Σήμερα, μια μέρα μετά την Earth Hour ας κάνουμε ένα μικρό απολογισμό της χθεσινής ημέρας... Αρχικά, παραθέτω ένα απόσπασμα από το άρθρο του του Oneiros,...για την Ώρα της Γης. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να διαβάσετε και το υπόλοιπο στο blog του.
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, βέβαια, και το χειρότερο που μπορεί κανείς να πει σε έναν ιδιώτη που συμμετέχει άκριτα και ανακόλουθα σε συμβολικές διαμαρτυρίες είναι ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποσοβείται με πορδές. Όμως, για τα κράτη, τους φορείς και τις εταιρείες που “στηρίζουν” την Ώρα της Γης και παρόμοιες τυπικές εκδηλώσεις, την στιγμή που πρωτοστατούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, δε μπορεί να υπάρξει παραγραφή και συμψηφισμός και θα μας βρούνε απέναντί τους πριν η εποχή των ηλιθίων, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, λάβει τέλος.
There are no passengers on Spaceship Earth. We are all crew. -Marshall McLuhan, 1964
Ακόμη, διαβάστε ένα πρώτο απολογισμό της αποτελεσματικότητας της χθεσινής πρωτοβουλίας στη χώρα μας στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο: "Earth Hour: A Geek's view...".
I studied how the grid and the power generation facilities fared by monitoring the line's voltage through a server's UPS, which I set to take a voltage measurement every 15s. At 2V the resolution of the measurements turned out to be quite crude, but the results were nevertheless interesting. Earth hour took place from 20:30 to 21:30, and the chart below illustrates the voltage fluctuations before, during, and after the event...
και επειδή στα blogs γίνεται ανταλλαγή απόψεων και ιδεών παραθέτω ένα σχόλιο στο σχετικό άρθρο του Nylon,"Ραντεβού με τον διακόπτη" από τον Oikologo. Συμφωνώ και εγώ μαζί του...
Αν όντως θέλεις σοβαρά να κάνεις κάτι, τότε θα πρέπει να σταματήσεις να προωθείς αυτές τις ανόητες πολιτικά υποκινούμενες ψευτοοικολογικές ενέργειες, και να αρχίσεις:
1. Να κάνεις οικονομία στο νερό, 2. Να αντικαταστήσεις όλες τις λάμπες του σπιτιού σου, με λάμπες οικολογικές 3. Να σταματήσεις να υπερκαταναλώνεις 4. Να προστατέψεις την ατμόσφαιρα, αποφεύγοντας την χρήση χημικών προϊόντων 5. Να προσπαθήσεις να ανακυκλώνεις τα σκουπίδια σου 6. Να πουλήσεις το ρυπογόνο αυτοκίνητο σου και να πάρεις ένα υβριδικό. Αν δεν μπορείς, να το αφήσεις στο σπίτι και να πάρεις το ποδήλατο ή τις συγκοινωνίες 7. Να πρασινίσεις τους χώρους σου. Μπαλκόνια, ταράτσες, κήπους. 8. Να σταματήσεις να ρυπαίνεις τους δημόσιους χώρους με μικρά ή μεγάλα σκουπίδια 9. Να μάθεις να σέβεσαι την Γη. Επισκέπτης είσαι και μάλιστα πολύ σύντομος.
Κάνε τα μισά από αυτά, και εσύ και ο κάθε ‘ευαίσθητος οικολόγος’ και θα δεις αποτελέσματα όχι σε δεκαετίες, ούτε σε χρόνια, αλλά σε μήνες.
Οι ‘κλειστοί διακόπτες για μια ώρα’, είναι η δικαιολογία του καναπέ.
Το ::Alma Libre μετά από το ::Alma Libre... και στη μουσική απέκτησε χθες ένα νέο αδερφάκι, to ::Alma Libre Newsfeed στο οποίο θα μπορείτε από σήμερα να διαβάζετε micro-posts με άρθρα άλλων -κυρίως- bloggers τα οποία μου... έκαναν κλικ και θεωρώ πως αξίζουν λίγο από το χρόνο και τη προσοχή σας...
Το παρόν blog συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά με τα... μακροσκελή και αναλυτικά του άρθρα... Μερικές φορές όμως λίγες λέξεις δημιουργούν πολλά και ποικίλα συναισθήματα οπότε αν θέλετε ρίχνετε καμιά ματιά και στο νέο mini-blog μου.
Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας με άρθρα που διάβασα σχετικά με τη σημερινή "Earth Hour" εδώ.
Το Διαδίκτυο, σήμερα, αποτελεί ένα ισχυρό μέσο πληροφόρησης για τους πολίτες καθώς μέσω των διαφόρων ενημερωτικών ιστοχώρων, αλλά και των “social media” γενικότερα, o καθένας από εμάς μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρει μια πληθώρα πληροφοριών για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν: να ενημερωθεί, να ψυχαγωγηθεί, να μάθει…
Σύμφωνα με τη Wikipedia:
“Social media is information content created by people using highly accessible and scalable publishing technologies that is intended to facilitate communications, influence and interaction with peers and with public audiences, typically via the Internet and mobile communications networks….Businesses also refer to social media as user-generated content (UGC) or consumer-generated media (CGM)…”
Η δυναμική αυτή του διαδικτύου αρχίζει να απασχολεί και τη πολιτική ηγεσία η οποία ξεκινά με αργά βήματα να αξιοποιεί το διαδίκτυο προσπαθώντας συνεχώς να βρει καινούριους τρόπους αξιοποίησης των Νέων Μέσων.
Στη παρούσα εργασία επιχειρείται μια παρουσίαση και ανάλυση του προσωπικού websiteτης κ. Μπακογιάννη, Dorabak.grτο οποίο αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό websiteΈλληνα πολιτικού η οποία προσπαθεί να ακολουθεί τις νέες τάσεις και δυναμικές που διαμορφώνονται στην Ελληνική και διεθνή διαδικτυακή σκηνή…
Επιστρέφω μετά από δέκα μέρες γιατί η οργή και η απογοήτευση με αναγκάζουν να αναδημοσιεύσω και εγώ με τη σειρά μου δύο περιστατικά που διάβασα τις τελευταίες ημέρες αλλά τα οποία ΔΕΝ θα πάρουν και πάλι το... τηλεοπτικό χρόνο που θα έπρεπε και τους αξίζει καθώς αυτές τις ημέρες η επικαιρότητα περιλαμβάνει τις εξελίξεις στο Πρωινό Καφέ και την παρουσίαση του από τη Βίκυ Καγιά! ΟΛΕ!
Χθες λοιπόν διάβασα το παρακάτω άρθρο του Νικόλα Ζηργανου στο infognomonpolitics το οποίο δημοσιεύθηκε αρχικά στη Κυριακάτικη στις 23.2.2009:
Ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική του νοσοκομείου της Αρτας, έχασε τη μάχη με τη ζωή ο πρώην διοικητής της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γληγόρης.
Το όνομα του ακέραιου αξιωματικού συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και με τους επαναπατρισμούς από ξένα μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες εκατοντάδων αρχαιοτήτων που αφαιρέθηκαν παράνομα από την Ελλάδα. Συνδέθηκε, όμως, δυστυχώς και με τη μοίρα των ικανών που ξαφνικά... μετατίθενται σε κάποιο άλλο πόστο. Ετσι και ο Γληγόρης πήρε φύλλο πορείας για τη Λευκάδα, όπου τον περίμενε ένα τροχαίο δυστύχημα.
Έργο
Ο Γληγόρης άνοιξε τον φάκελο του ιδιωτικού Μουσείου Γκετί που αράχνιαζε επί χρόνια στο αρχείο και χάρις στην έρευνά του βρέθηκαν οι μάρτυρες, αλλά και τα ακλόνητα στοιχεία με τα οποία πείστηκε το αμερικανικό ίδρυμα να επιστρέψει, μεταξύ άλλων, και το περίφημο χρυσό μακεδονικό στεφάνι που υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός σε τελετή πριν από δύο χρόνια (29 Μαρτίου 2007) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Δική του ήταν και η πρωτοβουλία να ερευνήσει την εξοχική κατοικία στην Πάρο της εφόρου αρχαιοτήτων του Μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου, όπου εντόπισε αδήλωτες αρχαιότητες. Η ενέργεια αυτή συνέβαλε στην άσκηση πίεσης για να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Μουσείου και να ανοίξει ο δρόμος για τον επιτυχή επαναπατρισμό και των τεσσάρων αρχαιοτήτων που διεκδικούσε η χώρα μας. (Η δίκη της Μάριον Τρου για την υπόθεση της Πάρου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αν και έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια.)
Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Γληγόρη και στον επαναπατρισμό του χάλκινου μακεδονικού κρατήρα από την αμερικανίδα Σέλμπι Γουάιτ, καθώς και στην επιστροφή της μαρμάρινης αττικής λυκήθου από τον ελβετό αρχαιοπώλη Ντέιβιντ Καν.
Όμως κορυφαία στιγμή στην καριέρα του στη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας ήταν η υπόθεση της Σχοινούσσας, που προκάλεσε σεισμό σε διεθνές επίπεδο. Η υπέρβαση που έκανε στη διεθνή αστυνομική συνεργασίαο Έλληνας αξιωματικός ήταν ίσως η σημαντικότερη συμβολή του στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Φιλοσοφία Πίστευε πως ένα κατ' εξοχήν διεθνικό έγκλημα όπως η αρχαιοκαπηλία δεν μπορεί να χτυπηθεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από τις εθνικές αστυνομίες.
«Η απάντηση πρέπει να είναι η άμεση, χωρίς γραφειοκρατία και χρονοτριβή, προσωπική και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ ελλήνων, ιταλών, γερμανών, ελβετών, κυπρίων, αμερικανών και άλλων αστυνομικών. Αυτή η αντίληψη δράσης μπορεί να κάνει τη διαφορά και να εξαρθρώσει τα κυκλώματα»,
συνήθιζε να λέει ο αστυνόμος. Και εξηγούσε:
«Ενας έλληνας αγρότης πουλάει σε ιταλό μαφιόζο που συνεργάζεται με έναν ελβετό έμπορο και πουλάνε μέσω ενός βρετανικού οίκου δημοπρασιών τα κλεμμένα αρχαία σε ιδιωτικό αμερικανικό μουσείο ή σε έναν συλλέκτη στην Ιαπωνία».
Ο Γληγόρης συνεργάστηκε στενά με το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας των Καραμπινιέρων και τον αρμόδιο εισαγγελέα Ρώμης, Πάολο Φέρι. Η συνεργασία αυτή έφερε πολλούς καρπούς και στις δύο χώρες, συνδέθηκε με το κύμα των επαναπατρισμών και συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Ανταμοιβή
Η ανταμοιβή του από την ελληνική Πολιτεία για εξαιρετικά πετυχημένη πολύχρονη δράση του ήταν μιααιφνιδιαστική και αναίτια δυσμενής μετάθεση, το περασμένο καλοκαίρι, για την οποία δεν δόθηκαν ποτέ εξηγήσεις. Ήταν προφανές ότι κάποιους ενόχλησε. Άλλωστε, ο Γληγόρης συνήθιζε να ακουμπάει εκεί που οι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα.
Εμπλοκή
Όμως, σε πρόσφατες υποθέσεις, λίγους μήνες πριν απ' την μετάθεσή του, όπου εμπλέκονταν επιφανή μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας, η αντίδραση ήταν διαφορετική. Υπήρξαν γκρίνιες, διαμαρτυρίες, πιέσεις...
Η μετάθεσή του δεν είχε αντίκτυπο μόνο στον ίδιο. Με την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Γληγόρη χάθηκε ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών απαραίτητο για την υπηρεσία.
Αποτέλεσμα Ο Γιώργος ζούσε σε ένα φτωχικό δυάρι στου Γκύζη και κυνηγούσε μεγαλοκαρχαρίες. Είχε αίσθηση καθήκοντος και δικαιοσύνης, ήταν αγαπητός, με αίσθηση του χιούμορ και αγάπη για τη ζωή. Κηδεύτηκε από το νεκροταφείο στο χωριό Πινακοχώρι Λευκάδος. Ηταν 45 χρόνων και άφησε πίσω του τον δεκάχρονο γιο του Αγγελο.Στο τροχαίο που ενεπλάκητο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε χάθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, μια ολόκληρη οικογένεια από το χωριό Μπενίτσες της Κέρκυρας. Οι συνθήκες του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, ούτε και η ευθύνη.
και σήμερα διαβάζω την ακόλουθη "Καταγγελία προς τον συνήγορο του πολίτη της κρατούμενης Γκουλιώτη Αικατερίνης" στο άρθρο του Arkoudou η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στο blog του κ. Τσιμιτάκη "Μετά την Εφημερίδα".
Καταγγελια προς τον συνηγορο του πολιτη της κρατούμενης ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - Ελεώνας Θηβών (20-02-09)
Είμαι 41 ετών σήμερα, εξαρτημένη από την ηρωίνη από τα 17 μου.
Τόσα χρόνια αρρώστια και εξάρτηση από μία ουσία που αν δεν την είχα δε θα μπορούσα να είμαι όρθια για να δύναμαι να εργαστώ, για να μπορέσω να ζήσω.
Τον χειρότερο εφιάλτη, όμως, που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης, δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα τον ζήσω έτσι όπως τον ζω και όπως καθημερινώς απειλούμαι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστώ.
Αυτό το «αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης», λοιπόν, είναι η φυλάκιση η οποία, ουσιαστικά σημαίνει την αιχμαλωσία και την ομηρία μου από τους δεσμοφύλακες που ελέγχουν κι επεμβαίνουν ακόμη και στα γεννητικά μου όργανα και στ’ απόκρυφα σημεία του σώματός μου.
Όποτε μπαίνω στην φυλακή είτε γιατί εισάγομαι πρώτη φορά είτε γιατί επιστρέφω από δικαστήριο είτε γιατί πήγα νοσοκομείο δέχομαι την εξής επίθεση, η οποία ονομάζεται «έρευνα»:
Η δεσμοφύλακας με υποχρεώνει να βγάλω όλα μου τα ρούχα, με βάζει να σκύψω, ν’ ανοίξω τους γλουτούς, να βήξω και παρατηρεί τον πρωκτό μου. Πολλές φορές βρίσκει ευκαιρία να παρατηρήσει γυμνό σώμα και με κοιτάει καλά καλά, μου φέρεται προσβλητικά, ειρωνικά, θρασύτατα, σα να’ μαι το τελευταίο σκουπίδι.
Μετά μου δίνουν άλλα ρούχα, από την αποθήκη τους, παράτερα και εξευτελιστικά, μου παίρνουν το σουτιέν γιατί, λέει, «απαγορεύεται» να το φοράω στην απομόνωση γιατί λέει, δήθεν μπορεί να αυτοκτονήσω μ’ αυτό, μου δίνουν παπούτσια μεγαλύτερο μέγεθος απ’ το δικό μου και περπατάω σαν παλιάτσος και με οδηγούν στο φαρμακείο. Εκεί, με βάζουν να καθίσω σε γυναικολογική καρέκλα και
η δεσμοφύλακας βάζει το δάχτυλό της στο αιδοίο μου μέσα στον κόλπο. Στην συνέχεια υποχρεούμαι να ουρήσω μπροστά στην δεσμοφύλακα για να κάνουν το ναρκoτέστ.
Μια φορά, στο χαρτί που ήταν τοποθετημένο στην γυναικολογική καρέκλα όπου μ’ έβαλαν να κάτσω είδα μία τρίχα από προηγούμενη ερευνηθείσα. Η αποστείρωση στα εργαλεία τους είναι κάτι που ενίοτε θυμούνται. Σε άλλες βάζουν διαστολείς και σκουριασμένους, πολλές φορές, τους βάζουν το δάχτυλό τους και συγχρόνως πιέζουν προς τον ορθό ή και από επάνω στη βουβωνική χώρα σε σημείο που η κρατούμενη να πονάει. Τα ειρωνικά σχόλια και τα σόκιν «αστειάκια» των δεσμοφυλάκων δεν λείπουν από το «ρεπερτόριό» τους.
Προσφάτως που αρνήθηκα την κολπική έρευνα και από τον γυναικολόγο, διότι ανεξαρτήτου μορφώσεως, ειδικεύσεως και μορφωτικού επιπέδου το να σου χώνει ο καθείς τα δάχτυλά του είναι τουλάχιστον «απρεπές», θα έλεγα, και
ζητούσα υπερηχογράφημα, με απείλησαν ότι θα με δέσουν όλη νύχτα με τη χειροπέδα στο κάγκελο
και αυτή την απειλή συγκεκριμένα την ξεστόμισε η δεσμοφυλακας που τελεί χρέη.νοσοκόμας στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.) ΓΚΑΒΑΝΑ ΣΤΕΛΛΑ παρουσία της υπαρχιφυλακα ΣΑΜΠΑΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, μου είπε πως αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να δεχτώ την κολπική κι αυτή που δεν είναι, είναι «άλλο πράμα». Εν ολίγοις αυτό που μου είπαν και λένε είναι ότι αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να μου κάνουν ότι θέλουν και να μην αντιδράω.
Με οδήγησαν στην υποδιευθυντρια ΚΑΦΡΙΤΣΑ ΑΓΛΑΙΑ, η οποία μου είπε πως αφού αρνούμαι την κολπική έρευνα ότι βρεθεί από ναρκωτικά στην φυλακή θα το χρεώσει σ’ εμένα και πως θα με κρατήσει πολλές ημέρες στην απομόνωση. Όταν της ζήτησα να μου κάνει υπερηχογράφημα διότι δεν αντέχω άλλο αυτόν τον βιασμό της κολπικής μου είπε πως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Της απάντησα ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να πληρώνω εγώ τη δική τους ανεπάρκεια και με οδήγησαν στην απομόνωση όπου ούτως ή άλλως θα με οδηγούσαν, κάνοντας κολπική ή μη.
Στην απομόνωση με έκλεισαν σ’ εάν κελί όπου έπρεπε να χτυπάω το κουδούνι για να’ ρθει η δεσμοφύλακας να μου ανοίξει να πάω στην μία τουαλέτα που είναι κοινή για όλες τις κρατούμενες στον χώρο αυτόν και παρακολουθούμενη από κάμερα.
Την ώρα της αφόδευσης σε παρακολουθεί η δεσμοφύλακας από την κάμερα κι όταν δει τα περιττώματά σου τότε της ζητάς την άδεια να τραβήξεις καζανάκι.
Εκτός του ότι είμαι αναγκασμένη να κάνω την ανάγκη μου μπροστά σε δεσμοφύλακα είμαι υποχρεωμένη να κάνω 8 αφοδεύσεις για να με βγάλουν από την απομόνωση αλλά κι αυτό, πάλι, εξαρτάται από τις διαθέσεις τους.
Οι περισσότερες κρατούμενες αναγκάζονται να παίρνουν καθαρτικό για να επιτύχουν αυτές τις κενώσεις και αρκετές φορές είτε δεν έρχεται η δεσμοφύλακας να τους ανοίξει την πόρτα είτε είναι άλλη κρατούμενη στην τουαλέτα και στην κυριολεξία ενεργούνται επάνω τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες δεσμοφύλακες τις εξευτελίζουν γιατί ενεργήθηκαν επάνω τους ή τους λένε απειλητικά ότι «εδώ είναι Θήβα και το κουδούνι για να πας τουαλέτα θα το χτυπάς όταν έχεις μεγάλη ανάγκη», την οποιά «μεγάλη ανάγκη» την κρίνει η δεσμοφύλακας ή της λένε με δυσφορία «πάλι τουαλέτα θέλεις;» και άλλα τέτοια με ανείπωτη απανθρωπιά και σαδισμό.
Μου έχει συμβεί να μη μου ανοίγει η δεσμοφύλακας την πόρτα του κελιού για να πάω στην τουαλέτα και αναγκαζόμουν να ουρώ σε πλαστικό μπουκάλι νερού και αργότερα να έχω πρόβλημα με το έντερό μου από την συγκράτηση των κοπράνων.
Στο τέλος, έφτασα στο σημείο να κλωτσάω την πόρτα του κελιού για να μου ανοίξει, να μου φέρεται προκλητικά
και υποτιμητικά και επειδή την αποκάλεσα «κότα» έγραψε μία ψευδή αναφορά (η κα ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ει΄ναι η εν λόγω δεσμοφυλακας) σε συνεργασία με τον αρχιφυλακα ΓΑΛΑΝΗ ΙΩΑΝΝΗ που ήταν υπηρεσία εκείνη την ημέρα και σε αυτόν αναφερόταν η κα Δανιηλίδου, με πέρασα πειθαρχικό κι ο υποτελής σε αυτούς, εισαγγελεας ΠΡΑΣΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με τιμώρησε με πειθαρχική ποινή εγκλεισμού σε κελί της απομόνωσης για πέντε μέρες με, επιπροσθέτως παράνομη, στέρηση καφέ, τσιγάρου και τηλεφώνου.
Πειθαρχικό το οποίο παραγράφεται σε δυο χρόνια πράγμα που σημαίνει πως εκτός του μαρτυρίου που υπέστην δεν θα αποφυλακισθώ με υφ’ όρων απόλυση, δεν θα πάρω άδεια και οι άρρωστοι γονείς μου και η 21χρονη κόρη μου θα περιμένουν πολύ για να με δουν και να τους στηρίξω.
Όλα αυτά συνέβησαν στη γυναικεία φυλακή Κορυδαλλού, αλλά αυτοί οι κύριοι υπηρετούν σήμερα στη Θήβα όπως και ο αρχιφυλακας ΚΟΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ο οποίος στην εδώ απομόνωση της Θήβας μου είπε πως παρ’ όλες τις 8 κενώσεις κλπ δικαιούται «βάσει του εσωτερικού κανονισμού» να με κρατήσει έξι ημέρες στην απομόνωση. Ο εσωτερικός κανονισμός δεν γράφει κάτι τέτοιο, αντίθετα λέει πως η τριήμερη κράτηση στην απομόνωση γίνεται μ’ εντολή εισαγγελέα και παρατείνεται εφόσον έχουν βρεθεί απαγορευμένες ουσίες στο σώμα του κρατούμενου και δεν μπορούν να αφαιρεθούν.
Μπάνιο δεν μπορείς να κάνεις στην απομόνωση -ειδικό χώρο κράτησης τον ονομάζουν λες και αλλάζοντας όνομα σε κάτι παύει και η φρίκη- γιατί όταν τύχει να έχει ζεστό νερό δεν είναι εκεί η δεσμοφύλακας και όταν είναι εκεί μπορεί να σε βγάλει από το κελί για να κάνεις μπάνιο, το νερό να είναι κρύο και να επιμένει πως είναι ζεστό βγάζοντάς σε τρελή.
Όταν και αν κάνεις μπάνιο σε παρατηρεί. Έτσι, μένουμε χωρίς μπάνιο για 7 μέρες και άνω. Καφέ, νερό υποχρεούσαι να παραγγείλεις μόνο από το καφενείο της φυλακής το οποίο λειτουργεί για τους δεσμοφύλακες και δουλεύουν σε αυτό κρατούμενες. Την τελευταία φορά που κρατήθηκα στην απομόνωση πλήρωσα 20 ευρώ στο καφενείο. Με αυτά τα χρήματα μπορούσα να περάσω περίπου είκοσι μέρες αγοράζοντας καφέ, ζάχαρη κλπ ενώ τα πλήρωσα μέσα σε πέντε μέρες. Αλλά εδώ η διαχείριση των χρημάτων μας εξαρτάται από τις ορέξεις της υπηρεσίας του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.
Όταν λοιπόν, αποφασίσουν οι ασύδοτοι βασανιστές μας να μας βγάλουν από την απομόνωση πρέπει να περάσουμε το ίδιο μαρτύριο της σωματικής έρευνας και της κολπικής εισβολής.
Αυτό το ίδιο μαρτύριο της έρευνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να μου το κάνουν και στο θάλαμο, όπου μένω, όταν υπάρχει υπόνοια για ύπαρξη απαγορευμένων ουσιών.
Μπαίνουν μέσα στο θάλαμο, μας ξυπνάνε, μας κάνουν σωματική και κολπική έρευνα, μας βγάζουν έξω από τον θάλαμο και ανακατεύουν όλα μας τα πράγματα πετώντας τα κάτω. Μετά χάνουμε πράγματα μας γιατί τα πετάνε ή τα παίρνουν και πρέπει να τακτοποιήσουμε ολόκληρο το θάλαμο για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε.
Κάποτε ήμουν άνθρωπος με όνειρα, με όρεξη για μάθηση, με κερδοφόρα επιχείρηση, με όρεξη για δημιουργία. Σήμερα, όλος αυτός ο πόνος, η κακοποίηση, ο βιασμό του σώματος και της ψυχής που έχω υποστεί με κάνουν να ονειρεύομαι πως τους σκοτώνω όλους αυτούς που πληρώνονται για να βασανίζουν αδύναμους ανθρώπους.
Σφίγγοντας τα δόντια σιγοψιθυρίζω«και για το πείσμα σας, γουρούνια, θα αντέχω» ελπίζοντας να έρθει κάποια μέρα που θα σταματήσουν να απλώνουν τα βρώμικα, διεστραμμένα χέρια τους επάνω σε αδύναμους ανθρώπους.
Το ξέρω πως ο κόσμος δεν αλλάζει, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ, όμως, φτάνει να μην αδιαφορούμε.
Ποτέ δεν πρόκειται να ξεπεράσω τα όσα υπέστην και υπόκειμαι μεσα στη φυλακή.
Ελλάδα: Ο θάνατος της φυλακισμένης Κατερίνας Γκουλιώνη χρειάζεται ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα
Αθήνα,20 Μαρτίου 2009
Νωρίς το πρωί της 18ης Μαρτίου 2009, η Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε νεκρή στο τέλος της μεταγωγής της με πλοίο από τον Πειραιά στις φυλακές Νεάπολης Λασιθίου.
Μαζί με άλλες κρατούμενες μεταγόταν εκεί από τις γυναικείες φυλακές Θήβας. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι, κατά τη διάρκεια της μεταγωγής, την είχαν χωριστά από τις άλλες κρατούμενες και ότι τα χέρια της ήταν δεμένα πισθάγκωνα. Σύμφωνα με αναφορές, οι άλλες κρατούμενες δήλωσαν ότι έδειχνε χτυπημένη στο πρόσωπο.
«Ο θάνατος της Κατερίνας Γκουλιώνη στα χέρια των ελληνικών αρχών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι καταγγελίες για απαράδεκτη μεταχείριση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές πληθαίνουν, ενώ οι πρώτες πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου της δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη δράση της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων»,
δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Σίμος Μπούρας.
Η Κατερίνα Γκουλιώνη είχε δραστηριοποιηθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Είχε έρθει σε επαφή με τη Διεθνή Αμνηστία σε αρκετές περιπτώσεις, προκειμένου να καταγγείλει την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων και τις συνθήκες κράτησης στις γυναικείες φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων φυλακών Θήβας και των φυλακών Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.
Ενημέρωσε τη Διεθνή Αμνηστία ότι είχε υποβάλει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, μεταξύ άλλων το Φεβρουάριο του 2009, καθώς και στη διευθύντρια των φυλακών Θήβας. Είχε επίσης εμφανιστεί σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ μόλις πριν το θάνατό της.
Η Κατερίνα Γκουλιώνη είχε επίσης συμμετάσχει ενεργά στις εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας συλλέγοντας υπογραφές από τις κρατούμενες στη Θήβα για διεθνείς εκκλήσεις της οργάνωσης. Ενημέρωσε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στις 17 Μαρτίου 2009 ότι πρόσφατα αφαιρέθηκε από το κελί της έντυπο υλικό της οργάνωσης, καθώς και άλλα έγγραφα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ότι άλλο υλικό δεν της παραδόθηκε ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο θάνατος οφείλεται σε καρδιακή προσβολή. Η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις Ελληνικές Αρχές να διεξαγάγουν πλήρη, γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με το θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη και τις καταγγελίες που είχε υποβάλει για τη μεταχείριση των φυλακισμένων γυναικών.
«Μετά τους τόσους θανάτους, κακοποιήσεις και εξεγέρσεις κρατουμένων, πρέπει επιτέλους οι αρχές να άρουν το πέπλο συγκάλυψης των συνθηκών φυλάκισης, να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ελεγκτικές αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, και να προχωρήσουν σε επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσουν, όπως έχουν υποχρέωση, το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων»,
Και εμείς; τι κάναμε γι΄αυτό; Όσα κάναμε για τον Αλέξανδρο, για την Αμαλία, για την Κωνσταντίνα, για τον Τενέζο. Δηλαδή, μεταξύ μας, όχι και πολλά πράγματα.. Απλώς, σημειώσαμε άλλο ένα όνομα. Κατερίνα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ομάδα του Facebook επιχειρεί μια μεγάλη αλλαγή στο κεντρικό περιβάλλον εργασίας [userinterface] του Facebookδίνοντας του νέα χαρακτηριστικά και περισσότερες δυνατότητες ελέγχου στα χέρια των χρηστών σε ένα layout που ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τάσεις αλλά και τις κρυφές προσδοκίες της εταιρείας! Το γεγονός αυτό φαίνεται όμως πως έχει δυσαρεστήσει μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων και μη χρηστών του.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Οι αλλαγές στο Facebookξεκίνησαν μερικούς μήνες πριν όταν έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους οι νέες –τότε- δυνατότητες για“likes” και “comments”οι οποίες αρχικά παραξένεψαν και πάλι τους χρήστες του πιο δημοφιλούς socialnetworkπαγκοσμίως. Η εξοικείωση, όμως, των χρηστών ήταν άμεση γιατί αποτελούσαν ένα απλό και ψυχαγωγικό ταυτόχρονα χαρακτηριστικό το οποίο αποτέλεσε ουσιαστικά ένα μέτρο σύγκρισης για τις προτιμήσεις μεταξύ των χρηστών σχετικά με τα όσα μοιράζονται και ψηφίζονται στο χώρο.
Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ένας-ένας όλοι σχεδόν οι χρήστες βλέπουν την αρχική σελίδα (homepage) του λογαριασμού τους να αλλάζει ριζικά και χάνουν ουσιαστικά το δρόμο τους… Δεν γνωρίζουν που βρίσκεται τι, καθώς αν και το Facebookέχει αναρτήσει ένα σύντομο tutorial στα αγγλικά κανείς ουσιαστικά δεν το έχει παρατηρήσει ούτε φυσικά το έχει διαβάσει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη στο Facebookέχει δημιουργηθεί αντίστοιχο ελληνικό groupτο οποίο καλεί την ομάδα του Facebookνα επιστρέψει στο παλιό layoutκαι έχει ήδη 9000 μέλη σε σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας.
Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πρώτη παρουσίαση των νέων χαρακτηριστικών που ενσωματώθηκαν στο Facebookκαι κυρίως στη homepageκαθώς οι αλλαγές στο προφίλ είναι κυρίως αισθητικές με στρογγυλοποίηση των πλαισίων των φωτογραφιών και διαφορετική μορφοποίηση της προσβληθείσας πληροφορίας.
Επιστρέφουμε στη homepage λοιπόν και το κύριο χαρακτηριστικό που παρατηρούμε είναι η κεντρική στήλη [news-feed] η οποία περιλαμβάνει όλα τα τελευταία νέα από τους φίλους μας. Το αξιοσημείωτο και το διαφορετικό με πριν είναι ότι τώρα στη συγκεκριμένη στήλη περιλαμβάνεται -εκτός από τα status updates- όλη η δραστηριότητα των φίλων μας όπως:
Νέα uploads φωτογραφιών και albums,
αναρτήσεις videos είτε από το youtube είτε personal upload στο προφίλ μας,
αναρτήσεις notes και shared links,
συμμετοχές μας σε διάφορες εφαρμογές όπως tests, παιχνίδια κλπ καθώς και
ενημέρωση μέσω rss feedsγια υπηρεσίες τύπου Friendfeed, Twitter και Google Reader εφόσον οι φίλοι μας χρησιμοποιούν τις εν λόγω εφαρμογές.
Ουσιαστικά, η ομάδα του Facebookπέτυχε με αυτό τον τρόπο να μετασχηματίσει και να εξελίξει την ενότητα του“LiveFeed” που είχε ενσωματώσει στις πρόσφατες αλλαγές του Facebookκαι να της δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο layout! Χαρακτηριστικό είναι πως το news-feed παίρνει πλέον χαρακτήρα real time, κάτι το οποίο σημαίνει ότι από τη στιγμή που ο χρήστης κάνει login στο facebook δεν θα χρειάζεται να κάνει refresh της σελίδας ώστε να εμφανιστούν τα καινούργια updates αφού η σελίδα θα ενημερώνεται άμεσα - αυτόματα τη στιγμή που θα αυτά θα συμβαίνουν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χρήστης να παραμένει περισσότερο χρόνο στην αρχική σελίδα καθώς αντί να πατά refresh και να φεύγει και να ξαναέρχεται, κάθεται μπροστά στην οθόνη του και απλά παρατηρεί τις αλλαγές που γίνονται για αυτόν χωρίς αυτόν με έμμεσο αποτέλεσμα φυσικά την επιτυχία των διαφημίσεωνπου θα περνούν από τα μάτια του κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Facebook.
Ακόμη, η γνωστή σε όλους μας ενότητα: “Whatareyoudoing?” η οποία μας καλούσε να γράψουμε τι αισθανόμασταν και τι θέλαμε να μοιραστούμε με τους φίλους μας έχει μετονομαστεί πλέον στο πιο… γενικό: “What’sonyourmind?”και τα statusupdates αποκτούν πλέον… μια πιο ευρεία έννοια!
Αυτό που αναρωτιούνται οι περισσότεροι χρήστες του νέου layoutείναι που χάθηκαν οι ενότητες του παλιού layout.Μην αγχώνεστε! Οι ενότητες παρουσιάζονται πλέον όλες συγκεντρωμένες στη κεντρική στήλη [news-feed] παρόλα αυτά υπάρχουν και ξεχωριστά η καθεμία στην αριστερή στήλητης homepageκάτω ακριβώς από το news-feedκουμπί καθώς και τις διάφορες υποομάδες των friendlists μαςεφόσον έχουμε ομαδοποιήσει τους φίλους μας σε κατηγορίες! Οι ενότητες λοιπόν, είναι εκεί και πάλι… απλά δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές λόγο του πρωταγωνιστικού ρόλου της κεντρικής στήλης οπότε είναι λίγο κρυμμένες!
Άλλη μια χρήσιμη και καινοτόμος δυνατότητα που προσφέρει το νέο Facebookκαι αναδεικνύει την πιο personalizedcontentφιλοσοφία της ομάδας του Facebookείναι τα φίλτρα με τη βοήθεια των οποίων μπορεί ο κάθε χρήστης να καθορίζει από ποια άτομα θα θέλει να παρακολουθεί τα νέα του μέσω των υποομάδων που αναφέραμε παραπάνω!
Ακόμη, στα δεξιά της homepageέχει προστεθεί μια νέα ενότητα με τίτλο Highlights. Στην ενότητα αυτή το Facebookμας παρουσιάζει «ανερχόμενα» groups, videos, photosφίλων μας τα οποία κρίνει πως θα ήταν καλό να τα ρίξουμε μια ματιά… Ουσιαστικά στην ενότητα αυτή η ομάδα του Facebookπροσπαθεί να συγκεντρώσει τα «καλύτερα» από κάθε κατηγορία των πληροφοριών που παρουσιάζονται στο news-feedμε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον στα groups, photocomments, videouploads βάση της «δημοτικότητας» του μεταξύ των φίλων μας!
Αυτό που κάνει, κατά τη γνώμη μου, χρήσιμη και αξιόλογη την ενότητα αυτή είναι ό,τι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα “likes” και τα “comments”σε κάθε προβεβλημένο περιεχόμενο της ενότητας αυτής. Με αυτό τον τρόπο κρίνει ο ίδιος την «δημοτικότητα» του περιεχομένουκαι το πόσο σημαντικό και αξιόλογο θεωρείται αυτό από τους φίλους του!
Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στη κεντρική σελίδα του νέου Facebookπαρατηρούμε πως στη δεξιά στήλη κάτω από την ενότητα “Highlights” συνεχίζει να βρίσκεται η ενότητα: “Peopleyoumayknow” και “Connectwithfriends”μέσω των οποίων το Facebookείτε μας προτείνει να κάνουμε φίλους μας κοινούς μας γνωστούς [commonfriends] με βάση τις friendlistsμας είτε να προσκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι κάποιους γνωστούς και φίλους μας να μπουν στο θαυμαστό κόσμο του Facebook!
Όλες αυτές οι αλλαγές είναι φυσικό να έχουν δημιουργήσει δυσαρεστημένους χρήστεςοι οποίοι δεν μπορούν [λόγω περιορισμένης ενασχόλησης με το Facebook] ή δεν θέλουν [δύναμη της συνήθειας] να δεχθούν τις νέες εκτεταμένες αλλαγές στο UserInterface της σελίδας για διάφορους λόγους ο καθένας όπως άλλωστε είχε γίνει και στο προηγούμενο αντίστοιχο update. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Facebookέγινε παγκοσμίως γνωστό και έγινε ο leader των socialnetworksπαγκοσμίως για την απλότητα και την αμεσότητα που παρείχε στους χρήστες του.
Με τις τελευταίες αλλαγές το Facebookαποκτά ένα πιο professional χαρακτήρα με αλλαγές που στοχεύουν στο να αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα και φιλοσοφία. Ουσιαστικά το Facebookπροσπαθεί να προσαρμόζεται ταχύτατα στις νέες τάσεις και οι αλλαγές φαίνεται να συμβαδίζουν με τις τάσεις που παρατηρούνται σε παρόμοιου χαρακτήρα πλατφόρμες τύπου Twitterαλλά κυρίως του Friendfeedτου οποίου φαίνεται να γίνεται άμεσα ανταγωνιστής!Ακόμη, παρόμοιες πλατφόρμες μικρότερης δυναμικής τύπου storytlrουσιαστικά δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης!
Συνοψίζοντας, μπορούμε να επισημάνουμε πως οι αλλαγές είναι ήδη ορατές, οι αντιδράσεις είναι επίσης αρκετές και ποικίλες και η περίοδος προσαρμογής στο νέο Facebookέχει ξεκινήσει για όλους μας…. Παρ όλα αυτά προσωπικά πιστεύω πως οι αλλαγές αυτές είναι προς όφελος όλων μας και το Facebookμπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή… Άλλωστε 1.360.000 Έλληνες το στηρίζουν… μέχρι πότε όμως θα φανεί στο άμεσο μέλλον….
Bloggers, hackers, κορίτσια του facebook, του myspace, νεαρές ιδιοφυίες, παίκτες παιχνιδιών στο Internet, όλοι τους από 15 έως 25 ετών, πρωταγωνιστούν στην εκπομπή με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο MEGA. Ακόμη, η κάμερα των «Πρωταγωνιστών» μπαίνει στα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ανάμεσά τους:
ο 16χρονος Στέφανος που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο παραμένει κλεισμένος στο δωμάτιό του παίζοντας το αγαπημένο του WoW.
η Δήμητρα 22 ετών που έχει τους «περισσότερους φίλους» (4.000) στο facebook.
ο Σεντούο που βαρέθηκε τα παιγνίδια και ασχολείται πλέον μόνο με hacking ενώ μετέχει και στον δικτυακό «ελληνοτουρκικό πόλεμο».
o Αντώνης, 17 ετών, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft, με μια μελέτη για τη μείωση της ενέργειας στα κτίρια.
Ακόμη, η κάμερα των «Πρωταγωνιστών» μπαίνει στα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο επικεφαλής Μανώλης Σφακιανάκης και η ομάδα του εξηγούν στον Σταύρο Θεοδωράκη με ποιους τρόπους η αστυνομία προστατεύει τους εφήβους που μεγαλώνουν με το ίντερνετ.
Διαφορετικός από τον σημερινό θα είναι ο κόσμος των σημερινών εφήβων σε μόλις δέκα χρόνια από σήμερα, σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες στη χώρα μας.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Γενικής Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος με αντικείμενο τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά, για το έτος 2008, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 5.045 ιδιωτικών νοικοκυριών σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 ανέρχεται στο 84,9% και το ποσοστό των παιδιών της ίδιας ηλικίας που έκαναν οποτεδήποτε χρήση του διαδικτύου στο 88,1%.
Στο ίδιο διάστημα, το ποσοστό των παιδιών που έκαναν τακτική χρήση (κάθε ημέρα ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) ηλεκτρονικού υπολογιστή ανέρχεται στο 88,2% και το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο ανέρχεται στο 71,7%.
Η πλειοψηφία των παιδιών που κατά το Α΄ τρίμηνο του 2008 χρησιμοποίησαν Η/Υ ή το διαδίκτυο έκανε χρήση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά όχι κάθε ημέρα, σε ποσοστό 53,8% και 48,9% αντίστοιχα.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η πλειοψηφία των παιδιών που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το διαδίκτυο έκανε χρήση από το χώρο εκπαίδευσης και από την κατοικία.
Αν και πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας, τα ποσοστά πρόσβασης από άλλους χώρους, δηλαδή internet cafe, δημόσιες βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς - αθλητικούς ομίλους κλπ., είναι υψηλά και ανέρχονται στο 23,5% για χρήση Η/Υ και στο 28,3% για πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Όσον αφορά στο φύλο των παιδιών που επισκέπτονται τα Internet cafe, το 68,3% είναι αγόρια και μόνο το 31,7% κορίτσια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας που δείχνουν ότι το 29,3% των παιδιών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για προηγμένες υπηρεσίες, δηλαδή, για επικοινωνία με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο.
Στην πλειοψηφία τους (48,7%) τα παιδιά χρησιμοποιούν για ψυχαγωγία το «κατέβασμα» ή την ακρόαση μουσικής. Ένα ποσοστό της τάξεως του 22% δηλώνει ότι παρακολουθεί ταινίες μέσω Internet, ενώ ένα 23,2% ακούει ραδιόφωνο ή παρακολουθεί τηλεόραση μέσω Διαδικτύου.
Αν και σχετικά μικρό το ποσοστό αυτό, εν τούτοις είναι ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί, δηλαδή οι υπηρεσίες περιεχομένου, όπως τηλεόραση και ραδιόφωνο να περάσουν σταδιακά στο Internet, δημιουργώντας νέες καταναλωτικές συνήθειες και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και συσχετισμούς.
[Δυστυχώς χωρίς ήχο γιατί... "This video contains an audio track that has not been authorized by WMG. The audio has been disabled". Ας μην το σχολιάσω... και παρεκτραπώ...]
Σε ότι αφορά τη χρήση κινητού τηλεφώνου, το ποσοστό στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών ανέρχεται στο 86,5%, χωρίς να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο φύλων (49,7% αγόρια και 50,3% κορίτσια). Αυτό σημαίνει ότι 9 στα 10 νεαρά παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου.
Ειδικότερα, καθημερινή χρήση κινητού τηλεφώνου κάνει το 88,9% των παιδιών και από αυτά το 56,5% ομιλεί 1 - 5 λεπτά ημερησίως. Το κινητό τηλέφωνο, εκτός από κύριο μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται και για άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, όπως η αποστολή ή το «φόρτωμα» φωτογραφιών ή video clips, η λήψη και η αναζήτηση πληροφοριών, το «διάβασμα» ηλεκτρονικών μηνυμάτων, το «κατέβασμα» ή η παρακολούθηση τηλεόρασης ή video κλπ.
Ως κυριότερη δραστηριότητα των παιδιών μέσω κινητού τηλεφώνου αναφέρθηκε η αποστολή φωτογραφιών ή video clips με ποσοστό 62,3%, ενώ με πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως το «φόρτωμα» φωτογραφιών 8,5% και η αναζήτηση πληροφοριών από το διαδίκτυο 3,4%.
Γνωρίζουν τα λιγότερα για το Διαδίκτυο, ανησυχούν περισσότερο από τους Ευρωπαίους, αλλά αντί να μάθουν να το χρησιμοποιούν προτιμούν να... κατασκοπεύουν τα παιδιά τους!
Αγχώδεις και φοβικοί παρουσιάζονται οι Έλληνες γονείς σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, ωστόσο τα μέτρα που λαμβάνουν για να τα προστατέψουν είναι ελλιπή, όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα που παρουσιάστηκε από τον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου «Saferinternet» με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χώρα μας, από την πανευρωπαϊκή έρευνα (Ευρωβαρόμετρο - «Ασφαλής χρήσης του Διαδικτύου από τα παιδιά στην Ε.Ε. - η άποψη των γονέων») προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι:
Πέντε στους 10 Έλληνες γονείς δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο (τελευταία θέση στην Ε.Ε. των «27»). Το 35% των γονέων δεν θέτει κανένα περιορισμό στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους.
Το 36% των Ελλήνων γονέων ελέγχει πάντα το ιστορικό πλοήγησης αφού τα παιδιά τελειώσουν το σερφάρισμα (πρώτη θέση στην Ε.Ε. «27») και ένα 29% πάντα τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τις υπηρεσίες Instant Messaging (πρώτη θέση στην Ε.Ε. «27»). Τρεις στους 10 Έλληνες γονείς δεν κάθονται ποτέ μαζί με τα παιδιά τους όταν αυτά σερφάρουν.
Οι Έλληνες ανησυχούν πιο πολύ από όλους τους Ευρωπαίους για το ενδεχόμενο να αποκαλύψουν τα παιδιά τους τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο (52%). Οι Έλληνες γονείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη αναφορικά με τον βαθμό ανησυχίας για το ενδεχόμενο απομόνωσης από την πολύωρη ενασχόληση με το Διαδίκτυο (66%).
Βλέπουν τα παιδιά τους να χτυπούν τα πλήκτρα με ταχύτητα γρηγορότερη από την πιο ακριβοπληρωμένη γραμματέα και να μιλούν τη γλώσσα της τεχνολογίας καλύτερα από τα ελληνικά. Ήξεραν το χαρτί και το στιλό και ακούν καθημερινά για τα chat rooms, το facebook, το router και το wireless.Αποτέλεσμα; Αντιμετωπίζουν το δίκτυο σαν τον σύγχρονο μπαμπούλα και αντί να συμβουλέψουν τα παιδιά τους, τα παρακολουθούν αμήχανοι ή προβαίνουν σε απαγορεύσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης μετρούν ήδη 41,7 εκατομμύρια τακτικούς χρήστες στην Ευρώπη, με μέση ημερήσια χρήση τις τρεις ώρες και ώς το 2012 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 107 εκατομμύρια.
Διαβάστε περισσότερα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας εδώ.
Βέβαια, από ότι φαίνεται υπάρχει ελπίδα... Ακούστε το παρακάτω απόσπασμα της Ελληνοφρένειας και θα καταλάβετε τι εννοώ...
Ο Πέτρος και η Τζοάννα γνωρίστηκαν πριν 2 χρόνια στις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Πάρο. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος, αλλά η σχέση τους δεν κατάφερε να κρατήσει! Η απόσταση τους χώρισε! Χάθηκαν. Ποτέ όμως δεν μπόρεσε ο ένας να ξεχάσει τον άλλον. Εσύ, έχεις τη δύναμη να τους φέρεις ξανά κοντά.
Συμπλήρωσε το e-mail σου, παρακολούθησε videos με στιγμιότυπα από εκείνο το καλοκαίρι και βοήθησε τον Πέτρο και την Τζοάννα να είναι ξανά μαζί.
Αν χρειαστείς βοήθεια, πληκτρολόγησε τον κωδικό που θα βρεις στις συσκευασίες της Lacta.
Μόλις ολοκληρώσεις το παιχνίδι, συμπλήρωσε τη φόρμα για να συμμετάσχεις στην κλήρωση για 10 ρομαντικά σαββατοκύριακα στην Ελλάδα!
Αν ξέρεις τι θα πει love at first sight … θα τα καταφέρεις! πηγή
Με αυτή την απλή διαδικασία η Lacta μας καλεί να συμμετάσχουμε στην πρώτηinteractive ιστορία αγάπης στην Ελλάδα... Ας προσπαθήσουμε να μελετήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος την πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα...
Σύμφωνα με την διαφημιστική που ανέλαβε τη καμπάνια, την Ogylvyone:
Η καμπάνια αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη branded entertainment καμπάνια στην Ελλάδα, δείχνοντας μπροστά σε μία εποχή που τα brands, εκμεταλλευόμενα το broadband, παρέχουν στους καταναλωτές πλούσιο interactive περιεχόμενο και ψυχαγωγία μεγάλης διάρκειας, σε αντάλλαγμα της προσοχής τους και της εμπλοκής τους. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά και η ανταπόκριση του κοινού ιδιαίτερα θερμή...
Μιλάμε ουσιαστικά για μια ταινία μικρού μήκουςη οποία εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες του web γίνεται interactive κόβοντάς την σε 10 chapters ανάμεσα στα οποία ο χρήστης συμμετέχει και “καθορίζει” την συνέχεια της ιστορίας.
Πρόκειται για μία πλήρως integrated καμπάνα, με διαφήμιση στους κινηματογράφους υπό τη μορφή κινηματογραφικού trailer, διαφήμιση στη τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και προώθηση πάνω σε συσκευασίες Lacta που περιέχουν κωδικούς για να πάρει κανείς “tips” αλλά στην ουσία δένουν το προϊόν με το promotion κάνοντας μια έμμεση προώθηση των πωλήσεων.
Ακόμη, πολύ εύστοχα επισημαίνει πως:
Μου άρεσε το γεγονός ότι καταλήγει στο tv spot που ήδη τρέχει καιρό τώρα. Μένω σ’ αυτό γιατί συνήθως βλέπουμε ενέργειες για το internet τελείως αποκομμένες από την offline επικοινωνιακή στρατηγική ενός brand. Και νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό αυτής της ενέργειας. Το απόλυτο δέσιμο της online επικοινωνίας με την offline.
Lacta Story (Love at first site) Part 2
Εντυπώσεις εμπλεκομένων...
...Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εύρος, μέγεθος, διάρκεια, χρόνο παραγωγής και ναι, επένδυση από τον πελάτη. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια υπερπαραγωγή για το Ελληνικό web. Όλα άρχισαν αρχές καλοκαιριού του 2008, όταν σε συνεργασία με τη Bold καθίσαμε να σκεφτούμε τι μπορούσαμε να κάνουμε για το φθινοπωρινό promotion της Lacta. Το ζητούμενο ήταν εξ' αρχής να κάνουμεκάτι πρωτοποριακό. Φρέσκο. Που να αγγίξει το κοινό της Lacta.
...Εκτός από την μεγάλη τεχνική δουλειά που έχει από μεριάς Flash, τα εύσημα πρέπει να πάνε για την δημιουργία της ταινίας, που μέσα από τη μαγεία του Film σε συνεργασία με το σενάριο, δημιουργεί όντως ένα μαγικό συναίσθημα.
Παρουσιάσεις στα μεγαλύτερα και πιο έγκυρα περιοδικά του χώρου, όπως το Contagious Magazine και το Advertising Age, άρθρα σε δημοφιλή blogs διαφήμισης όπως το Adverblog, και προβεβλημένες επιλογές από το FWA, η καμπάνια χαιρετίζεται διεθνώς ως ένα πραγματικό case study για το πώς τα brands μπορούν να έρθουν κοντά στο κοινό τους, εμπλέκοντας τους και παρέχοντάς τους διασκέδαση και ολοκληρωμένες εμπειρίες.
Το site μετρά πλέον περισσότερες από 150.000 επισκέψεις, από 117.000 μοναδικούς χρήστες [στοιχεία 12.08] , ενώ το αντίστοιχο fan page στο Facebook έχει συγκεντρώσει τον ιδιαίτερα μεγάλο –ακόμα και για διεθνείς καμπάνιες-- αριθμό των περίπου 12000 fans που συνεχίζουν να μοιράζονται τα συναισθήματά τους για την πρώτη interactive ιστορία αγάπης.
To Greek Viralπροχωρεί στη δική του ανάλυση της καμπάνιας και μεταξύ άλλων επισημαίνει τη διαφορά μεταξύ του internet και άλλων διαφημιστικών μέσων:
Η ειδοποιός διαφορά του internet με κάθε άλλο διαφημιστικό μέσo, είναι η επιλογή της διαφήμισης από τον δέκτη της,πράγμα που έγινε απόλυτη πραγματικότητα με τα viral.
Δηλαδή όταν περπατώ στο δρόμο είμαι υποχρεωμένος να δω τα banner στις στάσεις. Όταν βλέπω μια ταινία είμαι υποχρεωμένος να τη διακόψω και να παρακολουθήσω τις εμβόλιμες διαφημίσεις. Όταν ακούω μια ραδιοφωνική εκπομπή, όταν οδηγώ και με προσπερνά ένα τρόλεϊ, πάντα οι διαφημίσεις είναι εμβόλιμες στην πραγματικότητα μου.
Η πρόκληση στο internet είναι να κάνεις κάτι τόσο καλό που ο ένας να το στέλνει στον άλλο.Να διατηρείς ένα τόσο καλό site που ο δέκτης να έρχεται μόνος του κλπ.
Ακόμη, επισημαίνει πως:
Στην περίπτωση της lacta, βλέπουμε διαφημίσεις, να διαφημίζουν τη διαφήμιση! Αντί το viral να είναι τέτοιο που να το στέλνει ο χρήστης σε άλλους χρήστες, μια σειρά τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και online banners σε στέλνουν στο "viral..."
Στα ενδιαφέροντα το αναμφίβολα υψηλό budget που θα πρέπει να δόθηκε και το γεγονός ότι το "viral" μοιάζει να αποπροσανατολίζεται με βάση το χρήμα. Στα πολύ θετικά το εξαιρετικής ποιότητας γύρισμα. Στα αρνητικά το απαγορευτικό βάροςκαι το υπεραπλουστευμένο σενάριο.
Παρ΄όλα αυτά η Ogylvyone έχει μια διαφορετική οπτική περί viral καθώς επισημαίνει πως:
Όμως το project δεν το θεωρούμε μια viral ενέργεια. Από την αρχή μιλήσαμε για μία branded entertainment καμπάνια που προσδοκά στο να αυξήσει την εμπλοκή του κόσμου με το brand μέσα από μία μακράς διάρκειας αμφίδρομη εμπειρία που το brand προσφέρει στο κοινό. Τα αποτελέσματα και τα οφέλη για το brand είναι προφανή και δικαιολογούν τηνεπένδυση και την διαφήμιση... της διαφήμισης. ;-)
Ακόμη, αξίζει να επισημάνουμε πως το video γυρίστηκε σε film, από την Movie Teller Films και τον Κωνσταντίνο Πιλάβιο, ο οποίος έκανε και το post production/editing της ταινίας.
Case Study Αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για την εν λόγω καμπάνια παρακολουθήστε το"Case study for the branded entertainment campaign OgilvyOne Worldwide Athens did for Kraft's "Lacta" chocolate in Greece." παρακάτω:
«Το συναίσθημα καθοδηγεί τη λογική και η λογική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το συναίσθημα. Η ηγεσία σημαίνει πρώτα απ' όλα σχέση και ο ηγέτης που δεν αντιλαμβάνεται αυτή τη βασική αρχή, είναι αδύνατο να ηγηθεί. Η ανθρωπιά φέρνει την αφοσίωση».
Ο ελληνικής καταγωγής ψυχολόγος, είναι καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και επισκέπτης καθηγητής στον τομέα της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Πανεπιστήμιο ESADE της Βαρκελώνης. Είναι πτυχιούχος του ΜΙΤ στην Αεροναυτική και την Αστροναυτική, καθώς επίσης και διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard.
- Πρόκειται για την ευφυή αντίληψη των συναισθημάτων. Ο ηγέτης σήμερα καλείται κατ' αρχάς να αντιληφθεί και στη συνέχεια να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο τα δικά του συναισθήματα. Κατόπιν, πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται, των υφισταμένων του. Πρόκειται για την«κοινωνική νοημοσύνη», την ικανότητα του ατόμου δηλαδή να διαβάζει το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι γύρω του. Πρόκειται για ένα σπάνιο χάρισμα,όμως η ηγεσία είναι πάνω απ' όλα σχέση. Αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τον ηγέτη, τότε υπάρχει πρόβλημα στον οργανισμό.
Τι φέρνει την αφοσίωση
- Πιστεύετε ότι η εποχή μας απαιτεί να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη;
- Οι σύγχρονοι ηγέτες πρέπει να αντιληφθούν ότιη συμπόνια και η ανθρωπιά φέρνουν την αφοσίωση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το συναίσθημα καθοδηγεί τη λογική. Πρώτα αισθανόμαστε και μετά πράττουμε. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που εκπέμπουν οι άλλοι. Αν λοιπόν δώσουμε σημασία σε αυτά τα συναισθήματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον μας, μπορούμε να συντονιστούμε μαζί τους ευκολότερα. Ο συντονισμός αυτός (resonance) φέρνει την καλύτερη συνεργασία...
Οι σχέσεις αυτές έχουν στον πυρήνα τους ένα κυκλικό σύστημα που ξεκινάει από την αυτογνωσία και τη διαχείριση των προσωπικών συναισθημάτων και καταλήγει στην αντίληψη των άλλων και το χτίσιμο σχέσεων μαζί τους στη βάση των συναισθημάτων που ανταλλάσσουμε. Ο συντονισμός του ηγέτη με τους υπολοίπους (leadership resonance) έχει στον πυρήνα του τρεις παραμέτρους:
τη συμπόνια,
την ελπίδα και
το ενδιαφέρον (compassion, hope & minfulness).
Το αντίθετο αυτού, δηλαδή η έλλειψη συντονισμού (desonance), αποτελεί την αιτία των περισσότερων προβλημάτων στις εργασιακές σχέσεις. Βασικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια είναι ο διάλογος γιατί βοηθάει στο να εκδηλωθεί η ελπίδα και η συμπόνια.
Όσο περισσότερο αισθάνεται κάποιος άγχος στο περιβάλλον εργασίας, τόσο περισσότερο πρέπει να ακούει τα συναισθήματά του και να θυμάται τον πρωταρχικό λόγο για τον οποίο ήλθε στη ζωή - να γίνει ευτυχισμένος.
Η στρατηγική του μέλλοντος
- Πώς προετοιμάζεται ένας ηγέτης να παίξει αυτό τον ρόλο;
- Δυστυχώς, τα πανεπιστήμια δεν προετοιμάζουν ένα άτομο για αυτό τον ρόλο. Η συναισθηματική νοημοσύνη όμως θα πρέπει να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των τμημάτων που προετοιμάζουν τους μελλοντικούς ηγέτες των επιχειρήσεων. Ήδη, κάποια business schools το κάνουν και απ' όσο γνωρίζω γίνεται μια παρόμοια προσπάθεια και στην Ελλάδα. Εξάλλου, η εκπαίδευση αποτελεί το όχημα για να προετοιμαστεί κανείς για το μέλλον.
Πώς αντιμετωπίζεται η πρόκληση της παγκοσμιοποίησης; Ενημερώνεσαι διαρκώς για τις εξελίξεις, εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου και αποκτάς τις νέες ικανότητες που χρειάζεσαι, κάνεις προβλέψεις και προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα. Αυτή είναι η στρατηγική του μέλλοντοςκαι όποιος δεν το βλέπει, θα είναι χαμένος...
Στους μεγάλους οργανισμούς συνήθως οι μάνατζερ είναι εκείνοι που αναπτύσσουν συναισθηματική νοημοσύνηγιατί για τους ηγέτες είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλλιεργήσουν την κουλτούρα της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο. Αντιθέτως, για τους μάνατζερ είναι ευκολότερο να αναπτύξουν τέτοιου είδους σχέσεις, γιατί τα στελέχη συσπειρώνονται γύρω τους, δημιουργώντας ομάδες στα πρότυπα της οικογένειας.
- Ποια είναι η συμβουλή σας προς τους σύγχρονους ηγέτες;
- Θα πρέπει να θυμούνται ότι το ζήτημα της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας δεν αφορά μόνο το τι πρέπει να κάνει κανείς για να βελτιωθεί.
Πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν του και να αναλογιστεί ποιος είναι ο σκοπός της ζωής του, τι θέλει να πετύχει, τι είναι σημαντικό για αυτόν. Ποια είναι η αιτία πίσω από τις πράξεις μας και ποιος ο τελικός σκοπός; Ο σκοπός για τον οποίο ήρθαμε στη ζωή είναι να βιώσουμε την ευτυχία προσωπικά και επαγγελματικά. Ας μην το ξεχνάμε και ας προσαρμόσουμε τις πράξεις μας προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, η ελπίδα και η συμπόνια είναι ό,τι απομένει στις δύσκολες στιγμές.
«Ηγέτης είναι εκείνο το άτομο που ασκεί επιρροή πάνω σε άλλους ανθρώπους, κερδίζει την εμπιστοσύνη τους και τους κάνει να τον ακολουθούν εθελοντικά και πρόθυμα».
Ακόμη, παραθέτω τα λόγια του Ρόμπερτ Τέρρι (Robert Terry) ο οποίος ήταν για χρόνια ο διευθυντής του Reflective Leadership Center και καθηγητής στο Ινστιτούτο Δημοσίων Υποθέσεων Χιούμπερτ Χ. Χάμφρεϊ, του πανεπιστημίου της Μινεσότα, ένα από τα πέντε υψηλού επιπέδου ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ.
«Φοβούμαι ότι για πολλούς, οι ηγέτες θεωρούνται άτομα με μαγικές ικανότητες οι οποίοι λύουν όλα τα προβλήματα. Αυτό είναι επικίνδυνο.Η άσκηση ηγεσίας δεν έχει να κάνει τίποτα με τη μαγεία. Απλώς αυτή είναι η εξουσιοδότηση από τους ανθρώπους για την ενασχόληση με τον κόσμο τους. Είναι η σχέση των πάνω και των κάτω, για να εξασφαλίζει ότι, αντιλαμβανόμεθα ο ένας τον άλλο και ότι ενεργούμε από κοινού. Το να ηγείσαι είναι λιγότερο διαταγές αφ’ υψηλού στους άλλους και περισσότερο υπηρεσία με και για τους άλλους» [διάκριση μεταξύ ηγούμαι (Leadership) και διευθύνω (Management)]
«Αν γεννηθήκατε Ηγέτης δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα διότι θα γίνετε. Αν δεν γεννηθήκατε, επίσης δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα διότι δεν πρόκειται να γίνετε»
O Καθηγητής Μάνατζμεντ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Executive MBA, Δημήτρης Μπουραντάς εξηγεί πως οι έννοιες «Ηγεσία» και «Ηγέτης» έχουν υποκαταστήσει τις έννοιες «Μάνατζμεντ» και «Μάνατζερ» και τονίζει ότι η ανταγωνιστικότητα του 21ου αιώνα απαιτεί «Leaders, not MBAs».
Επιγραμματικά, παραθέτω δυο μικρά αποσπάσματα της συνέντευξης του:
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στον 19ο αιώνα όσον αφορά τις Επενδύσεις. Θεωρούμε Επενδύσεις μόνο αυτές που αφορούν τα υλικά - χειροπιαστά (tangibles κτίρια, μηχανήματα, συστήματα) και όχι αυτές που αφορούν τα άυλα (intangibles - Ηγεσία, Διοίκηση, Κουλτούρα, άνθρωποι). Σήμερα όμως αυτοί που πάνε μπροστά είναι αυτοί που επενδύουν στα δεύτερα, διότι τα πρώτα όλοι λίγο ή πολύ τα διαθέτουν ή είναι εύκολα να τα αποκτήσουν.
Σε λίγο δεν θα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί έναντι της Ευρώπης, των ΗΠΑ και κυρίως της Κίνας και των άλλων Ασιατικών Χωρών, σχεδόν σε κανέναν Κλάδο. Η Εκπαίδευση είναι από τους λίγους Κλάδους όπου μπορούμε να γίνουμε Ανταγωνιστικοί.
Να επισημάνω στο σημείο αυτό πως ο κ. Μπουραντάς διδάσκει στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο όπως ο ίδιος επισημαίνει στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας έχουν οκτώ διδακτορικούς αποφοίτους από τους οποίους οι τρεις ήδη διδάσκουν σε πολύ καλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Άλλωστε όπως επισημαίνει ο ίδιος:
Αν υπάρχει πολιτική και θεσμικό πλαίσιο πιστεύω πράγματι ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να γίνει ο πιο εξαγωγικός κλάδος μετά το Τουρισμό και τη Ναυτιλία.
Ακόμη, αξίζει να διαβάσετε ορισμένα "Σοφά μηνύματα ηγεσίας"από έναν Γκουρού του Μάρκετινγκ, τον Χένρι Μίντσμπεργκ, φημισμένο Αμερικανό καθηγητή που θεωρείται ένας από τους γκουρού της επιστήμης του μάνατζμεντ ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει πως:
«Η βασική Αξία της Επιχείρησης είναι οι Άνθρωποι και Όχι οι Μετοχές».