Κοινωνική καμπάνια | Γίνετε δωρητές οργάνων! Χαρίστε ζωή!

Credits: You can be a hero after you die. Make the organ donor pledge.
Advertiser: France ADOT, Product: Organ Donation

Οι κυβερνήσεις συχνά προχωρούν σε κοινωνικές καμπάνιες με στόχο την εκπαίδευση του πολίτη και τη διαμόρφωση μίας σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς. Πρόκειται για προσπάθεια που, συνήθως, έχει αμφίβολα αποτελέσματα αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει η δημόσια συμπεριφορά.
  • Μία εταιρεία από την Λετονία, η Mooz! έκανε ωστόσο τη διαφορά. Συγκεκριμένα, ανέλαβε να δημιουργήσει καμπάνια για το θέμα της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας και των ατυχημάτων, πετυχαίνοντας δραστικά αποτελέσματα.
  • Το κοινό ήταν κυρίως άνδρες οδηγοί, ηλικίας 20-35 ετών, για τους οποίους η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μέρος της καθημερινότητα τους. H Mooz! στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας, προχώρησε την εξής πρωτοβουλία:
  • Mε τη συνδρομή της αστυνομίας, οι οδηγοί που υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας και κανονικά θα έπρεπε να λάβουν κλήση των 50 δολαρίων, τελικά αναγκάζονταν από την αστυνομία να υπογράψουν αίτηση για να γίνουν δωρητές οργάνων!

Η επιτυχία της καμπάνιας κρίθηκε από τον αριθμό των θυμάτων, ο οποίος μειώθηκε κατά 29% τους επόμενους μήνες.

Μπορεί οι οδηγοί να μην θυμούνταν ένα διαφημιστικό όμως σίγουρα δεν θα ξεχνούσαν την ημέρα που έγιναν δωρητές οργάνων.


Διαβάζοντας τη παραπάνω είδηση έφερα στο μυαλό μου διαφημιστικές καμπάνιες στην Ελλάδα οι οποίες επικεντρώνονται στην προβολή του εκάστοτε πρωταγωνιστή π.χ. Τσαλίκης, Κοκκίνου κ.α. χωρίς ωστόσο να πετυχαίνουν ποτέ το στόχο τους, την ευαισθητοποίηση και την παρότρυνση του θεατή για δράση!
  • Για μια ακόμη φορά, οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από αυτή τη καμπάνια! Άλλωστε μετά το τραγικό -και εξοργιστικό- περιστατικό του περασμένου καλοκαιριού με θύμα το νεαρό Αυστραλό, καθώς και
  • το μάθημα ζωής που έδωσε η οικογένειά του με την απόφαση της να δωρίσει τα όργανα του παιδιού της, θεωρώ πως μια αντίστοιχη καμπάνια και στον ελληνικό χώρο είναι απαραίτητη.

Η επιτυχία μιας αντίστοιχης καμπάνιας θα σώσει πραγματικά ζωές καθώς στην Ελλάδα η δωρεά οργάνων κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολλοί συνάνθρωποι μας μας έχουν ανάγκη και παλεύουν για τη ζωή τους θα μπορούσαν να αποκτήσουν μέσω της μεταμόσχευσης οργάνων την ευκαιρία για μια νέα ζωή!

Δυστυχώς όμως η νοοτροπία του Έλληνα δεν του επιτρέπει να σκεφθεί το συνάνθρωπό του και τη σημασία της δωρεάς οργάνων... Προσωπικά, εύχομαι να διαβάσω κάπου σύντομα ότι αυξήθηκαν -κατά πολύ- οι δωρητές οργάνων στη χώρα μας.

  • Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σήμερα αποτελούν δωρητές οργάνων μόνο 91.200 πολίτες (0,8% του πληθυσμού), ενώ και το γεγονός ότι
  • παραμένουμε στους 6 πτωματικούς δότες οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού (στην Ισπανία είναι 37) αποδίδεται κυρίως στην άρνηση των συγγενών να συναινέσουν στην αφαίρεση οργάνων των ανθρώπων τους όταν εκείνοι χάνουν τη μάχη με τη ζωή.
Το 2007 αναφέρθηκαν μόλις 166 δυνητικοί δότες από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έναντι 179 το 2006, από τους οποίους αξιοποιήθηκαν μόνο οι 64. Από αυτούς μεταμοσχεύθηκαν κατά μέσο όρο 2 όργανα, όταν από έναν δότη μπορούν να σωθούν πάνω από 10 ασθενείς!!!
«Χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθησία. Να λένε στον κόσμο ότι από ένα σώμα μπορούν να ζήσουν 5-10 άνθρωποι».
αναφέρει ο κ. Χρήστος Σβάρνας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού.


Συμπληρωματικά, οφείλω να αναφέρω πως αν ένας συνάνθρωπος μας (κοπέλα) δεν είχε δωρίσει τα όργανα της -μετά από ένα θανάσιμο τροχαίο δυστύχημα- ο πατέρας μου δεν θα ήταν μαζί μας σήμερα!
  • Η μεταμόσχευση ήπατος το 2001 του έδωσε μια νέα ζωή! Πάντα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη κοπέλα αυτή -και την οικογένειά της- για τη γενναιοδωρία και το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Ελπίζω και εύχομαι να αυξηθεί η δωρεά οργάνων και στη χώρα μας με ή χωρίς διαφημιστικές καμπάνιες σαν αυτή που περιγράψαμε παραπάνω για να αποκτήσουν το δικαίωμα στη ζωή και άλλοι συνάνθρωποι μας!

Ακόμη, διαβάστε το πολύ περιεκτικό και ενημερωτικό άρθρο του Medlook με τίτλο "Παράγοντες που επιρεάζουν την απόφαση για δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση" καθώς και το καταπληκτικό σετ εικονογραφημένων μυνημάτων σχετικά με τη δωρεά οργάνων στο Σ.ΑΙ.Δ.Ο.Σ.Μ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα στα ακόλουθα άρθρα:

Search | Η Google χρησιμοποιεί πλέον τη τεχνική OCR.

Η Google προχώρησε σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ανακοινώνοντας ότι η διάσημη μηχανή αναζήτησης έχει πλέον τη δυνατότητα να διαβάζει scanned documents.
  • Ειδικότερα, η Google συμπεριέλαβε στη μηχανή της τον απαραίτητο κώδικα, εξοπλίζοντάς την με χαρακτηριστικά Optical Character Recognition [OCR], παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στα σύγχρονα scanners.
  • Έτσι, οι ανιχνευτές της μηχανής μπορούν πλέον να αναγνώσουν και να κατηγοριοποιήσουν PDFs, παρέχοντας έτσι στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνατότητα να τα αναζητήσουν.

Το Google ανακοίνωσε χτες στο επίσημο blog του ότι θα κάνει πλέον index σκαναρισμένα pdf αρχεία μεταρέποντας τις εικόνες σε κείμενο με τη χρήση OCR (Optical Character Recognition).

This Optical Character Recognition (OCR) technology lets us convert a picture (of a thousand words) into a thousand words — words that can be searched and indexed, so that these valuable documents are more easily found.

Βήματα
  • Ο χρήστης ανεβάζει το αρχείο .pdf στο Ίντερνετ,
  • δημιουργεί ένα σύνδεσμο προς αυτό,
  • περιμένει μέχρι το Google να το βάλει στo index,
  • μόλις γίνει αυτό το αναζήτα στο ´Ιντερνετ και
  • μετά το ανόιγει σαν HTML.
  • Τέλος κάνει ένα Copy-Paste.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς τα εν λόγω έγγραφα δεν είναι λίγα σε αριθμό και πολλές φορές περιέχουν σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους σκοπούς.

  • Η Google χρησιμοποιεί ένα open-source OCR software το οποίο ονομάζεται OCRopus.
OCRopus is a state-of-the-art document analysis and OCR system, featuring pluggable layout analysis, pluggable character recognition, statistical natural language modeling, and multi-lingual capabilities. (...) It's initially intended for high-throughput, high-volume document conversion efforts. We expect that it will also be an excellent OCR system for many other applications.


πηγές: pathfinder,gr, techtalk.gr , googlesystem


Reblog this post [with Zemanta]

Media | Εφημερίδες αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Η ιστορική εφημερίδα The Christian Science Monitor πρόκειται να διακόψει την εκτύπωσή της σε χαρτί και να γίνει η πρώτη μεγάλη εφημερίδα στις ΗΠΑ που θα εκδίδεται αποκλειστικά και μόνο μέσω του Διαδικτύου, δήλωσε ο υπεύθυνος για την έκδοσή της, Τζων Γιέμα, την Τρίτη.
  • Σε ανακοινωθέν του ο Γιέμα επισήμανε ότι η κίνηση θα μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής της Monitor, η οποία εκδίδεται εδώ κι έναν αιώνα και τυγχάνει μεγάλου σεβασμού στο χώρο του αμερικανικού Τύπου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είδε την κυκλοφορία της να μειώνεται στα 52.000 φύλλα από 200.000 το 1970.

Η εφημερίδα, που εκδίδεται έως σήμερα από Δευτέρα έως Παρασκευή, θα σταματήσει να τυπώνεται τον Απρίλιο του 2009, και τον ίδιο καιρό θα εκδώσει ένα νέο κυριακάτικο περιοδικό. Ο Γιέμα είπε ότι η κίνηση θα επιτρέψει στην εφημερίδα να διατηρήσει σε λειτουργία τα οκτώ γραφεία της στο εξωτερικό, ενώ θα μειώσει σημαντικά τα κόστη.

«Έχουμε την πολυτέλεια -την ευκαιρία- να κάνουμε ένα άλμα που οι περισσότερες εφημερίδες θα χρειαστεί να κάνουν τα επόμενα πέντε χρόνια»
ανέφερε ο Γιέμα.

Η Christian Science Monitor είναι μη κερδοσκοπική και υποστηρίζεται από την First Church of Christ, Scientist της Βοστόνης, χάρη σε δωρεές κι ένα καταπίστευμα.

Ο Γιέμα είπε ότι η διεύθυνση της εφημερίδας έλαβε αυτήν την απόφαση έπειτα από έρευνα δύο χρόνων και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η μετάβαση θα επιτρέψει στην εφημερίδα να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της μέσα σε πέντε χρόνια. Το 2007, η εφημερίδα παρουσίασε απώλειες 19 εκατ. δολαρίων.

Η δικτυακή εκδοχή της Μόνιτορ καταγράφει σήμερα 3 εκατ. page views τον μήνα. Ο Γιέμα ελπίζει ότι θα αυξηθούν σε 20-30 εκατ. το μήνα τα επόμενα πέντε χρόνια.

  • Η ανακοίνωση σημειώθηκε μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυκλοφορία των εφημερίδων μειώθηκε 4,6% το 2007, συνεχίζοντας την πολυετή της πτώση που αποδίδεται στην εξάπλωση του Διαδικτύου.
  • Πολλές εφημερίδες αντέδρασαν μειώνοντας το προσωπικό, τις σελίδες τους και τα λειτουργικά τους κόστη, αλλά επλήγησαν ακόμη βαρύτερα από την οικονομική κρίση, που σηματοδότησε ραγδαία πτώση των διαφημιστικών τους εσόδων.

Αυτήν την εβδομάδα, η εφημερίδα Los Angeles Times ανακοίνωσε μείωση του προσωπικού της κατά 10%, με το ανώτατο στέλεχος της Έντι Χάρτενσταϊν να δηλώνει ότι

«συνεχίζουμε να εκτιμούμε και να σταθμίζουμε την οργάνωσή μας».
Με τις νέες απολύσεις, ο αριθμός των εργαζόμενων στην εφημερίδα (δημοσιογράφοι και άλλο προσωπικό) μειώθηκε σε 660 έναντι 1.200 το 2001.

πηγή

Reblog this post [with Zemanta]

Ομιλία | Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι το επίπεδο επιχειρηματικότητας μιας χώρας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την κοινωνική της ευημερία.


Πως όμως διαμορφώνεται το τοπίο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα σήμερα;

Με μια πρώτη μάτια η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα απογοητευτική. Κάθε άλλο μάλιστα.

Όσον αφορά τη νέα επιχειρηματικότητα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου για την Επιχειρηματικότητα (GEM), στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2007:

  • ένα 5,7% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών (περίπου 388 χιλιάδες άτομα) βρισκόταν στα αρχικά σταδία επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοαπασχολησης. Πρόκειται δηλαδή είτε για άτομα που άρχισαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσα στην χρονιά, είτε δραστηριοποιούνται ήδη σε μια επιχείρηση για λιγότερο από 42 μήνες.
  • Ταυτόχρονα ένα 13,7% του πληθυσμού 18-64 ετών δηλώνει ότι έχει σκοπό να ξεκινήσει μια επιχείρηση τα επόμενα τρία χρόνια ενώ ένα 29% πιστεύει ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή όπου ζει και οι οποίες θα μπορούσαν να τύχουν επιχειρηματικής αξιοποίησης.

Σε ότι αφορά την καθιερωμένη επιχειρηματικότητα, το ποσοστό δηλαδή του πληθυσμού που είναι ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης που λειτουργεί τουλάχιστον επί 3,5 χρόνια έχουμε την Ευρωπαϊκή πρωτιά!

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία επιχειρήσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της (694,4 επιχειρήσεις ανά 10.000 κατοίκους) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά, και στις δυο κατηγορίες, η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ένα 19% του πληθυσμού ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις 11,7%. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πρόκειται για επιχειρηματικότητα ανάγκης. Δηλαδή, επιχειρηματική δραστηριότητα που εκδηλώνεται επειδή ο επιχειρηματίας δεν έχει άλλη δυνατότητα βιοπορισμού. Οι αριθμοί ευημερούν λοιπόν. Και πολλούς επίδοξους επιχειρηματίες έχουμε αλλά και αρκετούς που έχουν ήδη καθιερωθεί επαγγελματικά.


Το ερώτημα βέβαια είναι τι είδους επιχειρήσεις έχουμε;

Δυστυχώς, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πρόκειται για επιχειρηματικότητα ανάγκης. Δηλαδή, επιχειρηματική δραστηριότητα που εκδηλώνεται επειδή ο επιχειρηματίας δεν έχει άλλη δυνατότητα βιοπορισμού. Η Ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με την εκμετάλλευση ευκαιριών που εντοπίζει το άτομο στο ευρύτερο οικονομικό του περιβάλλον αλλά με την έλλειψη καλύτερων επιλογών εργασίας.

  • Ο έλληνας επιχειρηματίας είναι πρώτα από όλα ένας εργαζόμενος που θέλει να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο εργασιακής ασφάλειας.
  • Το συγκριτικό του πλεονέκτημα δεν είναι η καινοτομία αλλά η άμισθη προσωπική εργασία, συνήθως του ιδίου, αλλά πολύ συχνά, και των μελών της οικογένειας του.
Ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι η έλλειψη γνώσεων ή ο ανταγωνισμός της αγοράς αλλά ο φόβος της αποτυχίας και της απώλειας του σχετικού κεφαλαίου επένδυσης. Το σχετικό ποσοστό του 59% για τη χώρα μας, είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο στην Ευρώπη αλλά και το μεγαλύτερο στο κόσμο!

Οι Μικρομεσαίες και ιδίως οι Μικρές Επιχειρήσεις αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των εν ενεργεία επιχειρήσεων, φθάνοντας περίπου τις 770.000. Στις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις συγκεντρώνεται το 64% της συνολικής απασχόλησης, το 90% των εργοδοτών, το 99% των αυτοαπασχολούμενων, το 50% των μισθωτών και το 90% των βοηθών του ιδιωτικού δευτερογενή τομέα. Μέσος αριθμός απασχολούμενου προσωπικού ανά επιχείρηση: δύο άτομα.

Ταυτόχρονα, η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από την έλλειψη καινοτομίας.

Δυστυχώς η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη όσον αφορά τις επιδόσεις της στο συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard 2007, η χώρα μας περιλαμβάνεται στην ομάδα των κρατών που υστερούν αρκετά του μέσου όρου της Ε.Ε.-27. Η καινοτομική της επίδοση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκρινόμενη με τους λοιπούς εταίρους, καθώς καταλαμβάνει μόλις την 20η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις σε τεχνολογικές καινοτομίες, με εξαίρεση κυρίως τις οργανωτικού τύπου καινοτομίες.

Καλές σχετικά επιδόσεις – περί το μέσο κοινοτικό όρο – σημειώνουμε κυρίως σε δείκτες εισροών (απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικό επίπεδο νέων, δημόσια, ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οργανωτικές καινοτομίες).

Αντίθετα, αρνητικές είναι οι επιδόσεις στην κατηγορία της πνευματικής ιδιοκτησίας, της δια βίου μάθησης και των επιχειρηματικών δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α).

Ειδικά στον κεφαλαιώδους σημασίας τομέα της έρευνας δεν πάμε καθόλου καλά. Αφιερώνουμε μόλις το 0,7% του Α.Ε.Π. στην έρευνα, τη στιγμή που χώρες όπως η Δανία αφιερώνει το 2,6% και η Φιλανδία το 4,8%.

Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη στη διάθεση κονδυλίων για την έρευνα. Η έρευνα στον ιδιωτικό τομέα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η σύνδεση δε των αποτελεσμάτων της έρευνας με την αγορά και τη βιομηχανία είναι, επίσης, εξαιρετικά προβληματική.

Η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα εμφανίζεται εξαιρετικά «ρηχή», με την έννοια ότι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προσανατολισμένη σε προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή, παρά σε άλλες επιχειρήσεις.

Πάνω από τα μισά εγχειρήματα επιχειρηματικής δραστηριότητας εκδηλώνονται σε δραστηριότητες που έχουν ως τελικό πελάτη τον καταναλωτή, τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 35%.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Από το σύνολο των επιχειρηματικών εγχειρημάτων που πραγματοποιούνται στη χώρα μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να χαρακτηριστεί ως Υψηλών Δυνατοτήτων, ότι δηλαδή:

  • α) συμβάλλει στην επέκταση των αγορών,
  • β) δημιουργεί νέα απασχόληση, και
  • γ) εντείνει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας.

Η εκτεταμένη επιχειρηματικότητα ανάγκης, η χαμηλή τεχνολογική καινοτομικότητα, η ρηχή επιχειρηματικότητα, η κυριαρχία της πολύ μικρής και μικρής επιχείρησης έντασης εργασίας (η λογική του μικρού γωνιακού μαγαζιού) ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ τους μισθωτούς σε φαινόμενα γενιάς των 700 ευρώ ενώ δημιουργεί ψευτοεπιχειρηματίες.


Παρεμποδίζουμε σταθερά και με εγκληματικό τρόπο τη νέα επιχειρηματικότητα, με τη χώρα μας να υποχωρεί στην 100η θέση στον σχετικό δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας και ταυτόχρονα να καταλαμβάνει την ταπεινωτική 152η θέση μεταξύ 178 χωρών στην παροχή κινήτρων στους νέους επιχειρηματίες για τη δημιουργία νέας επιχείρησης.


Είναι το μέλλον δυσοίωνο λοιπόν; Όχι απαραίτητα.

Η άποψη μας είναι ότι η πραγματικότητα της εκτεταμένης Επιχειρηματικότητας Ανάγκης, ρηχής και με χαμηλό επίπεδο καινοτομικότητας, συνιστά μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.

Η εκτεταμένη μικροεπιχειρηματικότητα ανάγκης αδυνατεί να δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, υποσκάπτει το μέλλον και την προοπτική ευημερίας της νέας γενιάς, και καταδικάζει τους νέους και όχι μόνο στην εισοδηματική κατηγορία πέριξ του βασικού μισθού, την πολυαπασχόληση και την υπερεργασία.

Για να ξεφύγουμε από αυτή τη κατάσταση, πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίσουμε δύο σχετικές προκλήσεις.

  • Η πρώτη έχει να κάνει με την ανάγκη υπέρβασης του σημερινού μοντέλου επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Πρωταρχικός στόχος και στρατηγική προτεραιότητα των νέων, αλλά και γενικότερα της εθνικής οικονομικής πολιτικής, πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μόνο δίνοντας έμφαση στην ποιοτική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μπορούμε να οδηγηθούμε από μια Επιχειρηματικότητα Ανάγκης σε μια Επιχειρηματικότητα Υψηλών Δυνατοτήτων ικανής να δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας.

  • Η δεύτερη σημαντική πρόκληση, κατά τη γνώμη μου πάντα, έχει να κάνει με το συχνά παραμελημένο κόστος της καινοτομίας.

Μια αλλαγή, εκ των πραγμάτων, δεν είναι προς όφελος όλων. Δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους. Η καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα δημιουργεί υπεραξίες για τους καινοτόμους και τιμωρεί όσους δεν μπορούν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα.


Μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Το βασικό κριτήριο είναι απλό: ναι εάν το όφελος για τον πολίτη είναι μεγάλο κι εφόσον μπορούμε ως κοινωνία να αναλάβουμε το κόστος μετάβασης από τη μία στην άλλη κατάσταση.

Μιλάμε συχνά για καινοτομία και ανταγωνιστικότητα σε βαθμό που να νομίζουμε ότι αποτελούν αυτοσκοπό. Δεν είναι όμως. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη της επιθυμητής οικονομικής μεγέθυνσης σε συνδυασμό με συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

  • Πρέπει ως κοινωνία να στοχεύουμε σε μια ισχυρή οικονομία με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, γιατί όσα περισσότερα έσοδα έχει η χώρα μας, τόσα περισσότερα μπορεί να ξοδέψει για αγαθά που απολαμβάνουμε όλοι μας.
  • Όπως επίσης πρέπει να στοχεύουμε στην επίτευξη συνθηκών κοινωνικής συνοχής, γιατί όσο λιγότερες είναι οι ανισότητες και οι κακώς εννοούμενες κοινωνικές διαφοροποιήσεις, τόσο λιγότερες είναι οι συγκρούσεις και καλύτερη η ζωή μας.

Κατά συνέπεια για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα υψηλών δυνατοτήτων, εν αντιθέσει με το σημερινό περιβάλλον ασύδοτης μικροεπιχειρηματικότητας ανάγκης και χαμηλής καινοτομικότητας, πρέπει να θέσουμε πριν απ’ όλα τους εξής δύο στόχους:

  • Πρώτος στόχος μας πρέπει να γίνει η απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας και του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Να πούμε καταρχάς ΝΑΙ στη δημιουργικότητα.

Το πρώτο και θεμελιώδες θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η γενική αρνητική στάση της ελληνικής κοινωνίας προς την επιχειρηματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα η συλλογική υποτίμηση της δημιουργικότητας.

Η βαθμιαία μεταστροφή αυτής της στάσης αποτελεί κυρίαρχο στόχο μιας πολιτικής που επιδιώκει να επηρεάσει το πολιτισμικό και κοινωνικό πρότυπο του επιχειρηματία. Η εν λόγω μεταστροφή πρέπει να επιδιωχθεί μέσω παρεμβάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ότι υπερβαίνουμε τη γενικά αρνητική εκτίμηση για τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος στην προετοιμασία των νέων για το ενδεχόμενο επιχειρηματικής σταδιοδρομίας.

Στην ίδια λογική απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας πρέπει να μάθουμε να αναλαμβάνουμε περισσότερα ρίσκα και να υπερβαίνουμε το φόβο της αποτυχίας, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά και με επιτυχία ζητήματα όπως το κοινωνικό και επιχειρηματικό στίγμα που συνοδεύει μια αποτυχία καθώς και την επαγγελματική ανασφάλεια που χαρακτηρίζει τον επιχειρηματία ο οποίος βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης ενός επιχειρηματικού σχεδίου που δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει.

  • Ο δεύτερος στόχος δεν είναι άλλος από τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Απαιτείται μια Χάρτα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα που θα περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων-δεσμεύσεων της πολιτείας προς μελλοντικούς αλλά και ήδη καθιερωμένους επιχειρηματίες.

Ενδεικτικά και στο πλαίσιο αυτής της λογικής προτείνουμε:

  • την δραστική απλούστευση της διαδικασίας έναρξης μιας επιχείρησης: μείωση διαδικασιών αλλά και συγχώνευσή τους σε ένα επίπεδο διοίκησης (Νομαρχία ή Περιφέρεια)
  • τη δημιουργία μίας πολύ-λειτουργικής υπηρεσίας μίας στάσης για επιχειρήσεις (multifunction one stop shops τύπου ΚΕΠ), έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση και να εξυπηρετούνται οι πιθανοί επενδυτές
  • τη δημιουργία συστημάτων επιχειρήσεων (clusters) έτσι ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιείται μια καλή ή πρωτοποριακή ιδέα σε συνδυασμό με τη δημιουργία υποδομών υψηλής τεχνολογίας όπως Τεχνολογικά Πάρκα.
  • τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως κεφάλαια χρηματοδότησης υψηλής τεχνολογίας, δράσεις Business Angels κοκ, και φυσικά τη συνέχιση και επέκταση της λειτουργίας των υπαρχόντων περιφερειακών κεφαλαίων συμμετοχών τύπου ΤΑΝΕΟ.
  • κίνητρα για μεγαλύτερη ένταση του ερευνητικού έργου και των πανεπιστημιακών εργαστηρίων προς τις ανάγκες των επιχειρήσεων
  • τη στοχευμένη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων μέσα από τη Δημιουργία Χάρτας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων για την Ελλάδα σε συμφωνία τo European Small Business Act όπου θα προβλέπονται μέτρα διακριτής στήριξης.

Δε θέλω να σας κουράσω άλλο. Άλλωστε θα ακολουθήσει και σχετική συζήτηση. Θέλω μόνο να υπογραμμίσω, και μ’ αυτό τελειώνω, ότι το στοίχημα της ποιοτικής επιχειρηματικότητας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα.


Με το κατάλληλο σχεδιασμό και με συστηματική δουλειά είναι εφικτό να συνδυαστούν αρμονικά η υγιής επιχειρηματικότητα με την οικονομική ανάπτυξη, και να αποκτήσουμε έτσι μια ισχυρή πραγματική οικονομία όπου πολλές αταγωνιστικές επιχειρήσεις είναι σε θέση να δημιουργούν πολλές και καλές δουλειές για όλους. Η εξέλιξη αυτή, αν και δεν είναι η μόνη που απαιτείται, είναι εντελώς απαραίτητη για τη μελλοντική προοπτική των νέων και ειδικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου της γενιάς των 700 ευρώ.

Γενιά των 700 ευρώ

Σημειώσεις:

Εισήγηση εκπροσώπου G700 σε πάνελ συζήτησης με θέμα την επιχειρηματικότητα στα πλαίσια του Συνεδρίου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008.

πηγή

Reblog this post [with Zemanta]

Έρευνα | Cityware Project: παρακολούθηση πολιτών και νέα μέσα.

Οι κινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών ανά τον κόσμο έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια μέσω των σημάτων Bluetooth που εκπέμπουν συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Το σήματα εντοπίζονται χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες, μέσω εκατοντάδων ανιχνευτών που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες τοποθεσίες, στο πλαίσιο του προγράμματος Cityware.
  • Οι πληροφορίες αποθηκεύονται στη συνέχεια σε μια κεντρική βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για τους σκοπούς έρευνας σχετικά με το πώς κινούνται οι άνθρωποι στο αστικό περιβάλλον.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ που βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα ισχυρίζονται ότι οι ανιχνευτές δεν μπορούν να εντοπίσουν την ταυτότητα των πολιτών τις κινήσεις των οποίων παρακολουθούν.
«Ο στόχος μας δεν είναι να εντοπίζουμε άτομα. Ενδιαφερόμαστε για τη συμπεριφορά των κατοίκων των πόλεων ως συνόλου. Η ιδέα ότι οποιαδήποτε υπηρεσία θα μπορούσε να σκεφτεί σοβαρά την ανίχνευση μέσω Bluetooth ως μέθοδο παρακολούθησης είναι γελοία»,
ανέφερε στην «Γκάρντιαν» ο επικεφαλής του Cityware, Ιμον Ο'Νιλ.

Ωστόσο πολλοί επισημαίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς πολλοί χρήστες Bluetooth καταχωρίζουν ονόματα ή ψευδώνυμα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της ταυτότητάς τους. Εκπρόσωπος της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής στη Βρετανία δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ότι οι πολίτες πρέπει να «σκέφτονται προσεκτικά» πριν ανοίξουν το Bluetooth τους.
«Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα βλακώδους χρήσης της τεχνολογίας»,
είπε στην εφημερίδα ο Σάιμον Ντέιβις, διευθυντής της οργάνωσης Privacy International για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», οι ανιχνευτές έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, καθώς το σχετικό λογισμικό μπορεί να φορτωθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή μέσω Ιντερνετ και διαδικτυακών τόπων όπως το Facebook και το Second Life. Οι επικεφαλείς του προγράμματος ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσοι ανιχνευτές υπάρχουν, αν και υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους χίλιους ανά τον κόσμο και έχουν εξαπλωθεί σε τοποθεσίες όπως τον Σαν Ντιέγκο, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Τορόντο και το Βερολίνο. Περίπου 250.000 χρήστες Bluetooth έχουν εντοπιστεί, κυρίως μέσω κινητών τηλεφώνων.

Το Cityware διεξάγουν διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνδυασμό με μια ομάδα εταιρειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου του Bath. Το πρόγραμμα επιδίδει και μελετά τελευταίας τεχνολογίας εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και σε αυτό θα συμμετέχουν, πλην του προαναφερθέντος πανεπιστημίου, το University College και το Imperial College του Λονδίνου, ενώ από τον χώρο των εταιρειών δίνουν το παρών ο όμιλος Vodafone Group, η Nokia, τα HP Laboratories και η IBM.
  • Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 1,2 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ) από το Engineering and Physical Sciences Research Council του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ και οι εταιρείες έχουν επίσης προσθέσει από κοινού 400,000 στερλίνες (περίπου 600,000 ευρώ).
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν για τρία χρόνια 30 εθελοντές που ζουν στο Bath, στους οποίους θα παρέχονται τελευταίας τεχνολογίας συσκευές κινητής τηλεφωνίας και δωρεάν υπηρεσίες, με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών σχετικά με την χρήση των νέων εφαρμογών.

Το Cityware χρησιμοποιεί:
  • τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας,
  • σύνδεση μέσω Bluetooth όπως επίσης και
  • τη τεχνολογία επικοινωνίας μικρής εμβέλειας, near-field.
Παράλληλα, στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται η χαρτογράφηση της έκτασης του Wi-Fi και των δικτύων στην πόλη, ούτως ώστε οι ερευνητές να μπορούν να μελετήσουν δεδομένα που θα αφορούν το που κάνουν οι εθελοντές τις περισσότερες κλήσεις και γιατί. Περαιτέρω, σκοπεύουν να πειραματιστούν σε κοινόχρηστους χώρους με κινητά τηλέφωνα και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς προστασία, για να μελετήσουν τους τύπους των επιθέσεων που ίσως να δεχτούν οι συσκευές αυτές.

πηγή, πηγή

Ο 28χρονος Βασίλης Κωστάκος, επικεφαλής του cityware είναι καθηγητής Human-Computer Interaction στο Πανεπιστήμιο της Μαδέρας και στο Carnegie Mellon University του Πίτσμπεργκ και συνεργάζεται εδώ και καιρό με την εταιρεία συγκοινωνιών «Horarios do Fonchal».
  • Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Κωστάκου σχετικά με το project στην Ελευθεροτυπία εδώ
  • Ακόμη, διαβάστε δύο σχετικά άρθρα της εφημερίδας εδώ και εδώ.
Σύνδεσμοι για επιπρόσθετη μελέτη:
Reblog this post [with Zemanta]

Πανεπιστήμιο | Απαξίωση δημοσίου πανεπιστημίου σε 4 πράξεις.

Τα πανεπιστήμια για άλλη μια φορά είναι καζάνι που βράζει. Αν οι προ διετίας καταλήψεις οφείλονταν στην επιχειρούμενη τότε, μέσω της τροποποίησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, θεσμοθέτηση της λειτουργίας μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, σήμερα η αντίδραση έχει ως αιχμή τη νομιμοποίηση, μέσω της θερινής αναγνώρισης των ΚΕΣ, της λειτουργίας κανονικών ιδιωτικών και απολύτως κερδοσκοπικών πανεπιστημίων!


Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης με τον τίτλο «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», εκτελέστηκε σε τέσσερις πράξεις:

  • Η πρώτη αποσκοπούσε στην οικονομική και θεσμική απαξίωση των δημόσιων ιδρυμάτων.
Ο στόχος επιτεύχθηκε με δύο τρόπους:
  • Στο οικονομικό επίπεδο, με τη σημαντική μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης από το 3,6% του ΑΕΠ το 2004, στο ποσοστό ρεκόρ του 3,08% σήμερα. Και να σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση προεκλογικά, υπόσχονταν το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία…
  • Και δεύτερο και ίσως σημαντικότερο στο θεσμικό επίπεδο, με την ψήφιση ενός κατ’ επίφαση νόμου-πλαίσιο. Ο οποίος τη μόνη αποστολή που ήρθε να επιτελέσει ήταν η ενίσχυση της κρατικής κηδεμόνευσης και η αποδυνάμωση αντίστοιχα της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων.
Ο τετραετής προγραμματισμός των ιδρυμάτων, που προπαγανδίστηκε από την επικοινωνιακή μηχανή της κυβέρνησης ως δήθεν βήμα προς την αυτοδιοίκηση, υποχρέωσε τα πανεπιστήμια στη διεθνή πρωτοτυπία να προχωρούν σε «ραντεβού στα τυφλά», δεσμευόμενα με συμβόλαια, χωρίς να είναι σε θέση να ελέγξουν ούτε τις εισροές, ούτε και τις εκροές τους. Αφού ούτε η δημόσια χρηματοδότηση είναι γνωστή στην αρχή της τετραετίας, ούτε όμως και ο αριθμός των εισαγομένων φοιτητών, ο οποίος καθορίζει αποφασιστικά τις δαπάνες των ιδρυμάτων. Κι οποίος αποφασίζεται ανεξάρτητα από τη βούληση των πανεπιστημίων, σύμφωνα με πολιτικές σκοπιμότητες της εκάστοτε συγκυρίας.
  • Η δεύτερη πράξη του σχεδίου αφορούσε στη θεσμοθέτηση της βαθμολογικής βάσης, ως μέσου ενίσχυσης της «πελατείας» των ιδιωτικών σχολών.
Το μέτρο, έχοντας κι αυτό εξασφαλισμένη την προβολή του από το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο ως δήθεν αξιοκρατικό, αλλοίωσε σε μια νύχτα τον χαρακτήρα των εισαγωγικών εξετάσεων. Κι από μέσον κατάταξης στις σχολές επιλογής, σύμφωνα με τον προκαθορισμένο αριθμό των θέσεων, τις μετέτρεψε σε διαπιστωτικές της γνωστικής επάρκειας των υποψηφίων. Αφήνοντας ταυτόχρονα αμετάβλητη τη φιλοσοφία και τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Αφού τα εξεταζόμενα θέματα, με τον γενικό και ενιαίο τρόπο με τον οποίο καθορίζονται, μόνο τη γνωστική επάρκεια των υποψηφίων στις επιμέρους σχολές δεν διαπιστώνουν. Το αποτέλεσμα του μέτρου ήταν ο αναίτιος αποκλεισμός σαράντα χιλιάδων νέων μέχρι σήμερα από τις χαμηλόβαθμες δημόσιες σχολές της περιφέρειας, με ταυτόχρονη υποχρεωτική μεταφορά τους, δίκην πελατών, στα ιδιωτικά ΚΕΣ. Στα οποία εισάγονται βεβαίως χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις και χωρίς κανένα βαθμολογικό όριο…
  • Η τρίτη πράξη ολοκληρώθηκε το φετινό καλοκαίρι, με την ψήφιση του νόμου με τον οποίο θεσμοθετούνται μια σειρά από απλές, διοικητικού τύπου προϋποθέσεις, προκειμένου τα ιδιωτικά ΚΕΣ να εξασφαλίζουν άδεια λειτουργίας.
  • Η τελευταία και τελειωτική κίνηση ήρθε πρόσφατα και παρουσιάστηκε ως εξ Εσπερίας… κεραυνός εν αιθρία.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση λοιπόν του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα αναγνωρίζονται στο εξής υποχρεωτικά τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωμάτων που απονέμουν τα ΚΕΣ που είναι συνδεδεμένα με αναγνωρισμένα, Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ανεξάρτητα από το ακαδημαϊκό επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών.


Με απλά λόγια, κάθε επιχειρηματίας που συνάπτει οικονομικές συμφωνίες δικαιόχρησης (franchising) με πανεπιστήμια Ευρωπαϊκών χωρών, θα δικαιούται να ιδρύει εκπαιδευτικές επιχειρήσεις που θα απονέμουν πτυχία, που στο εξής θα παρέχουν τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα των μητρικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα νομοθεσία, αυτό στη χώρα μας θα ισχύει χωρίς κανέναν έλεγχο επάρκειας και χωρίς κανενός είδους ακαδημαϊκή πιστοποίηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων των ιδιωτικών σχολών.


Γιατί λοιπόν οι νέοι να επιλέγουν να υφίστανται τη δοκιμασία των εισαγωγικών εξετάσεων και τη βάσανο των απαιτητικών σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια, όταν θα μπορούν να εγγράφονται σε αναγνωρισμένες πλέον ιδιωτικές επιχειρήσεις και να «αγοράζουν» στην ουσία όποιο πτυχίο επιθυμούν; Και ποιος θα προστατέψει το δημόσιο συμφέρον από τους χιλιάδες γιατρούς, μηχανικούς και πληροφορικούς που θα κατακλύσουν σύντομα την αγορά εργασίας, κατέχοντας ψευδεπίγραφα πτυχία; Τα οποία ενώ δεν θα έχουν ακαδημαϊκό αντίκρισμα, εντούτοις θα παρέχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τους;
Η εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης επιτεύχθηκε βάσει οργανωμένου σχεδίου με τον κωδικό «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Σύμφωνα με αυτό, πρώτα υποβαθμίστηκαν τα δημόσια πανεπιστήμια και στη συνέχεια παραχωρήθηκαν προνόμια, άνευ ακαδημαϊκού αντικρίσματος, σε εκπαιδευτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποβάθμισης δημόσιων αγαθών και ταυτόχρονα προνομιακής μεταχείρισης ιδιωτικών συμφερόντων, που γνώρισε ποτέ η χώρα.


Η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας είναι σήμερα απόλυτα δικαιολογημένη. Εκείνο όμως που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί αυτή τη φορά, είναι οι ακραίες αντιδράσεις. Καθώς οι καταλήψεις των δημόσιων σχολών, για να μη ξεχνιόμαστε, κοστίζουν χιλιάδες χαμένες ώρες εκπαίδευσης και έρευνας. Και μαζί μ’ αυτές δίνουν τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Γιατί το πανεπιστήμιο που καίγεται, τους μόνους που τελικά εξυπηρετεί, είναι οι εχθροί του.

[ Κείμενο του Γιάννη Α. Μυλόπουλου, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. ]


Τα πρώτα προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του νέου νόμου – πλαισίου στα Πανεπιστήμια
άρχισαν να γίνονται φανερά λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Πέρα όμως από αυτά τα προβλήματα το Δημοκρίτειο και ειδικότερο οι σχολές της Κομοτηνής αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα.


Αύξηση του αριθμού των εισακτέων

Προβλήματα αντιμετωπίζουν ειδικότερα οι σχολές Κομοτηνής από την αύξηση του αριθμού των εισακτέων όπως καταγγέλλουν οι Αντώνης Πολίτης Γραμματέας ΠΑΣΠ Κομοτηνής και Χρήστος Έλληνας αναπληρωτής γραμματέας.
Η αύξηση όπως δηλώνουν έχει φθάσει στο 25%, ενώ υποδομές δεν υπάρχουν για να δεχθούν τόσους φοιτητές ιδιαίτερα στις μικρές σχολές όπως είναι η Κοινωνική Διοίκηση και η Φιλολογία που φιλοξενούνται σε προκάτ!

Επιβολή καρτέλας συγγραμμάτων
Η επιβολή της καρτέλας συγγραμμάτων δημιουργεί νέα προβλήματα.
«Οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να δηλώσουν συγγράμματα για τα μαθήματά τους, γεγονός που σημαίνει ότι τους δίνεται μία λίστα συγγραμμάτων για κάθε μάθημα που απαιτείται για να πάρεις πτυχίο. Παράλληλα δίνεται και ένα διάγραμμα ύλης εξαμήνου το οποίο μπορεί να μη καλύπτεται από το ένα σύγγραμμα που δικαιούνται οι φοιτητές να πάρουν δωρεάν, οπότε είναι λογικό, όπως έχει από πολλά μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου δηλωθεί, ότι το υπόλοιπο διάγραμμα ύλης θα πρέπει να καλυφθεί από τα υπόλοιπα συγγράμματα τα οποία ή θα πρέπει να τα αγοράσουν οι φοιτητές ή να βγάλουν φωτοτυπίες γεγονός που καταλύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης...».

πηγή

Reblog this post [with Zemanta]

'Ερευνα | Οι επιδόσεις της Ελλάδας στη καινοτομία.

«οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο όσον αφορά τους δείκτες για τη διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, τη διά βίου μάθηση, την επιχειρησιακή έρευνα και ανάπτυξη, τα επιχειρηματικά κεφάλαια στο πρώιμο στάδιο των επενδύσεων, τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, την απασχόληση σε μέσης και υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία και όσον αφορά τους δείκτες για την ευρεσιτεχνία, τα εμπορικά σήματα και τα σχέδια».
[ τάδε έφη: ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων και βιομηχανίας Επίτροπος Γκύντερ Φερχόιγκεν ]

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα οδηγεί και η μελέτη του Ευρωπαϊκού Πίνακα Επιδόσεων και Καινοτομίας (European Innovation Scoreboard - EIS), που εκδίδει η Επιτροπή επί τη βάσει εικοσιπέντε συγκεκριμένων δεικτών (π.χ., οι παράγοντες προώθησης της καινοτομίας, η δημιουργία γνώσης, η καινοτομία και επιχειρηματικότητα, οι εφαρμογές και η διανοητική ιδιοκτησία) και αξιολογεί ετησίως τις επιδόσεις των κρατών μελών στην καινοτομία, σε εφαρμογή της στρατηγικής της Λισσαβόνας.
  • Με μέσο ευρωπαϊκό όρο το 0,45 (ο συνοπτικός δείκτης κινείται μεταξύ του 0 και του 1), ο συνοπτικός δείκτης καινοτομίας για την Ελλάδα το 2007 ήταν 0,26, συγκριτικά με την ανώτατη επίδοση 0,73 (Σουηδία) και την κατώτατη επίδοση (Ρουμανία).
Παρά τη χαμηλή της επίδοση η Ρουμανία επενδύει στη καινοτομία καθώς:
  • το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Ρουμανία, που απασχολούν λιγότερους από 10 υπαλλήλους, παρουσίασαν ένα νέο προϊόν ή αναβάθμισαν την ποιότητα κάποιου άλλου προϊόντος, τη διετία 2004-2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
  • Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι δείχνουν ότι το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επένδυσαν στην καινοτομία, αυξήθηκε κατά 1,2% τη διετία 2002-2004.
  • Στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας, η στροφή στην καινοτομία βελτίωσε την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και των υπηρεσιών.
Ακόμη, ενα ντοκιμαντέρ σε βίντεο «το κλειδί για την καινοτομία» (Μαΐου 2007) δίνει έμφαση στη σημασία των καινοτόμων προϊόντων και των υπηρεσιών για να ωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και επιδεικνύει ένα ευρύ φάσμα των καινοτόμων επιχειρήσεων και των πρωτοβουλιών σε όλη την Ευρώπη.
  • Μπορείτε να δείτε το video εδώ
Παρ'όλα αυτά η ερευνητική ομάδα URENIO του ΑΠΘ δημοσιεύει μία ενδιαφέρουσα οπτική, ένα παράδοξο περί καινοτομίας στην Ελλάδα. Τα δεδομένα και ο συλλογισμός έχουν ως εξής:
  • Οι ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται στο κατώτερο 25% των ευρωπαϊκών, ως προς την απόδοσή τους στην καινοτομία. Ο χάρτης χαρακτηρίζει την Ελλάδα με βαθύ κόκκινο, σε χρωματική εγγύτητα με τις νότιες επαρχίες των μεσογειακών χωρών και τις νεοεισηγμένες ανατολικές χώρες. Εξαίρεση συνιστά η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το ήμισυ της ελληνικής καινοτομίας και τοποθετείται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Innovation_in_EU_by_urenio

