε.
Κατανόηση 
Η κοινωνία μας χρειάστηκε αιώνες για να βρει και να καθιερώσει τους σημερινούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Είναι φυσιολογικό στο δίκτυο να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακόμη πως πρέπει να συμπεριφέρονται. Θεωρείστε τους κακότροπους ανθρώπους όχι σαν αγενείς αλλά σαν αρχάριους και προσπαθήστε να τους βοηθήσετε να μάθουν να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος, χωρίς βέβαια να κάνετε τους έξυπνους.
Συναδελφικότητα 
Στο δίκτυο μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν άγνωστο ακριβώς όπως μπορείτε να σταματήσετε κάποιον άγνωστο στο δρόμο και να τον ρωτήσετε που βρίσκεται η οδός Χ. Για να διατηρήσουμε αυτό το όμορφο πνεύμα προσπαθήστε να μην κάνετε κατάχρηση της καλής διάθεσης των άλλων, ζητώντας συνέχεια βοήθεια για ότι σας απασχολεί, και προσπαθήστε να μην παίρνετε αλλά να δίνετε κιόλας βοηθώντας κι εσείς με τη σειρά σας όσους μπορείτε.



Μερικοί κανόνες συμπεριφοράς στην αποστολή mail 
Ποτέ λοιπόν μην ξεχνάς τον «άνθρωπο». Σκέψου πριν γράψεις κάτι, αν θα το έλεγες με τις ίδιες λέξεις στον παραλήπτη, έχοντάς τον μπροστά σου. Σκέψου τα συναισθήματά του.

Σεβάσου το χρόνο των ατόμων με τα οποία επικοινωνείς και σεβάσου την ταχύτητα σύνδεσης τους στο Διαδίκτυο, που μπορεί να είναι πολύ πιο αργή από τη δική σου. Π.χ., η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με μεγάλα αρχεία θα μπορούσε να εμποδίσει ή να επιβραδύνει σημαντικά την παραλαβή αλληλογραφίας του παραλήπτη. Ενημέρωσέ τον λοιπόν πριν το κάνεις.

Μη προωθείτε προσωπικά μηνύματα σε mailing lists. Σεβαστείτε τον ιδιωτικό χώρο των άλλων. Δεν είναι σωστό να διαβάζεις τα emails άλλων, ούτε και να ψάχνεις μέσα στα αρχεία τους. Σκέψου αν θα ήθελες να το κάνουν αυτοί με τα δικά σου μηνύματα και αρχεία.

Τα κεφαλαία στο email δίνουν την αίσθηση της κραυγής. Δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ, εκτός αν θέλουμε να δώσουμε στους άλλους την αίσθηση ότι ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΜΕ (τα κεφαλαία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους αρχάριους, που νομίζουν πως έτσι θα τους προσέξουν περισσότερο, και φυσικά επιτυγχάνουν το αντίθετο αποτέλεσμα).

Η αποστολή chain mail μπορεί να ενοχλήσει το δέκτη, εάν το μήνυμα δεν είναι αρκετά σημαντικό ή δεν έχει να κάνει με κάποιο ανθρωπιστικό σκοπό. Επίσης μπορεί να μπλοκάρει ή να επιβραδύνει το σύστημα ταχυδρομείου του παραλήπτη. Η αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου junk ή spam απαγορεύεται, και είναι πολύ ενοχλητική.

Εάν στέλνεις το ίδιο μήνυμα σε διαφορετικούς ανθρώπους που δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον (ακόμα και αν εσύ τους γνωρίζεις όλους), πρέπει να συμπεριλάβεις όλες τις διευθύνσεις στον τομέα «bcc» (blind carbon copy, κρυμμένο αντίγραφο), για να αποφύγεις τη δημοσίευση της διεύθυνσης του κάθε παραλήπτη στους άλλους.
και μη ξεχνάτε... 
Ο καθένας από μας υπήρξε κάποτε ΄νέος' στο δίκτυο. Έτσι, όταν κάποιος καινούριος στο δίκτυο κάνει ένα λάθος -γραμματικό σφάλμα, ξεκινήσει flame war ή δώσει μια απάντηση με παράλογα μεγάλο μέγεθος- δείξτε ανεκτικότητα. 
  • Αν το σφάλμα είναι μικρό, μην το καταδείξετε. Ακόμη και έχετε έντονη διάθεση να το κάνετε, ξανασκεφτείτε το. Ακόμη και αν εσείς είστε άψογοι, δεν έχετε το δικαίωμα να διορθώνετε τους πάντες. Αν αποφασίσετε να επισημάνετε το λάθος κάποιου, κάντε το ευγενικά και, αν είναι δυνατόν, με προσωπικό eMail. 
  • Αναγνωρίστε στους άλλους το ελαφρυντικό της άγνοιας ή της αδυναμίας. Μην περηφανεύεστε για το ανώτερο επίπεδό σας. Τα μηνύματα στιγματισμού κάποιου λάθος περιέχουν, συχνά, περισσότερα λάθη από το από το αρχικό. 


Αφού λοιπόν διαβάσατε όλα τα παραπάνω μπορείτε να κάνετε το σχετικό quiz στο saferinternet.gr για να ελέγξετε κατά πόσο έχετε μάθει το savoir vivre του διαδικτύου. Το quiz αποτελείται από 10 ερωτήσεις και έχετε δύο ζωές... Καλή επιτυχία! 
Εις το επανηδείν... 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger