Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ομάδα του Facebook επιχειρεί μια μεγάλη αλλαγή στο κεντρικό περιβάλλον εργασίας [user interface] του Facebook δίνοντας του νέα χαρακτηριστικά και περισσότερες δυνατότητες ελέγχου στα χέρια των χρηστών σε ένα layout που ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τάσεις αλλά και τις κρυφές προσδοκίες της εταιρείας! Το γεγονός αυτό φαίνεται όμως πως έχει δυσαρεστήσει μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων και μη χρηστών του.
Αναδημοσιεύω και εγώ με τη σειρά μου το guest post μου το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα στο foititakos.gr με τίτλο: "Οδηγός επιβίωσης στο νέο Facebook".
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Οι αλλαγές στο Facebook ξεκίνησαν μερικούς μήνες πριν όταν έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους οι νέες –τότε- δυνατότητες για “likes” και “comments” οι οποίες αρχικά παραξένεψαν και πάλι τους χρήστες του πιο δημοφιλούς social network παγκοσμίως. Η εξοικείωση, όμως, των χρηστών ήταν άμεση γιατί αποτελούσαν ένα απλό και ψυχαγωγικό ταυτόχρονα χαρακτηριστικό το οποίο αποτέλεσε ουσιαστικά ένα μέτρο σύγκρισης για τις προτιμήσεις μεταξύ των χρηστών σχετικά με τα όσα μοιράζονται και ψηφίζονται στο χώρο.
Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ένας-ένας όλοι σχεδόν οι χρήστες βλέπουν την αρχική σελίδα (homepage) του λογαριασμού τους να αλλάζει ριζικά και χάνουν ουσιαστικά το δρόμο τους… Δεν γνωρίζουν που βρίσκεται τι, καθώς αν και το Facebook έχει αναρτήσει ένα σύντομο tutorial στα αγγλικά κανείς ουσιαστικά δεν το έχει παρατηρήσει ούτε φυσικά το έχει διαβάσει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη στο Facebook έχει δημιουργηθεί αντίστοιχο ελληνικό group το οποίο καλεί την ομάδα του Facebook να επιστρέψει στο παλιό layout και έχει ήδη 9000 μέλη σε σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας.
Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πρώτη παρουσίαση των νέων χαρακτηριστικών που ενσωματώθηκαν στο Facebook και κυρίως στη homepage καθώς οι αλλαγές στο προφίλ είναι κυρίως αισθητικές με στρογγυλοποίηση των πλαισίων των φωτογραφιών και διαφορετική μορφοποίηση της προσβληθείσας πληροφορίας.
Επιστρέφουμε στη homepage λοιπόν και το κύριο χαρακτηριστικό που παρατηρούμε είναι η κεντρική στήλη [news-feed] η οποία περιλαμβάνει όλα τα τελευταία νέα από τους φίλους μας. Το αξιοσημείωτο και το διαφορετικό με πριν είναι ότι τώρα στη συγκεκριμένη στήλη περιλαμβάνεται -εκτός από τα status updates- όλη η δραστηριότητα των φίλων μας όπως:
- Νέα uploads φωτογραφιών και albums,
- αναρτήσεις videos είτε από το youtube είτε personal upload στο προφίλ μας,
- αναρτήσεις notes και shared links,
- συμμετοχές μας σε διάφορες εφαρμογές όπως tests, παιχνίδια κλπ καθώς και
- ενημέρωση μέσω rss feeds για υπηρεσίες τύπου Friendfeed, Twitter και Google Reader εφόσον οι φίλοι μας χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές.
Ουσιαστικά, η ομάδα του Facebook πέτυχε με αυτό τον τρόπο να μετασχηματίσει και να εξελίξει την ενότητα του “Live Feed” που είχε ενσωματώσει στις πρόσφατες αλλαγές του Facebook και να της δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο layout! Χαρακτηριστικό είναι πως το news-feed παίρνει πλέον χαρακτήρα real time, κάτι το οποίο σημαίνει ότι από τη στιγμή που ο χρήστης κάνει login στο facebook δεν θα χρειάζεται να κάνει refresh της σελίδας ώστε να εμφανιστούν τα καινούργια updates αφού η σελίδα θα ενημερώνεται άμεσα - αυτόματα τη στιγμή που θα αυτά θα συμβαίνουν.
- Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χρήστης να παραμένει περισσότερο χρόνο στην αρχική σελίδα καθώς αντί να πατά refresh και να φεύγει και να ξαναέρχεται, κάθεται μπροστά στην οθόνη του και απλά παρατηρεί τις αλλαγές που γίνονται για αυτόν χωρίς αυτόν με έμμεσο αποτέλεσμα φυσικά την επιτυχία των διαφημίσεων που θα περνούν από τα μάτια του κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Facebook.
Ακόμη, η γνωστή σε όλους μας ενότητα: “What are you doing?” η οποία μας καλούσε να γράψουμε τι αισθανόμασταν και τι θέλαμε να μοιραστούμε με τους φίλους μας έχει μετονομαστεί πλέον στο πιο… γενικό: “What’s on your mind?” και τα status updates αποκτούν πλέον… μια πιο ευρεία έννοια!
Αυτό που αναρωτιούνται οι περισσότεροι χρήστες του νέου layout είναι που χάθηκαν οι ενότητες του παλιού layout. Μην αγχώνεστε! Οι ενότητες παρουσιάζονται πλέον όλες συγκεντρωμένες στη κεντρική στήλη [news-feed] παρόλα αυτά υπάρχουν και ξεχωριστά η καθεμία στην αριστερή στήλη της homepage κάτω ακριβώς από το news-feed κουμπί καθώς και τις διάφορες υποομάδες των friendlists μας εφόσον έχουμε ομαδοποιήσει τους φίλους μας σε κατηγορίες! Οι ενότητες λοιπόν, είναι εκεί και πάλι… απλά δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές λόγο του πρωταγωνιστικού ρόλου της κεντρικής στήλης οπότε είναι λίγο κρυμμένες!
Άλλη μια χρήσιμη και καινοτόμος δυνατότητα που προσφέρει το νέο Facebook και αναδεικνύει την πιο personalized content φιλοσοφία της ομάδας του Facebook είναι τα φίλτρα με τη βοήθεια των οποίων μπορεί ο κάθε χρήστης να καθορίζει από ποια άτομα θα θέλει να παρακολουθεί τα νέα του μέσω των υποομάδων που αναφέραμε παραπάνω!
Ακόμη, στα δεξιά της homepage έχει προστεθεί μια νέα ενότητα με τίτλο Highlights. Στην ενότητα αυτή το Facebook μας παρουσιάζει «ανερχόμενα» groups, videos, photos φίλων μας τα οποία κρίνει πως θα ήταν καλό να τα ρίξουμε μια ματιά… Ουσιαστικά στην ενότητα αυτή η ομάδα του Facebook προσπαθεί να συγκεντρώσει τα «καλύτερα» από κάθε κατηγορία των πληροφοριών που παρουσιάζονται στο news-feed με επικεντρωμένο το ενδιαφέρον στα groups, photo comments, video uploads βάση της «δημοτικότητας» του μεταξύ των φίλων μας!
- Αυτό που κάνει, κατά τη γνώμη μου, χρήσιμη και αξιόλογη την ενότητα αυτή είναι ό,τι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα “likes” και τα “comments”σε κάθε προβεβλημένο περιεχόμενο της ενότητας αυτής. Με αυτό τον τρόπο κρίνει ο ίδιος την «δημοτικότητα» του περιεχομένου και το πόσο σημαντικό και αξιόλογο θεωρείται αυτό από τους φίλους του!
Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στη κεντρική σελίδα του νέου Facebook παρατηρούμε πως στη δεξιά στήλη κάτω από την ενότητα “Highlights” συνεχίζει να βρίσκεται η ενότητα: “People you may know” και “Connect with friends” μέσω των οποίων το Facebook είτε μας προτείνει να κάνουμε φίλους μας κοινούς μας γνωστούς [common friends] με βάση τις friend lists μας είτε να προσκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι κάποιους γνωστούς και φίλους μας να μπουν στο θαυμαστό κόσμο του Facebook!
Όλες αυτές οι αλλαγές είναι φυσικό να έχουν δημιουργήσει δυσαρεστημένους χρήστες οι οποίοι δεν μπορούν [λόγω περιορισμένης ενασχόλησης με το Facebook] ή δεν θέλουν [δύναμη της συνήθειας] να δεχθούν τις νέες εκτεταμένες αλλαγές στο User Interface της σελίδας για διάφορους λόγους ο καθένας όπως άλλωστε είχε γίνει και στο προηγούμενο αντίστοιχο update. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Facebook έγινε παγκοσμίως γνωστό και έγινε ο leader των social networks παγκοσμίως για την απλότητα και την αμεσότητα που παρείχε στους χρήστες του.
Με τις τελευταίες αλλαγές το Facebook αποκτά ένα πιο professional χαρακτήρα με αλλαγές που στοχεύουν στο να αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα και φιλοσοφία. Ουσιαστικά το Facebook προσπαθεί να προσαρμόζεται ταχύτατα στις νέες τάσεις και οι αλλαγές φαίνεται να συμβαδίζουν με τις τάσεις που παρατηρούνται σε παρόμοιου χαρακτήρα πλατφόρμες τύπου Twitter αλλά κυρίως του Friendfeed του οποίου φαίνεται να γίνεται άμεσα ανταγωνιστής! Ακόμη, παρόμοιες πλατφόρμες μικρότερης δυναμικής τύπου storytlr ουσιαστικά δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης!
Συνοψίζοντας, μπορούμε να επισημάνουμε πως οι αλλαγές είναι ήδη ορατές, οι αντιδράσεις είναι επίσης αρκετές και ποικίλες και η περίοδος προσαρμογής στο νέο Facebook έχει ξεκινήσει για όλους μας…. Παρ όλα αυτά προσωπικά πιστεύω πως οι αλλαγές αυτές είναι προς όφελος όλων μας και το Facebook μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή… Άλλωστε 1.360.000 Έλληνες το στηρίζουν… μέχρι πότε όμως θα φανεί στο άμεσο μέλλον….