  • Παρ΄όλα αυτά, η ιδιαίτερα χαμηλή απόδοση στους δείκτες καινοτομίας (χάλκινο μετάλλιο στην Ευρώπη των 27, σε περίπτωση αντίστροφης κατάταξης) συνοδεύεται από σταθερά μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ και επίσης σταθερή βελτίωση παραγωγικότητας. Η τελευταία έχει μάλιστα τάση αντίστοιχη αυτής της Ιρλανδίας, αν και η αντιδιαμετρική -γεωγραφικά και όχι μόνο- ευρωπαϊκή χώρα ξεκίνησε από καλύτερο σημείο το έτος βάσης 1996. Πώς είναι ερμηνεύσιμα τα φαινόμενα αυτά;

Innovation_per_sector_urevio

  • Η παρατήρηση του δείκτη καινοτομίας, ανά παραγωγικό τομέα αυτή τη φορά, καθιστά σαφές το θλιβερό προνόμιο του ευρωπαίου ουραγού στην πλειονότητα των κατηγοριών. Εξαιρέσεις οι τομείς ‘Wholesale & Commission’, ‘Transport & communication’ και ‘Business services’, στους οποίους επιτυγχάνουμε σύγκλιση με τη μέση ευρωπαϊκή απόδοση. Υπάρχει όμως ακόμα ένας τομέας, στον οποίο η κατάσταση αλλάζει άρδην.
  • Τα δεδομένα της Eurostat συγκαταλέγουν την Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής καινοτομίας σε μία μονάχα κατηγορία. Ο τίτλος αυτής: ‘Computer & related’. Μοιάζει περίεργο, ή πολύ καλό για να είναι πραγματικό, ωστόσο η μελέτη (.pdf) υποδεικνύει πως βρισκόμαστε στην τέταρτη θέση του δείκτη καινοτομίας στον γενικότερο τομέα των υπηρεσιών (EU Service Sector Innovation Index) και στην πρώτη θέση (!) του υποσυνόλου υπηρεσιών με ένταση γνώσης (EU Knowledge Intensive Business Services).

Αναλυτικότερα στοιχεία θα βρείτε στο σχετικό paper, ενώ παρατίθεται και η παρουσίαση του Ν. Κομνηνού ακολούθως…


Πηγές: Knowhow.gr, urenio.org, opencoffee.gr,
Reblog this post [with Zemanta]

Mobile Advertising | Στοχευμένη διαφήμιση μέσω κινητού από τη Wind.

Το Mobile Advertising είναι πρωτοποριακή υπηρεσία προβολής μέσω κινητού που παρέχει η Wind, με την οποία οι διαφημιζόμενοι μπορούν να προσεγγίσουν ποικίλες δημογραφικές ομάδες του πληθυσμού ανάλογα με τους στόχους τους, ενώ ταυτόχρονα παρέχει τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαφημιστικής καμπάνιας.

Όπως τόνισε η κα. Τινίτα Γεωργαντζή, διευθύντρια marketing υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας & τερματικών Προϊόντων της Wind,

«το κινητό τηλέφωνο είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο διαφήμισης, πρώτον γιατί δεν είναι κορεσμένο και δεύτερον γιατί είναι ένα προσωπικό αντικείμενο και οτιδήποτε συμβεί στο περιβάλλον του μας τραβά την προσοχή. Έτσι, η στοχευόμενη διαφήμιση μέσω κινητού έχει και αυξημένες πιθανότητες ανταπόκρισης από τον δυνητικό πελάτη».
Η εταιρεία επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως το Mobile Advertising θεωρείται ιδανικό για την προσέγγιση του νεανικού κοινού, καθώς πρόσφατες έρευνες (Global Insight, Eurostat, ΕΣΥ, Focus Bari, Booz & Company) έχουν αποδείξει ότι η διείσδυση του κινητού στις ηλικίες 18-24 αγγίζει το 99,3%.
  • Σε σύγκριση με το μέσο Έλληνα, το συγκεκριμένο κοινό περνάει 38% λιγότερο χρόνο μπροστά από την τηλεόραση (μέση ημερήσια τηλεθέαση στην Ελλάδα: 248 λεπτά, ημερήσια τηλεθέαση στις ηλικίες 15-24: 153 λεπτά).

Οι τεχνολογικές δυνατότητες του Mobile Advertising δίνουν στους διαφημιζόμενους πολλαπλές επιλογές ως προς τον τρόπο προβολής του προϊόντος τους μέσω της Τρίτης Οθόνης:

  • αποστολή γραπτών μηνυμάτων ή MMS
  • τοποθέτηση banner μέσα στο mobile portal Wind Plus, είτε στην αρχική σελίδα, είτε σε σελίδα ειδικού περιεχομένου
  • δημιουργία mobile advertising site μέσα στο Wind Plus και προώθησή του στους χρήστες του portal

Το κόστος της υπηρεσίας διαμορφώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και τις προδιαγραφές της mobile καμπάνιας που επιθυμεί να υλοποιήσει.

Σήμερα το Mobile Advertising είναι σε «βρεφικό στάδιο», ωστόσο οι τεχνολογικές δυνατότητές του όπως έχουν διαμορφωθεί από τη Wind και τη Velti, καθώς και τα χαρακτηριστικά που συνδυάζει, θα το καταστήσουν σταδιακά σημαντικό κομμάτι μίας διαφημιστικής καμπάνιας.

Ήδη η διεθνής αγορά έχει αγκαλιάσει το νέο μέσο, όπως σχολίασε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Mohseen Toumi, Senior Associate της Booz Allen Hamilton, που ανέπτυξε τα ευρήματα των μελετών αναφορικά με την επιτυχία του Mobile Advertising στη διεθνή αγορά, ενώ παρουσίασε και διεθνή case studies. Σύμφωνα με τον κ. Toumi, η ελληνική αγορά που σήμερα επενδύει μόλις 1% της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης σε ψηφιακή διαφήμιση έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στο κομμάτι του Mobile Advertising και μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους διαφημιζόμενους όλων των κλάδων.

  • Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία Mobile Advertising της Wind, μπορείτε να βρείτε στη σχετική παρουσίαση, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της εταιρείας (μορφή Adobe Reader - PDF).
πηγή
Reblog this post [with Zemanta]

Zappos.com | "Building a Brand that matters..."

