Σίγουρα υπάρχουν βιβλία στη βιβλιοθήκη σας που εδώ και καιρό πιάνουν απλώς χώρο σ' ένα ράφι κι έχουν χάσει τη θέση τους στην καρδιά σας. Γιατί να τα αφήσετε να σκονίζονται και να μην τους δώσετε μια ευκαιρία να τα διαβάσει κάποιος άλλος, στον οποίο μπορεί και να αρέσουν; Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα που κρύβεται πίσω από το bookcrossing, μια σύγχρονη μορφή ακτιβιστικών λεσχών ανάγνωσης που ξεπερνούν κάθε σύνορο…
Το επίτομο λεξικό της Οξφόρδης συμπεριέλαβε στην έκδοσή του το 2004 τον ορισμό του bookcrossing. Τι εστί, λοιπόν, bookcrossing;
Είναι η πρακτική του να αφήνεις ένα βιβλίο σε ένα δημόσιο χώρο, για να το βρουν και να το διαβάσουν άλλοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα κάνουν το ίδιο.
Αυτή η πρωτότυπη και πολύ δημοφιλής πρακτική έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της τον Απρίλιο του 2001 και ήταν μια έμπνευση του Ron Hornbacker, ενός προγραμματιστή από το Μιζούρι των ΗΠΑ. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια λέσχη ελεύθερης διακίνησης βιβλίων ανά τον κόσμο και μάλιστα τελείως αυτοδιαχειριζόμενη. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για να μπορέσει ένα βιβλίο να ξεκινήσει το ταξίδι του από αναγνώστη σε αναγνώστη και από χώρα σε χώρα;
Η ιστορία θυμίζει πολύ “Message in a bottle”, όπου κάποιος γράφει τις σκέψεις του στο χαρτί, τις κλείνει στο μπουκάλι και το αφήνει να περιπλανηθεί στη θάλασσα. Με το bookcrossing «απελευθερώνει» κανείς βιβλία σε παγκάκια, καφετέριες, σταθμούς Μετρό και γενικά σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, ώστε να ταξιδέψουν ελεύθερα και μετά παρακολουθεί το ταξίδι τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας bookcrossing.com.
Στο συγκεκριμένο ιστότοπο είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 700.000 μέλη που έχουν καταχωρήσει περισσότερα από 5.000.000 βιβλία! Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το κίνημα του bookcrossing έχει δώσει την ευκαιρία σε έναν τεράστιο αριθμό βιβλίων να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο, συγκροτώντας μία βιβλιοθήκη που βρίσκεται συνεχώς εν κινήσει.
- Οι bookcrossers καταχωρούν βιβλία στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε κάθε βιβλίο να έχει τον δικό του μοναδικό κωδικό αριθμό (BCID), που μπορεί να βάλει κανείς είτε χειρόγραφα είτε μέσω ειδικών ετικετών που μπορεί να βρει online.
- Από εκεί και πέρα όποιος βρει το βιβλίο «ελεύθερο» στο δρόμο μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του bookcrossing και να μάθει τα πάντα γι' αυτό: ποιος και πού το απελευθέρωσε, σχόλια των προηγούμενων αναγνωστών, αλλά και όλη τη διαδρομή που έχει ακολουθήσει το συγκεκριμένο βιβλίο πριν φτάσει στα χέρια του.
- Έπειτα, αφού το διαβάσει κανείς (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο), καλό είναι το αφήσει να συνεχίσει το ταξίδι του, «ξεχνώντας» το στο πάρκο, στην πλατεία ή οπουδήποτε αλλού.
Το bookcrossing είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο κίνημα που έχει βρει ομολογουμένως αξιοσημείωτη ανταπόκριση στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Δε θα μπορούσε να μην φτάσει και στη χώρα μας. Στην επίσημη ιστοσελίδα του bookcrossing υπάρχει και φόρουμ για Έλληνες υποστηρικτές της εν λόγω πρακτικής, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει κάθε πληροφορία που του χρειάζεται.
- Για παράδειγμα, μπορεί να ενημερωθεί για τις μηνιαίες συναντήσεις που οργανώνουν οι Έλληνες bookcrossers σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα κ.α.)
- Ήδη μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί και τρία οργανωμένα συνέδρια- το πιο πρόσφατο από αυτά τον περασμένο Μάιο στα Χανιά.
Όσο για το πώς περιγράφουν τον εαυτό τους οι Έλληνες bookcrossers; Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Antonis 71 στο φόρουμ της ιστοσελίδας του bookcrossing:
«Το bookcrossing… ενδιαφέρον, αστείο, σοβαρό… Είμαι μέλος κι εγώ και περνάμε υπέροχα. Όχι, όχι, δεν είμαστε σπασίκλες με γυαλιά, απλά καθημερινά παιδιά είμαστε που στόχος μας είναι να περνάμε καλά. Όλοι μαζί βρισκόμαστε για απελευθερώσεις βιβλίων και… ιδεών».
- Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη γενική ιστοσελίδα και συγκεκριμένα στο ενδιαφέρον φόρουμ των ελλήνων bookcrossers.
πηγή