Από τις πρώτες, της, κιόλας ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας, η νέα κυβέρνηση έκανε εμφανή τη πρόθεση της να αξιοποιήσει το διαδίκτυο. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή της να δημιουργήσει Υπουργείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, αρχικά, δημιούργησε το opengov.gr στο οποίο καλούσε τους πολίτες να καταθέσουν τα βιογραφικά τους αν επιθυμούσαν -και θεωρούσαν ότι είχαν τα προσόντα- για να γίνουν οι νέοι γενικοί γραμματείς των δημοσίων υπηρεσιών. Πολλά γράφτηκαν για τις ελλείψεις και τα λάθη που έγιναν στη πρώτη αυτή προσπάθεια ανοίγματος του «δημοσίου» στους πολίτες με την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων. Μερικά ζητήματα τεχνικής φύσεως και ασφαλείας (FF link) στο εν λόγω εγχείρημα γρήγορα λύθηκαν και το εγχείρημα αυτό φαίνεται να βελτιώνεται και να τυγχάνει αποδοχής από το κοινό.
Στη συνέχεια, είχαμε την απόφαση για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για τις προτεινόμενες αλλαγές σε καίριους τομείς της διακυβέρνησης της χώρας. Ελπιδοφόρα απόφαση αλλά πόσοι πραγματικά από εμάς έχουμε μπει στο κόπο να διαβάσουμε και πολύ περισσότερο να κάνουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τα σοβαρά αυτά θέματα; Εγώ προσωπικά δεν έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία ακόμη...
Ακόμη, αρκετοί βουλευτές από τη πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των νέων τους καθηκόντων προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τους πολίτες μέσω του διαδικτύου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο υφυπουργός παιδείας, κ. Πανάρετος ο οποίος αποφάσισε να συνεχίσει να αρθρογραφεί στο προσωπικό του ιστολόγιο ακόμη και μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Το σημαντικό όμως στην απόφαση του αυτή είναι ότι απαντά σε οτιδήποτε σχετίζεται με το τομέα ευθύνης του στο Υπουργείο μέσω του ιστολογιου του, άμεσα, χωρίς να περιορίζεται σε αυστηρά δελτία τύπου και τυποποιημένες συνεντεύξεις στα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά έντυπα. Η στάση του αυτή φαίνεται να τυγχάνει θερμής αποδοχής -αλλά και σχολιασμού- από τους χρήστες του Διαδικτύου.
Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω ανθρώπους οι οποίοι έχουν αναλάβει νευραλγικούς τομείς της διακυβέρνησης της χώρας μας να επιθυμούν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τους πολίτες. Άλλωστε σε αυτούς οφείλουν να «απολογούνται» και από αυτούς πρέπει να «εμπνέονται» για να κάνουν αλλαγές οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη και πρόοδο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Ακόμη, τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών ανέδειξαν μια άλλη πρωτοβουλία, τη προσπάθεια άμεσης επικοινωνίας του υπουργού δημόσιας τάξης (προστασίας του πολίτη) με τους πολίτες μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Αν και τη διαχείριση του λογαριασμού του έχει αναλάβει μια ομάδα συνεργατών του στο υπουργείο και όχι ο ίδιος η ανταπόκριση της ομάδας του στα γεγονότα και στις ερωτήσεις των πολιτών ήταν και είναι άμεση και διαφωτιστική. Βέβαια, μένει να δούμε ποτέ θα υλοποιηθούν και σε ποιο βαθμό όλες αυτές οι πολυπόθητες υποσχέσεις. Ελπίζω να μην μείνουν στα λόγια και να γίνουν πράξη γιατί παρά τη καλή θέληση ορισμένα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν δικαιολόγησαν το νέο τίτλο του υπουργείου...
Μπορεί όμως οι υπουργοί να έχουν μπει ζεστά στο «παιχνίδι» του Διαδικτύου όμως το ίδιο δεν φαίνεται να συνεχίζει να κάνει και ο κύριος Γ. Παπανδρέου ο οποίος έχει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να ανανεώσει το Twitter account του, κάτι που έκανε συχνά πριν τις εκλογές... Ελπίζω με την έναρξη λειτουργίας του ανανεωμένου primeminister.gr να δούμε αντίστοιχες κινήσεις αξιοποίησης του feedback της γνώμης των πολιτών και από το γραφείο του πρωθυπουργού...
Ακόμη, ένα ακόμη πολύ ευχάριστο γεγονός είναι η δυνατότητα που παρέχεται στους χρήστες του διαδικτύου να παρακολουθήσουν μέσω live streaming τη μετάδοση υπουργικών συμβουλίων. Βέβαια, τα τεχνικά προβλήματα στη μετάδοση είναι πολλά αλλά ελπίζουμε όλοι να διορθωθούν σύντομα για να μπορούμε να παρακολουθούμε ανεμπόδιστα τις συζητήσεις ανάμεσα στα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου μέσω διαδικτύου.
Για άλλη μια φορά, και στη περίπτωση αυτή γίνεται εμφανές ότι η θετική πρωτοβουλία του live.pasok.gr οφείλει να συνδυαστεί και με την απαραίτητη τεχνογνωσία και οργάνωση ώστε να μην εστιαζόμαστε σε εξεύρεση τρόπων επίλυσης των προβλημάτων αυτών αλλά να συζητάμε για την ουσία των προθέσεων και προτάσεων των υπουργών.
Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε πως οι νέες πρωτοβουλίες είναι ευπρόσδεκτες και μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι η δημόσια διοίκηση εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Μπορεί να είμαστε σαν χώρα πίσω συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση και βούληση για να κάνουμε βήματα προόδου...
Ελπίζω αυτά τα βήματα να γίνουν γρήγορα και να αποκτήσουμε επιτέλους μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση η οποία θα είναι σε θέση να «ακούει» τις ανάγκες των πολιτών και να «απαντά» σε αυτές άμεσα και αποτελεσματικά στο άμεσο μέλλον.
[πηγή αρχικής εικόνας]