Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Nottingham υποστηρίζει πως ίσως έφθασε πλέον η στιγμή να επανεξεταστεί το ζήτημα της απαγόρευσης της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, καθώς η νέα γενιά των «έξυπνων» τηλεφώνων μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη εφόσον χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό βοήθημα.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Dr.Elizabeth Hartnell-Young και οι συνεργάτες της αφού μελέτησαν τις συνέπειες της χρήσης των κινητών τηλεφώνων σε πέντε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια του «πειράματος», επιτράπηκε σε μαθητές ηλικίας 14 έως 16 ετών να χρησιμοποιήσουν τηλέφωνα - που είτε είχαν ήδη στην κατοχή τους, είτε τους δόθηκαν από τους ερευνητές - αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Με την παρότρυνση των εκπαιδευτικών, οι μαθητές εκμεταλλεύθηκαν τις δυνατότητες των κινητών τους για:
- να δημιουργήσουν σύντομες ταινίες,
- να οργανώσουν το σχολικό τους πρόγραμμα,
- να ηχογραφήσουν την παράδοση των μαθημάτων,
- να χρονομετρήσουν ορισμένες δραστηριότητές τους κ.α.
- Επιπρόσθετα, είχαν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το Internet ώστε να ανακτήσουν πληροφορίες από το Web,
- να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του σχολείου τους,
- αλλά και να μεταφέρουν ψηφιακά αρχεία με εργασίες και σημειώσεις.
Στο πείραμα συμμετείχαν συνολικά 331 μαθητές σχολείων των περιοχών Cambridgeshire, του West Berkshire και του Nottingham. «Αρχικά, ακόμη και ορισμένοι μαθητές εξεπλάγησαν με τη σκέψη ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς της μάθησης», είπε χαρακτηριστικά η. Dr.Hartnell -Young κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών της στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της British Educational Research Association . «Μετά από αυτήν την εμπειρία ωστόσο, σχεδόν όλοι οι μαθητές ανέφεραν ότι απόλαυσαν τη διαδικασία, η οποία αποτέλεσε κίνητρο για τη βελτίωση της απόδοσής τους».
Ακόμη και ορισμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεώθηκαν να επανεξετάσουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, μολονότι ήδη χρησιμοποιούσαν υψηλή τεχνολογία στις διδακτικές τους αίθουσες. «Τα κινητά αρέσουν στους μαθητές και ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκπαιδευτικός, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε ότι «η χρήση αυτής της τεχνολογίας επιτρέπει στους μαθητές να εκφράζονται με περισσότερη ελευθερία, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται συνεχώς υπό επίβλεψη». Κάποιοι άλλοι εκπαιδευτικοί, ανακάλυψαν πως ορισμένοι μαθητές που δεν είχαν ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση, κατάφεραν να αποκτήσουν μέσω της συμμετοχής τους στην έρευνα. Αναγνώρισαν ωστόσο το γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη χρήση τηλεφώνων στα σχολεία θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα.
Η σημαντικότερη ίσως ανησυχία που εκφράστηκε από τους εκπαιδευτικούς ήταν η περίπτωση κλοπής των τηλεφώνων. Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε κάποιο περιστατικό αυτής της μορφής κατά τη διάρκεια των ερευνών. Λίγοι από τους εκπαιδευτικούς πάντως συνέχισαν να πιστεύουν ότι τα τηλέφωνα, θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή των μαθητών από τη διαδικασία της μάθησης. Ανάλογες είναι και οι απόψεις των συλλόγων εκπαιδευτικών, οι οποίοι άλλωστε και υποστήριξαν την απαγόρευση των κινητών στα βρετανικά σχολεία.
H Dr. Hartnell Young κατανοεί την ανησυχία των εκπαιδευτικών: «Μολονότι ο απώτερος στόχος είναι η άρση της καθολικής απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, δεν θα συνιστούσαμε σε καμία περίπτωση μία άμεση αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αντίθετα, πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και η ευρύτερη κοινωνία θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρεθούν οι τρόποι, που θα επιτρέψουν την ασφαλή χρήση αυτού του νέου, πανίσχυρου, διδακτικού εργαλείου. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον, η χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία θα είναι τόσο συνηθισμένη όσο και η χρήση οποιουδήποτε άλλου μέσου».
Η έρευνα «How mobile phones help learning in secondary schools», που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, χρηματοδοτήθηκε από την British Educational Communications and Technology Agency. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την ανακτήσουν από τη σχετική ιστοσελίδα (έγγραφο Word, έγγραφο PDF και έγγραφο ODT).
- Ακόμη, διαβάστε το άρθρο του κ. Ντόκου "Ώρα για μάθημα - Ανοίξτε τα κινητά σας".
- Διαβάστε περισσότερα για το e-learning και τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα εποχή του διαδικτύου (Web 2.0) στην εκπαίδευση στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο: e-learning 2.0 - how Web technologies are shaping education
πηγή