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου μου σχετικά με την εταιρική κουλτούρα και πολιτική της εταιρείας zappos, η οποία είναι εστιασμένη στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της, παραθέτω παρακάτω μια σχετική παρουσίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Online Market World 2008.
  • Αξίζει να της ρίξετε μια ματιά!

Ομιλία | "Καινοτομία με επίκεντρο το πελάτη".

Σήμερα ψάχνωντας στο διαδίκτυο για άρθρα και πληροφορίες σχετικά με την εργασία μου, για το μάθημα «Επιχειρηματικότητα και τεχνολογική καινοτομία» στο τμήμα μου, που έχει τίτλο:

Σύμφωνα με το European Trend Chart on Innovation (2005) η οικονομική στρατηγική της Ελλάδας παρουσιάζεται να έχει ελάχιστη ή σχεδόν καμία σχέση με την καινοτομία. Ποια θεωρείτε είναι η επίπτωση αυτής της πραγματικότητας για τις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις; Πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να αναπτύξουν καινοτόμες δραστηριότητες


διάβασα μια πολύ κατατοπιστική
ομιλία του κ. Βασίλη Τραπεζάνογλου σχετικά με τη καινοτομία και την ανάγκη εστίασης στο πελάτη η οποία δόθηκε στα πλαίσια της τελετής αποφοίτησης ττων φοιτητών του MBIT του Athens Information Technology.

  • Αρχικά παραθέτω τη παρουσίαση της ομιλίας η οποία είναι στα αγγλικά και
  • στη συνέχεια παραθέτω το περιεχόμενο της ομιλίας όπως αυτό έχει δημοσιευθεί αρχικά στο knowhow.gr αλλά με μερικές δικές μου... πινελιές στα σημεία που θεωρώ πιο σημαντικά και άξια αναφοράς και σχολιασμού.



ΥΓ. Αν έχετε υπόψην σας αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης σχετικά με το θέμα της εργασίας μου ανεφέρετε ό,τι θεωρείτε αξιόλογο στα comments... Αν έχετε και κανένα delicious folder σχετικό, ακόμη καλύτερα...


Reblog this post [with Zemanta]

Έρευνα | H "εμπλοκή" του χρήστη με το brand μέσω των social media.

Το Internet έχει αλλάξει και μαζί του οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να μιλήσεις για τα προϊόντα σου, να δείξεις τα πλεονεκτήματα τους, να διαφημιστείς. Έχεις τόσα μέσα πια στη διάθεσή σου, ήχους, εικόνες, video, το facebook αλλά και οι ίδιοι οι πελάτες σου δε θέλουν πια μόνο ένα απλό, όμορφο ίσως και έξυπνο μήνυμα. Θέλουν να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος και που ακόμη καλύτερα, να μπορούν να επηρεάσουν. [πηγή]

Στο κύμα των εταιρικών groups που ανοίγουν κατά δεκάδες στο Facebook πιστεύοντας ότι εφαρμόζουν στην πράξη το «διάλογο με τον καταναλωτή» και ενδεχομένως έχουν βγάλει για φέτος την υποχρέωση για ενέργειες social networking, μπορεί κανείς να απαντήσει με δύο τρόπους.
  • Ο ένας είναι ο σουρεαλισμός γενικώς και αορίστως.
  • Ο άλλος, η παρουσίαση πραγματικών ενεργειών μαζί με τα αποτελέσματά τους.
...βοήθησε ομολογουμένως και ο αρχισυντάκτης του The Next Web Blog, ο κύριος Ernst-Jan Pfauth - αλλά δεν νομίζω πως ξέρει πόσο πολύ...

Ενεργειών λοιπόν το ανάγνωσμα με τη FeedEx να ξεχωρίζει. Τι έκαναν τα παλικάρια; Τίποτα το φοβερό. Απλώς συνειδητοποίησαν (τρέχα γύρευε πώς) ότι ένα βασικό μειονέκτημα του Facebook είναι πως δεν μπορείς να συμπεριλάβεις σε ένα μήνυμα attachments. Απευθύνθηκαν στην Buddy Media η οποία έκανε το προφανές (λέμε τώρα). Δημιούργησε μία εφαρμογή μέσω της οποίας οι χρήστες του FB έστελναν φωτογραφίες και ό,τι άλλο ενδιαφέρον μπορούσαν να σκεφτούν μέσα σε ένα «πακέτο» της FeedEx. Το εν λόγω πακέτο φαινόταν στα newsfeeds και οι χρήστες το «άνοιγαν» ενώ είχε έρθει στο inbox τους.

  • Ήταν απλό και έφερε «νούμερα». Ήτοι 100.000 εγκαταστάσεις της εφαρμογής σε 72 (!) ώρες, περισσότερους από 300.000 ενεργούς χρήστες από 200 διαφορετικές χώρες σε 6 ημέρες, απεγκαταστάσεις της εφαρμογής σε ποσοστό μόλις 10% και τον τίτλο της «Most active Facebook app» για 3 ημέρες. Ψιλοπράγματα δηλαδή.
Λίγο αργότερα,η NewBalance, θέλησε να προωθήσει ένα καινούριο προϊόν και ήθελε social media. Της δώσανε. Και συγκεκριμένα, μέσω ενός παιχνιδιού -Ω! Τι πρωτότυπο- το οποίο ήταν ιδιαιτέρως απλό και μέσω ενός point system ο χρήστης έπαιζε και κέρδιζε πραγματικά (χωρίς κληρώσεις) το καινούριο παπούτσι που είχε λανσαριστεί. Η ιδέα πίσω από την καμπάνια συνοψιζόταν στο «spend some time with us, have fun, and get the product for free» και στο FB έπαιξε με τη λογική «Ποιος φίλος σας είναι ο πιο γρήγορος;».
  • Αναρωτήθηκαν -και έπαιξαν- 250.000 χρήστες με το 57% αυτών να έχουν παίξει περισσότερες από 3 φορές. Και μοιράστηκαν 1.000.000 ζευγάρια παπούτσια...

Το περιοδικό Instyle.com αναζήτησε και αυτό την τύχη του στο ίδιο SNS. Εκεί όπου οι γυναίκες κυριαρχούν. Επίσης ανέπτυξε εφαρμογή μέσω της οποίας η κάθε κοπελίτσα μπορούσε να «καλλωπιστεί» online, να δει πώς «δείχνει» και εν συνεχεία να μοιραστεί το καινούριο της look με τις φίλες της. Όταν έπαιρνε το κατάλληλο feedback έκλεινε και ραντεβού με τον κομμωτή της.

  • Καλλωπίστηκαν online 185.000 χρήστες εκ των οποίων το 78% ήταν ακριβώς το target group που αναζητούσε το Instyle.com - ήτοι γυναίκες 18-35. Ο μέσος χρόνος παραμονής στο site του περιοδικού ξεπέρασε τα 9 λεπτά και η κάθε χρήστης δοκίμασε τουλάχιστον 3 διαφορετικά προϊόντα.

Τι λέτε; Έχουν καμιά επαφή όλα τα παραπάνω με την «εμπλοκή» του χρήστη με το brand ή άδικα ασχολούνται οι συνάδελφοι της αλλοδαπής; Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται λίγα ή εκτός πραγματικότητας, μην τα ενστερνιστείτε. Αν μη τι άλλο όμως, σκεφτείτε λίγο παραπάνω πριν ανοίξετε ένα ακόμα εταιρικό group και περιμένετε τις χιλιάδες των πιστών καθώς μπορεί να απογοητευτείτε και να μη φταίει το social networking γι΄αυτό.

Reblog this post [with Zemanta]

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger