Slideshare | "us'able" και User Centered Design.

Συνεχίζοντας το προηγούμενο άρθρο σχετικά με τις καλύτερες παρουσιάσεις για το 2008 παραθέτω παρακάτω τη παρουσίαση με τίτλο "us'able" ... Περίεργος τίτλος, δεν νομίζετε;

Ας διαπιστώσουμε "τι θέλει να πεί... ο ποιητής!"...
Αλήθεια, εσάς τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη "χρήσιμος"; ....


Με λίγα λόγια στη παρουσίαση αυτή θα μάθουμε για την έννοια της "χρησιμότητας" ενός προιόντος ή μιας υπηρεσίας... η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο "Analyse, Design, Test...".

Για να γίνω λίγο πιο κατανοητός -στους συμφοιτητές μου...- ο κ. Ταμπούρης μας "έπρηζε" πέρσι με πίνακες και διαγράμματα σχετικά με:
  • τη φάση ανάλυσης, η οποία περιλαμβάνει έννοιες όπως users, purpose, context,
  • τη φάση του σχεδιασμού και τέλος
  • τη φάση της ανάπτυξης του προιόντος μας!
η οποία συνοδεύεται από συνεχή έλεγχο σε ΟΛΕΣ τις φάσεις ανάπτυξης ενός προιόντος ή υπηρεσίας! (το θυμάστε;...) . Αν όλες οι παραπάνω φάσεις υλοποιηθούν σωστά τότε έχουμε εξασφαλίσει τις κατάλληλες προυποθέσεις για την επιτυχία του project μας... δηλαδή το αποτέλεσμά της προσπάθειάς μας να είναι Usable!

Τώρα, θα μου πείτε που θα μας χρειαστεί η θεωρία που μάθαμε. Την απάντηση τη δίνει η ίδια η παρουσίαση. ΠΑΝΤΟΥ!

Μηπως θυμάστε και πως λέγεται η όλη παραπάνω διαδικασία; "User Centered Design" ή σε συντομία UCD λέγεται και απευθείνεται σε τους users, δηλαδή εμάς!

Επειδή πολλά είπα όμως πάλι... ας αφήσουμε τα slides να μας υπενθημήσουν τι κάναμε πέρσι ένα εξάμηνο με παραστατικότητα, ωραία γραφικά και χωρίς περιττά λόγια ( όπως έκανα εγώ παραπάνω...)




Reblog this post [with Zemanta]

Slideshare | "What the f**k is Social Media" και... στο βάθος "Thirst".

Χαζεύοντας τους νικητές του φετινού διαγωνισμού για την ανάδειξη των καλύτερων παρουσιάσεων που δημοσιεύτηκαν στο Slideshare.com έπεσα πάνω σε μια παρουσίαση με το catchy τίτλο "What the f**k is Social Media?" η οποία βρίσκεται στη κατηγορία "Honorable mentions..." ...

Πρόκειται για μια απολαυστική παρουσίαση με τα περισσότερα ήδη γνωστά σε όσους ασχολούνται έστω και λίγο με τη νέα αυτή τάση στο διαδίκτυο αλλά ούτως η άλλος πρόκειται για ένα καλό sum up της social media era.

Για ρείξτε του μια ματιά... Ειλικρινά δεν κουράζει καθόλου...είναι ανάλαφρη με ωραία αισθητική! (παίζει μεγάλο ρόλο για μένα... )



...και μετά την ανάλαφρη αυτή παρουσίαση δείτε και τα χάλια μας και παραδειγματιστείτε...

"Thurst" είναι ο τίτλος της
(catchy και αυτός δεν λέω...) και πρόκειται για τη παρουσίαση που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φετινό διαγωνισμό. Καλοφτιαγμένη, Επίκαιρη, Συμπαγής, Περιεκτική, Άκρως ενδιαφέρουσα... και με αισθητική! Μετά, όμως, μη λέτε ότι "δεν ήξερα"...

THIRST
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: design crisis)


Reblog this post [with Zemanta]

Εργασία | Symantic Web και Knowledge-Based Clustering


Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν μία εργασία του Χρήστου Ζιγκόλη στα πλαίσια του μαθήματος “Προηγμένη Υπολογιστική Νοημοσύνη” στη μεταπτυχιακό τμήμα του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ με θέμα το Knowledge-Based Clustering ή αλλιώς... ομαδοποίηση δεδομένων βασισμένη σε γνώση.

Την εργασία αυτή που όμως είναι αρκετά εξειδικευμένη για να αναφερθώ περαιτέρω σε αυτή στο blog μου μπορείτε να τη μελετήσετε στο σχετικό άρθρο του κ. Ζιγκόλη ο οποίος αναφέρει πως:
"μπορείτε να την κατεβάσετε αν φυσικά σας ενδιαφέρει το αντικείμενο ή έχετε περιέργεια για να μάθετε μερικά πράγματα για σύγχρονες μεθόδους ομαδοποίησης."

Επειδή, προσωπικά, δεν συναντώ πολύ συχνά δημοσιευμένες στο "ελληνικό" διαδίκτυο παρουσιάσεις ή γενικότερα εργασίες προτείνω να μελετήσετε τη παραπάνω εργασία.

Δυστυχώς -κατ εμέ- η πλειονότητα των φοιτητών-μεταπτυχιακών διστάζει να "ανεβάσει" και να κάνει γνωστή σε όσους ενδιαφέρονται τη δουλειά του καθώς θεωρεί πως με αυτό το τρόπο "χάνει" τη πνευματική της ιδιοκτησία. Αυτή είναι όμως μια άποψη τελείως λανθασμένη για εμένα καθώς με αυτό το τρόπο ο καθένας απο μας περιορίζεται μόνο στη γνώση που του παρέχει το σχολείο/πανεπιστήμιο...

Άλλωστε το θέμα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας έχει αναλυθεί σε προηγούμενο μου άρθρο στο οποίο αναδημοσιεύω -και πάλι- μια εργασία φοιτητών του Καποδιστριακού σχετικά με τις άδειες χρήσης Creative Commons. (τι σύμπτωση... δεν θα γνώριζα για την ύπαρξη της εργασίας αυτής αν οι ίδιοι οι δημιουργοί της δεν την "ανέβαζαν" στο διαδίκτιο! ) Αλλά για να μην πλατιάζω πάλι, επιστροφή σ
το θέμα μας...

Τέλος αναδημοσιεύω μια άλλη παρουσίαση του κ. Ζιγκόλη σχετικά με το Σημασιολογικό Ιστό. ( Semantic Web ) η οποία δεν είναι τόσο εξειδικευμένη όσο αυτή της προηγούμενης εργασίας και αποτελεί μια καλή εισαγωγή στην έννοια του Semantic Web καθώς και της Web Intelligence σε όσους ενδιαφέρονται.

Συνοπτικά στην πρώτη παρουσίαση θίγονται τα εξής ζητήματα :

  • 1. Semantic Web
  • 2. Proximity Based Collaborative Clustering
  • 3. Experimental Studies
  • 4. Semantic Web and Web Intelligence
Μπορείτε να ενημερωθείτε πληρέστερα για το τι εστί "σημασιολογικός ιστός" στο άρθρο του πάντα ενημερωμένου webz.gr "Semantic Web - Είναι όντως το μέλλον;"


Reblog this post [with Zemanta]

Διοίκηση Τεχνολογίας | Επιχειρηματικότητα και Τεχνολογική Καινοτομία.

«Ποιες είναι οι προκλήσεις των μάνατζερ και επιχειρηματιών στη σύγχρονη διεθνοποιημένη οικονομία; Ποιες είναι οι επιπτώσεις των τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών τεχνολογιών στη δομή μιας επιχείρησης, στον τρόπο λειτουργίας της, αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και στρατηγικών συμμαχιών;»


Παραθέτω παρακάτω μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία των συμφοιτητριών μου Κακοσούλη Γλυκερίας, Κοντάκη Ειρήνης και Τέμπου Έυης στα πλαίσια του μαθήματος "Επιχειρηματικότητα και Τεχνολογική Καινοτομία" το οποίο διδάσκεται από τον κ. Π.Πιπερόπουλο, στο τμήμα μου (Διοίκηση Τεχνολογίας)
  • Η τελική - επίσημη μορφή της εργασίας έτσι όπως παρουσιάστηκε στη πρώτη επιστημονική ημερίδα του τμήματος μου το Μάιο 2008 στη Νάουσα μπορείτε να τη διαβάσετε από εδώ
  • Ακόμη, στα πλαίσια της επιστημονικής αυτής ημερίδας παρουσιάστηκαν αρκετές ακόμη αξιόλογες εργασίες τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε και να διαβάσετε από εδώ
Σημείωση: Το αρχικό - πρωτότυπο κείμενο είχε διαφορετική μορφοποίηση. Η επεξεργασία του κειμένου με χρήση bold γραμματοσειράς έγινε από εμένα για να κάνω την ανάγνωση και κατανόηση των σημαντικότερων σημείων του κειμένου ευκολότερη.

Bookcrossing | Τα βιβλία ταξιδεύουν...ελεύθερα!

Σίγουρα υπάρχουν βιβλία στη βιβλιοθήκη σας που εδώ και καιρό πιάνουν απλώς χώρο σ' ένα ράφι κι έχουν χάσει τη θέση τους στην καρδιά σας. Γιατί να τα αφήσετε να σκονίζονται και να μην τους δώσετε μια ευκαιρία να τα διαβάσει κάποιος άλλος, στον οποίο μπορεί και να αρέσουν; Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα που κρύβεται πίσω από το bookcrossing, μια σύγχρονη μορφή ακτιβιστικών λεσχών ανάγνωσης που ξεπερνούν κάθε σύνορο…

Το επίτομο λεξικό της Οξφόρδης συμπεριέλαβε στην έκδοσή του το 2004 τον ορισμό του bookcrossing. Τι εστί, λοιπόν, bookcrossing;


Είναι η πρακτική του να αφήνεις ένα βιβλίο σε ένα δημόσιο χώρο, για να το βρουν και να το διαβάσουν άλλοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα κάνουν το ίδιο.

Αυτή η πρωτότυπη και πολύ δημοφιλής πρακτική έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της τον Απρίλιο του 2001 και ήταν μια έμπνευση του Ron Hornbacker, ενός προγραμματιστή από το Μιζούρι των ΗΠΑ. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια λέσχη ελεύθερης διακίνησης βιβλίων ανά τον κόσμο και μάλιστα τελείως αυτοδιαχειριζόμενη. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για να μπορέσει ένα βιβλίο να ξεκινήσει το ταξίδι του από αναγνώστη σε αναγνώστη και από χώρα σε χώρα;

Η ιστορία θυμίζει πολύ “Message in a bottle”, όπου κάποιος γράφει τις σκέψεις του στο χαρτί, τις κλείνει στο μπουκάλι και το αφήνει να περιπλανηθεί στη θάλασσα. Με το bookcrossing «απελευθερώνει» κανείς βιβλία σε παγκάκια, καφετέριες, σταθμούς Μετρό και γενικά σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, ώστε να ταξιδέψουν ελεύθερα και μετά παρακολουθεί το ταξίδι τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας bookcrossing.com.

Στο συγκεκριμένο ιστότοπο είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 700.000 μέλη που έχουν καταχωρήσει περισσότερα από 5.000.000 βιβλία! Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το κίνημα του bookcrossing έχει δώσει την ευκαιρία σε έναν τεράστιο αριθμό βιβλίων να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο, συγκροτώντας μία βιβλιοθήκη που βρίσκεται συνεχώς εν κινήσει.

  • Οι bookcrossers καταχωρούν βιβλία στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε κάθε βιβλίο να έχει τον δικό του μοναδικό κωδικό αριθμό (BCID), που μπορεί να βάλει κανείς είτε χειρόγραφα είτε μέσω ειδικών ετικετών που μπορεί να βρει online.
  • Από εκεί και πέρα όποιος βρει το βιβλίο «ελεύθερο» στο δρόμο μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του bookcrossing και να μάθει τα πάντα γι' αυτό: ποιος και πού το απελευθέρωσε, σχόλια των προηγούμενων αναγνωστών, αλλά και όλη τη διαδρομή που έχει ακολουθήσει το συγκεκριμένο βιβλίο πριν φτάσει στα χέρια του.
  • Έπειτα, αφού το διαβάσει κανείς (χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο), καλό είναι το αφήσει να συνεχίσει το ταξίδι του, «ξεχνώντας» το στο πάρκο, στην πλατεία ή οπουδήποτε αλλού.

Το bookcrossing είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο κίνημα που έχει βρει ομολογουμένως αξιοσημείωτη ανταπόκριση στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Δε θα μπορούσε να μην φτάσει και στη χώρα μας. Στην επίσημη ιστοσελίδα του bookcrossing υπάρχει και φόρουμ για Έλληνες υποστηρικτές της εν λόγω πρακτικής, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει κάθε πληροφορία που του χρειάζεται.

  • Για παράδειγμα, μπορεί να ενημερωθεί για τις μηνιαίες συναντήσεις που οργανώνουν οι Έλληνες bookcrossers σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα κ.α.)
  • Ήδη μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί και τρία οργανωμένα συνέδρια- το πιο πρόσφατο από αυτά τον περασμένο Μάιο στα Χανιά.

Όσο για το πώς περιγράφουν τον εαυτό τους οι Έλληνες bookcrossers; Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Antonis 71 στο φόρουμ της ιστοσελίδας του bookcrossing:

«Το bookcrossing… ενδιαφέρον, αστείο, σοβαρό… Είμαι μέλος κι εγώ και περνάμε υπέροχα. Όχι, όχι, δεν είμαστε σπασίκλες με γυαλιά, απλά καθημερινά παιδιά είμαστε που στόχος μας είναι να περνάμε καλά. Όλοι μαζί βρισκόμαστε για απελευθερώσεις βιβλίων και… ιδεών».

Συντάκτης: Μιχάλης Γουδής
πηγή
Reblog this post [with Zemanta]

Παρουσιάζω, άρα υπάρχω | Απλοί κανόνες για επιτυχημένες παρουσιάσεις.

Παραθέτω παρακάτω ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Γ.Τζιράλη σχετικά με τις παρουσιάσεις και τους απλούς κανόνες-αρχές που οφείλουμε να έχουμε πάντα υπόψην μας για να καταφέρουμε να κάνουμε μια επιτυχημένη παρουσίαση την οποία θα θυμάται και θα έχει κατανοήσει ο ακροατής μετά την ολοκλήρωσή της.

Το τελευταίο καιρό, αναρωτιέμαι όλο και πιο συχνά για την ουσιαστική μόρφωση που μας παρέχει το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι απλές αυτές αρχές που αναφέρονται παρακάτω δεν μας έχουν επισημανθεί ποτέ κατα τη διάρκεια μιας διάλεξης ή ενός σεμιναρίου στα πλαίσια της επιμόρφωσής μας ως φοιτητές.
  • Άλλωστε η παρουσίαση μιας εργασίας, ενός project, ενός report κλπ. είναι κάτι που καλούμαστε να κάνουμε στα περισσότερα μαθήματα.
  • Οι καθηγητές μας όμως δεν μπαίνουν ποτέ στο κόπο να μας δώσουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τη δομή και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει μια παρουσίαση. Αρκούνται απλώς σε γενικόλογες οδηγίες του τύπου "ετοιμάστε μια 15λέπτη παρουσίαση της εργασίας σας!"
Απο την άλλη όμως πλευρά, οφείλω να ομολογήσω πως μια μεγάλη μερίδα παρουσιάσεων από επιφανείς καθηγητές, επιχειρηματίες, συμβούλους επιχειρήσεων και γενικότερα διευθυντικά στελέχη, τις οποίες έχω παρακολουθήσει σε διάφορες ημερίδες, σεμινάρια, διαλέξεις ΔΕΝ ακολουθούν σχεδόν καθόλου όσα αναφέρονται παρακάτω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
  • είτε να σταματάω να παρακολουθώ μια παρουσίαση πριν καλά καλά αρχίσει
  • είτε να μην έχω κατανοήσει στο τέλος πολλά από όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης λόγω μη δομημένης παρουσίασης και "πληθωρισμού" περιεχομένου και εννοιών σε μικρό χώρο και χρόνο.

Τελικά, ένα κείμενο είπα να παραθέσω... Ολόκληρο σεντόνι έγραψα... (γι'αυτό μου αρέσει όμως το blogging... )

Συμβουλή: Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί και αν το κρίνετε απαραίτητο, εκτυπώστε και διανήμετε το περιεχόμενο του σε συμφοιτητές σας ή και καθηγητές σας! ...
Reblog this post [with Zemanta]

Creative Commons | Εργασία φοιτητών για τις άδειες χρήσης στην Ελλάδα.



Οι φοιτητές Νικολέττα Λέκκα και Αλέξανδρος Χαντζής, στα πλαίσια του μαθήματος “Ειδικά Θέματα Υπολογιστικών Συστημάτων και Εφαρμογών” έκαναν εργασία με θέμα την εφαρμογή των Αδειών Creative Commons στην Ελλάδα.

Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω το περιεχόμενο της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής εργασίας των φοιτητών του Καποδιστριακού πανεπιστημίου και ειδικότερα του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.


Reblog this post [with Zemanta]

Google | Καινοτομεί και πάλι με "πλωτά" data centers.

Στη Google Inc. σκέφτονται να μεταφέρουν τους υπερυπολογιστές τους, οι οποίοι ιδρώνουν για να μας βρίσκουν αυτά που εμείς ψάχνουμε στη μηχανή αναζήτησης, στον ωκεανό!

Ερευνούν κατά πόσο είναι δυνατόν να δημιουργηθούν βάσεις στη θάλασσα και μάλιστα 11 χλμ. από τις ακτές, έτσι ώστε να έχουν και το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Και να ψύχονται οι υπολογιστές από το νερό και να είναι offshore, άρα να μην πληρώνει η εταιρεία φόρους ιδιοκτησίας.

Τα data centers που χρησιμοποιούνται από τη Google είναι μεγέθους γηπέδων ποδοσφαίρου και το 2005 είχε μετρηθεί ότι ξοδεύουν το 1% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχουν φόβοι πως το 2020 το ίντερνετ θα “μολύνει” περισσότερο και από τα αεροπλάνα (με στοιχεία από το Times Online).

Η λογική πίσω από το project
Το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό. Η παραγωγή ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα είναι φτηνή και «πράσινη». Τα επίγεια κέντρα διαχείρισης δεδομένων (data centers) κοστίζουν και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Αφού... έστυψαν το μυαλό τους, οι υπεύθυνοι της Google κατέληξαν σε αυτά τα τρία βασικά συμπεράσματα και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση: η μεγαλύτερη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης σχεδιάζει να αναπτύξει και να θέσει σε λειτουργία φιλικά προς το περιβάλλον πλωτά κέντρα διαχείρισης δεδομένων! Σε μία κίνηση-ματ, που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην πληροφορική, ο κολοσσός έχει ήδη υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση της πατέντας.

Η ιδέα της Google είναι απλή και πρωτοποριακή:
  • Ο «στόλος» του κολοσσού θα τροφοδοτείται από την ενέργεια των κυμάτων, θα είναι αγκυροβολημένος ένδεκα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές και θα είναι σε θέση να προσφέρει διαδικτυακές υπηρεσίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. μία φυσική καταστροφή.
  • Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας η εταιρία θα ελαχιστοποιήσει το κόστος από την καταβολή φόρων ιδιοκτησίας ακινήτων. «Τα υπολογιστικά κέντρα θα έχουν ως έδρες πλοία και θα είναι αγκυροβολημένα σε υδάτινες περιοχές όπου η ενέργεια από τη φυσική κίνηση του νερού θα μπορεί να συλληφθεί και να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό ή σε ενέργεια για αντλίες ψύξης. Με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία θα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα», αναφέρει η αίτηση.
Τα κέντρα διαχείρισης δεδομένων καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού μόνο και μόνο για την ψύξη τους. Για το λόγο αυτό τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι εταιρίες που εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για τη συντήρηση των πληροφοριακών κέντρων τους.
  • Η Microsoft επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός data center στο ψυχρό κλίμα της Σιβηρίας,
  • ενώ η Sun Microsystems έχει ήδη σχεδιάσει τη μετεγκατάσταση των υπολογιστών της σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο όπου θα χρησιμοποιήσει ως μέθοδο ψύξης τις ήδη υπάρχουσες υποδομές άντλησης νερού από τη Γη!!!

πηγή

Reblog this post [with Zemanta]

Zappos.com | εξυπηρέτηση πελατών, social media, πελατοκεντρική αντίληψη.

Η εταιρεία zappos.com γιόρτασε πρόσφατα 1 δις πωλήσεων μέσα σε 9 χρόνια. Η Zappos είναι μια εταιρία που πουλάει παπούτσια online, πολύ γνωστή για το σχεδόν μανιακό focus της στον πελάτη.

Στόχος: Η εξυπηρέτηση πελατών

  • Η αποστολή και η επιστροφή των προϊόντων γίνεται δωρεάν.
Το ένα τέταρτο των εισπράξεων ξοδεύεται στα έξοδα αποστολής. Οι αποθήκες δεν κλείνουν ποτέ και δουλεύουν όλες τις μέρες και ώρες. Ο πελάτης που δεν είναι σίγουρος τι νούμερο φορά, ενθαρρύνεται να παραγγείλει δύο ή περισσότερα νούμερα και να επιστρέψει αυτά που δεν του κάνουν. Μπορεί επίσης να παραγγείλει όσα παπούτσια θέλει και στη συνέχεια να τα επιστρέψει. Οι 3 στις 4 αγορές πραγματοποιούνται από παλιούς, ικανοποιημένους πελάτες.
  • H εταιρεία υπόσχεται δωρεάν παράδοση των παραγγελιών σε τέσσερις ημέρες.
Αλλά συνήθως παραδίδει τις παραγγελείες την επόμενη ημέρα, κάτι που δημιουργεί έκπληξη στους πελάτες της και διαμορφώνει μια εντύπωση ικανοποίησης: "Είπατε τέσσερις ημέρες, αλλά εγώ πήρα τους το επόμενο πρωί."

Παράλληλα, πρόσφατα η zappos επένδυσε σε ένα ρομποτικό στρατό απο μικρά χαριτωμένα πορτοκαλί μηχανήματα τα οποία αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της οργάνωσης και ταξινόμησης των παραγγελιών των πελατών χωρίς τη παρουσία υπαλλήλων!

Ο τρόπος λειτουργίας των ρομποτικών μηχανημάτων γίνεται με χρήση ασύρματης δικτύωσης wifi και επικοινωνίας μέσω server όπου βρίσκουμε τη βάση δεδομένων τόσο των διαθέσιμων προιόντων όσο και των παραγγελιών των πελατών. Συνοπτικά, αναφέρεται στο CNET.com ότι:

Retail items are kept in crates or moveable shelves, which Kiva calls pods, instead of on conventional warehouse shelves. Once you place your order, a robot is notified by a Kiva server over a Wi-Fi network. It then autonomously drives around the warehouse, picking up the pods containing your items and stacking them as part of its load. The robot then brings those pods to a warehouse worker at an assembly station who fishes out your items from each pod and places them in a box. The person then places your box on another robot that automatically knows where to go to have the box shipped from the warehouse. Another robot with other pods is already then waiting in line for the worker to pack the next order.
  • Καινοτομίες στη τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών

Ακόμη, η εταιρεία χαρακτηρίζεται και από το πολύ αποτελεσματικό και ευχάριστο προφίλ που έχει δημιουργήσει στην τηλεφωνική επικοινωνία με τους πελάτες της καθώς δεν υπάρχουν σενάρια, τυποποιημένοι διάλογοι αλλά ούτε και προκαθορισμένος χρόνος συνομιλίας με τους πελάτες. Οι υπεύθυνοι του customer support center κάνουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν το πελάτη!

  • Χρήση μέσων social media απο το προσωπικό!

Ενδιαφέρον είναι ακόμη το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων της εταιρείας έχουν λογαριασμό στο Twitter και επικοινωνούν μέσω της εφαρμογής αυτής με συναδέλφους, δυνητικούς πελάτες, φίλους κλπ. Μέσω του Twitter οι πελάτες γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι κάνουν οι υπάλληλοι!

  • Πολιτική προσλήψεων και απολύσεις με bonus!

Επίσης, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η πολιτική της εταιρείας στο τομέα των προσλήψεων του προσωπικού της. Η εταιρεία αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν στο τομέα της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών έχει υιοθετήσει το παρακάτω πλάνο:

Σε προσλαμβάνει για έναν εκπαιδευτικό μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου μαθαίνεις τα πάντα για τη λειτουργία της εταιρίας και τις απαιτήσεις της θέσης σου. Σ’ αυτό το μήνα σε πληρώνει κανονικά. Αμέσως μετά, σου δίνει την επιλογή να συνεχίσεις, ή να πάρεις 1000 δολάρια και να φύγεις.
Μ’ αυτό τον τρόπο η Zappos μένει με εργαζόμενους που νοιάζονται πραγματικά για τη δουλειά και τους ενδιαφέρει το αντικείμενο!

Οι πρακτικές και πολιτικές αυτές δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς το moto και η γενικότερη φιλοσοφία της zappos.com συνοψίζεται στις παρακάτω προτάσεις:

Companies don’t engage emotionally with their customers—people do. If you want to create a memorable company, you have to fill your company with memorable people.

Θεωρώ πως θέτει νέα δεδομένα στο τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να αντιλαμβάνονται την "εξυπηρέτηση πελατών" !
  • Η παραπάνω ιστορία έχει κάνει ήδη μεγάλη εντύπωση στο διαδίκτυο και συζητείται αρκετά! (Το συγκεκριμένο post έχει περίπου 200 comments). Με το τρόπο αυτό, η zappos απέκτησε πολλούς νέους δυνητικούς πελάτες, οι οποίοι μόνο με την ανάγνωση της παραπάνω προσωπικής εμπειρίας επιθυμούν να αγοράσουν από το εν λόγω eshop!
Πολλές φορές η word-of-mouth διαφήμιση δεν κοστίζει τίποτα και αποφέρει πολλαπλά οφέλη...

Go Zappos, go! ...

ps. Οποιαδήποτε σύγκριση με πολιτικές επιστροφών προιόντων και "εξυπηρέτησης πελατών" ελληνικών eshops σας προτρέπω να αποτραπούν καθώς η διαφορές είναι τεράστιες και αγεφύρωτες... Δυστυχώς ακόμη το e-shop πουλάει μεταχειρισμένα προιόντα για καινούρια και το plaisio αν και κάνει φιλότιμες προσπάθειες απέχει πολύ από το παράδειγμα της zappos.

Reblog this post [with Zemanta]

4Δ| Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα.

Ο Δημόσιος Τομέας (κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ, ρυθμιστικές αρχές) σήμερα συλλέγει, παράγει, αναπαράγει και μεταδίδει ένα μεγάλο εύρος από πληροφορίες σε πολλούς τομείς της δημόσιας κοινωνικής, οικονομικής, μορφωτικής δραστηριότητας. Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων αυτών, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, είτε δεν είναι προσβάσιμος από τους πολίτες, είτε διατίθεται με τρόπους που δεν ευνοούν ή εμποδίζουν την επεξεργασία του.

Η πρωτοβουλία 4Δ (Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα) φιλοδοξεί να αναδείξει την αναγκαιότητα παροχής από τους Δημόσιους φορείς πλήρους πρόσβασης στα δεδομένα που διαθέτουν και να κινητοποιήσει πολίτες και πολιτικό προσωπικό για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Τέτοια δεδομένα ενδεικτικά είναι:

* Ισχύοντες νόμοι και εγκύκλιοι
* Δημόσιες Δαπάνες (στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, ΟΤΑ)
* Πηγές Δημόσιων Εσόδων
* Στοιχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας
* Στοιχεία παραβατικότητας / εγκληματικότητας
* Εκπαιδευτικά δεδομένα (συμμετοχή στα επίπεδα της εκπαίδευσης, απόφοιτοι ανά κλάδο, διδακτικές ώρες ανά σχολείο, στατιστικά μαθητικής απόδοσης)
* Πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα από έρευνες που διενεργούν Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς επίσης και από εκείνες που διεξάγουν εταιρίες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό του δημοσίου.
* Στοιχεία για την δικαστική λειτουργία (αριθμός δικών, αναβολές, χρόνος μέχρι την τελεσιδικία, καταδικές-προς-αθωώσεις, αδικήματα, προφυλακίσεις, αναστολές)
* Στοιχεία σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία (εισαγωγές, ασθένειες, πληρότητες κοινών κλινών και κλινών εντατικής θεραπείας, θνησιμότητες, διαμεταγωγές, κλήσεις ΕΚΑΒ, χρόνοι απόκρισης κλπ)
* Στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές
* Φωτογραφικά ή άλλα ιστορικά αρχεία τα οποία μπορούν να διατεθούν στο κοινό χωρίς περιορισμούς copyright.

Η διαθεσιμότητα των δεδομένων για πρόσβαση και επεξεργασία από τον καθένα, δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, αλλά συνεπάγεται σημαντικότατες ωφέλειες:

* Απαντάται με αποτελεσματικό τρόπο το αίτημα για Διαφάνεια το οποίο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας
* Διευκολύνεται και προάγεται η Έρευνα
* Δημουργούνται συνθήκες για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και την δημιουργία υπηρεσιών που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών
* Διευκολύνεται ο έλεγχος της εξουσίας από τους πολίτες και αρχίζει να παράγεται πολιτική “από-τα-κάτω” (grassroots)

  • Η ευρωπαϊκή ένωση με την οδηγία της 2003/98/EC προτρέπει τα κράτη-μέλη να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, και ήδη η Βρετανία δίνει το παράδειγμα με ενδιαφέρουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Οδηγία:
Οι πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα είναι ένα σημαντικό πρωτεύον υλικό για προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου και θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό με τη σταδιακή ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών περιεχομένου. Mε την ελεύθερη διάθεση και επαναχρησιμοποίηση των Δημόσιων Δεδομένων θα έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες οι οποίες -μεταξύ άλλων- θα επιτρέψουν στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν αυτές τις δυνατότητες, και να συμβάλουν σε μεγαλύτερη οικονομική πρόοδο και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για την Ελλάδα, ειδικά σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” για τον εκσυχρονισμό της πληροφορικής υποδομής των δημοσίων φορέων, το αίτημα για την προσβασιμότητα και δυνατότητα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των Δημόσιων δεδομένων από τους πολίτες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Σας καλούμε να συνδράμετε τον στόχο αυτό με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να γίνουν τα Δημόσια Δεδομένα πραγματικά Δικά μας Δεδομένα.

Reblog this post [with Zemanta]

Cloud computing | Η νέα δομή διαδικτυακών υπηρεσιών

Το cloud computing αναφέρεται στις υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων και εφαρμογών που παρέχουν πολλές εταιρείες (όπως η Google και η Amazon.com). Με τη χρήση αυτών των υπηρεσιών τα δεδομένα αποθηκεύονται όχι τοπικά μέσα στην επιχείρηση αλλά απομακρυσμένα στους servers τρίτων εταιρειών που παρέχουν την υπηρεσία.

Τί είναι το Cloud Computing

Ο όρος cloud computing χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυνατότητα των data centers να λειτουργούν με δομές αντίστοιχες του Ίντερνετ, επιτρέποντας υπολογιστικές διαδικασίες σε ένα ιστό κατανεμημένων, καθολικά προσβάσιμων πόρων αντί για τοπικούς υπολογιστές ή φόρμες απομακρυσμένων servers.

To Cloud Computing με λίγα λόγια περιλαμβάνει:
  • Software as a Service
  • Utility computing
  • Web services in the cloud
  • Platform as a service
  • Managed Service Providers
  • Service commerce Platforms
  • Internet integration
Συνεργασία Εταιρειών και Πανεπιστημίων
Εταιρείες όπως η IBM, η Yahoo και η Google εστιάζουν όλο και περισσότερο στην ισχύ του cloud computing για την ανάπτυξη των υπηρεσιών που προσφέρουν στους τελικούς χρήστες.

  • Η Yahoo, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα χρησιμοποιεί έναν υπέρ-υπολογιστή που χρησιμοποιείται στη ανάπτυξη λογισμικού,
  • ενώ η Google, κάτοχος ενός από τους μεγαλύτερους υπερ-υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας, ανακοίνωσε τη διάθεση εκατοντάδων επεξεργαστών σε πανεπιστήμια, βοηθώντας έτσι στη διδασκαλία τεχνικών προγραμματισμού υψηλών επιδόσεων.

«Αυτές οι περιπτώσεις φανερώνουν το θόρυβο που έχει προκαλέσει το cloud computing», εξηγεί ο Νταν Ριντ, ερευνητής στο πεδίο των υπέρ-υπολογιστών.

Ο θόρυβος αυξάνεται:

  • με την ανάπτυξη των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων,
  • τη μείωση των τιμών αλλά και την μεγαλύτερη ισχύ των επεξεργαστών
  • αλλά και τη δημιουργία data centers που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες σε λογισμικό εκατομμυρίων χρηστών.
«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό πριν από μια δεκαετία», προσθέτει.

Δομή λειτουργίας του cloud computing

Σήμερα, οι υπέρ-υπολογιστές χρησιμοποιούνται από τις στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για να λύσουν μεγάλους και πολύπλοκους υπολογισμούς όπως για παράδειγμα η προσομοίωση μίας πυρηνικής έκρηξης, η πρόβλεψη των κλιματικών αλλαγών ή ο σχεδιασμός αεροσκαφών.

Ο τομέας του cloud computing επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεράστια υπολογιστική ισχύ σε παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών για τους χρήστες μέσω του Διαδικτύου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δικτύωση μεγάλων ομάδων από servers με εξειδικευμένες μεταξύ τους συνδέσεις και οι οποίοι κατανέμουν μεταξύ τους τις ανάγκες σε επεξεργασία δεδομένων.

Στόχος του cloud computing είναι η παροχή υπερ-υπολογιστικής ισχύος στους απλούς χρήστες. Αν και δεν είναι εύκολη η πρόβλεψη, οι πιθανές εφαρμογές του cloud computing είναι ήδη διαδεδομένες. Η Google, η Microsoft αλλά και άλλες εταιρείες αναπτύσσουν ήδη υπηρεσίες σχεδιασμένες να παρέχουν στους χρήστες πρόσβαση και διαχείριση των ιατρικών τους αρχείων.

Παραδείγματα υπηρεσιών:

  • Η μηχανή αναζήτησης της Google είναι μία από τις πρώτες εφαρμογές που στηρίζονται στην επεξεργαστική ισχύ που φιλοξενούν τεράστιες βάσεις δεδομένων.
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα cloud computing αποτελούν οι εφαρμογές της Google (Google Apps) οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου και δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν στα μηχανήματα μιας επιχείρησης.
  • Παράλληλα, η Microsoft έχει δημιουργήσει το Windows Live, μία διαδικτυακή υπηρεσία για την ανταλλαγή φωτογραφιών, την αποθήκευση αρχείων και άλλων εφαρμογών, το λογισμικό των οποίων φιλοξενείται σε data centers.
  • Παρόμοια βήματα πραγματοποιεί η Yahoo
  • ενώ η IBM απασχολεί 200 ερευνητές στην ανάπτυξη του cloud computing.

Πλεονεκτήματα του Cloud Computing:

  • Mobility. Δηλαδή δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες από οποιοδήποτε σημείο όπως γίνεται με τα κινητά.
  • Χαμηλό κόστος. Οι Google Apps κοστίζουν στις επιχειρήσεις 50 δολάρια ανά άτομο όταν το Οffice κοστίζει 500 δολάρια!

Τεχνικές προκλήσεις - Μειονεκτήματα:

  • Οι τεχνικές προδιαγραφές για τη σύνδεση των διάφορων υπολογιστικών συστημάτων και των κομματιών λογισμικού που απαιτούνται για την ανάπτυξη του cloud computing ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί ακριβώς. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας καθώς μερικές υπηρεσίες εμφάνισαν βλάβες μεγάλης διάρκειας και προβλήματα ασφαλείας που εγείρει ένα ανοικτό σύστημα.
  • Ταυτόχρονα, η χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ευρώπη και πολλές χώρες της Ασίας δεν είναι ακόμη επαρκών διαδεδομένη, στοιχείο απαραίτητο για την απρόσκοπτη χρήση υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω cloud computing.
  • Τέλος, η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που αφορούν προσωπικά στοιχεία των χρηστών ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία δεδομένων.
Πόσο σημαντικό είναι το Cloud Computing

Στις αρχές του 2008 η Google και η IBM συμμάχησαν για να ενισχύσουν την έρευνα τον τομέα αυτό, όπου οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προγράμματα και υπηρεσίες μέσα από το Διαδίκτυο, αντί να τα εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους.

Η Yahoo, HP και Intel ξεκίνησαν συνεργασία με την Αναπτυξιακή Αρχής της Σιγκαπούρης, Infocomm και με πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Γερμανία, προκειμένου να δημιουργήσουν ερευνητικά κέντρα.

«Η σημασία του cloud computing για τον κλάδο είναι καθοριστική», δήλωσε ο διευθυντής της Intel Research, Άντριου Τσιεν, στη συνέντευξη Τύπου και τόνισε: «Πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι μία μεγάλη πρόκληση όχι μόνο ως προς τις υπηρεσίες του cloud, αλλά για τις τεχνολογικές προκλήσεις ως προς το πώς θα είναι το cloud computing».

«Πρέπει να αντιληφθούμε τις δυνατότητες του cloud computing και η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας θα πρέπει να δει το cloud ως μία πλατφόρμα για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και εμπειριών», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της HP Labs, Πριθ Μπαναρτζί και σημείωσε: «Απαιτεί μία νέα προσέγγιση στον τρόπο που σχεδιάζουμε, διαχειριζόμαστε και προσφέρουμε τις υποδομές και τις υπηρεσίες του cloud».

  • Το αποτέλεσμα της έρευνας που θα γίνει στα κέντρα θα δοθούν στη δημοσιότητα, ώστε να κάνουν πιο εύκολη τη δημιουργία υπηρεσιών cloud computing από τους σχεδιαστές software.
  • Σύμφωνα με πρόσφατο memo του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, το cloud computing είναι μια από τις πέντε προτεραιότητες της Microsoft για το 2009!
  • Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το Cloud Computing ανατρέξτε στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο των NewYork Times "What cloud computing really means"
πληροφορίες Business Week, IBM, Information Week


πηγή , πηγή, πηγή
Reblog this post [with Zemanta]

Η υπόθεση Βουλγαράκη μέσα από ένα απλό case study.

Στο κείμενο που ακολουθεί αναπτύσεται το νέα επιχειρηματικό μοντέλο για σίγουρα και γρήγορα λεφτά, σε τέσσερα απλά βήματα και παρουσιάζεται και ένα ενδιαφέρον case study.

Μια μικρή εισαγωγή...
Ο κ. Βουλγαράκης εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» να κατέχει το 50% (το υπόλοιπο 50% ανήκει στη σύζυγό του) μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, της «Αστικής Ανάπτυξης ΕΠΕ», η οποία διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 18.000 ευρώ. Αρα η αξία του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου για τον υπουργό ανέρχεται σε 9.000 ευρώ.

Τα 4 απλά βήματα:
1. Εντοπίζετε ένα αστικό ακίνητο, σε κεντρικό σημείο της πόλης σας (ή άλλης, δεν έχει πολύ σημασία), το οποίο να νοικιάζει μία τράπεζα. Σημείωση, αν το ενοικιοστάσιο αφορά μία ή περισσότερες θυγατρικές, τότε το κτήριο σας κάνει επίσης.
  • Η ίδια εταιρεία το 2005 προχωρά σε αγορά ακινήτου στον Πύργο των Αθηνών εμπορικής αξίας 3,7 εκατ. ευρώ και αντικειμενικής 865.898 ευρώ. Η συγκεκριμένη αγορά, δυσανάλογα μεγάλη για το μέγεθος της ΕΠΕ, καλύφθηκε με τραπεζικό δανεισμό από την Πειραιώς, η οποία στη συνέχεια νοίκιασε τον συγκεκριμένο χώρο.
2. Βεβαιωθείτε ότι η τράπεζα έχει σκοπό να παραμείνει στο σημείο για αρκετά χρόνια. Συνήθως μια απλή εκτίμηση είναι αρκετή, δηλαδή αν το σημείο είναι πολύ εμπορικό και είναι το καλύτερο δυνατό σε απόσταση 5-6 τετραγώνων, τότε η τράπεζα είναι πολύ πιθανό να μείνει εκεί.
  • Με δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς, η έτερη εταιρεία του κ. Βουλγαράκη (Αστική Επέκταση) αγόρασε τρία καταστήματα το 2000. Τα δύο ακίνητα στα Πετράλωνα, αντικειμενικής αξίας 138.224 ευρώ, αγοράστηκαν προς 418.000 ευρώ και προσημειώθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία χορήγησε δάνειο 282.000 ευρώ. Το τρίτο κατάστημα στη Φωκίωνος Νέγρη αγοράστηκε αντί 1,173 εκατ. ευρώ με δάνειο από την ίδια τράπεζα. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στα δύο καταστήματα στεγάζονται υποκαταστήματα της Πειραιώς.

3. Πείσετε τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να σας το πουλήσει. Αν ο ιδιοκτήτης είναι η τράπεζα ή οι θυγατρικές της, μην ανησυχείτε, προσπαθήστε έτσι κι αλλιώς.
  • Οι σχέσεις με την Πειραιώς περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς πωλητής του ακινήτου των 700 τετραγωνικών μέτρων ήταν στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς στο ναυτιλιακό τμήμα (Στ. Νιώτης).

4. Ζητήστε δάνειο από την τράπεζα για να αγοράσετε το ακίνητο και κανονίστε η δόση εξόφλησής του να είναι όσο και το ενοίκιο που θα εισπράττετε. Προσοχή, μην είστε άπληστος. Μην ζητήσετε μικρότερη δόση, είναι καλύτερα να εξοφλήσετε το δάνειό σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  • Ετσι, με τα μισθώματα από τα ενοίκια η εταιρεία κάλυπτε το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου.
Αποτέλεσμα επιχειρηματικού μοντέλου

  • Όπως εύκολα μπορείτε να καταλάβετε, ανέξοδα και χωρίς κανένα κόπο, θα αποκτήσετε εμπορικό ακίνητο μεγάλης αξίας!
  • Αφού εξοφληθεί το δάνειό σας, θα μπορείτε να απολαμβάνετε τους καρπούς της επένδυσής σας!
Extra Tips:
Για όσους από εσάς δεν σας φαίνετε πολύ αποδοτικό το business plan που μόλις σας ανέφερα, σκεφτείτε το εξής:
Ιδρύοντας μία ΕΠΕ που θα εκτελέσει το παραπάνω έργο έχετε δύο ακόμα οφέλη:
  • Δεν πληρώνετε φόρο εισοδήματος για το ενοίκιο που εισπράττετε, αφού τα έσοδά σας είναι όσα και τα έξοδά σας.
  • Κερδίζετε φοροαπαλλαγή για τους καταβληθέντες τόκους του δανείου, οπότε εντάσσοντας στην ΕΠΕ τις υπόλοιπες επαγγελματικές δραστηριότητές σας, μειώνεται το φόρο εισοδήματός σας.
Μην το σκέφτεστε και μη φοβάστε. Η επένδυση είναι σίγουρη και το κέρδος εξασφαλισμένο. Τελευταία συμβουλή, για το δάνειό σας ξεκινήστε από την Τράπεζα Πειραιώς!

...Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι με τον κ. Βουλγαράκη δεν διατηρεί πλέον «πελατειακή σχέση». Συγκεκριμένα η τράπεζα διαβεβαιώνει ότι κανένα δάνειο του κ. Βουλγαράκη ή εταιρειών συμμετοχής του δεν υφίσταται στην Πειραιώς. Επιπροσθέτως, τα δάνεια του ιδίου ή εταιρειών ενδιαφέροντός του, που υπήρχαν στην Τράπεζα Πειραιώς κατά το παρελθόν, έχουν εξοφληθεί ή μεταφερθεί προ πολλού σε άλλες τράπεζες. Μάλιστα επ' αυτού η Πειραιώς αφήνει σαφείς αιχμές, αναφέροντας ότι «οι τραπεζικές σχέσεις του κ. Βουλγαράκη δεν περιορίζονται μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς».

Χωρίς σχόλια...

Το case study επιμελήθηκε ο "fenomenon" και παρουσίασε πρώτος ο Σπύρος μέσω του blog του. Η σύνδεση των γεγονότων με το case study έγινε από εμένα με βάση τα όσα αναφέρει η "Ελευθεροτυπία" στο σχετικό της άρθρο για την υπόθεση Βουλγαράκη.

Reblog this post [with Zemanta]

Google| Πολιτική, κουλτούρα και διαδικτυακή ελευθερία.

Μεταπτυχιακό| Άλλο ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα...για 75.000 φοιτητές!

Για μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομία, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τις νέες τεχνολογίες οι αιτήσεις είναι εικοσαπλάσιες από τις προσφερόμενες θέσεις!
Τον αριθμό ρεκόρ των 74.301 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι σε κάποιο από τα 400 και πλέον προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Σε αυτούς προστίθενται οι περίπου 20.000 Έλληνες που σπουδάζουν σε χώρες του εξωτερικού, ιδίως στην Αγγλία.

Παράλληλα, το νέο ακαδημαϊκό έτος 2008-09, σύμφωνα με εκτιμήσεις πανεπιστημιακών παραγόντων, ο αριθμός των πτυχιούχων που αναμένεται να καταθέσουν αίτηση για τη διεκδίκηση των νέων θέσεων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών θα ξεπεράσει τις 70.000, καθώς είναι πλέον συνηθισμένο για τις 25 ή 30 θέσεις ενός μεταπτυχιακού προγράμματος να κατατίθενται έως και δεκαπλάσιες αιτήσεις.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.

Η υποβάθμιση των πανεπιστημίων και η απαξίωση της πλειονότητας των πτυχίων από την αγορά εργασίας στρέφει όλο και περισσότερους πτυχιούχους στη «λύση» των μεταπτυχιακών σπουδών.


Σε αυτό το πλαίσιο, η απογείωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων πριμοδοτείται από την προσπάθεια των πτυχιούχων να αυξήσουν το αντίκρυσμα των τίτλων τους στην αγορά εργασίας, κοντολογίς για καλύτερο πλασάρισμα στην αγορά εργασίας, καθώς το εφόδιο του μεταπτυχιακού τίτλου έρχεται να ξαναμοιράσει την τράπουλα στον χώρο της επαγγελματικής απόδοσης των τίτλων.

Σοβαρά ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τις μεταπτυχιακές σπουδές
:
  • "Πληθωρισμός" μεταπτυχιακών προγραμμάτων
Αλήθεια, ποιες ανάγκες καλύπτει αυτή η αλόγιστη λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων επί παντός επιστητού; Είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι πολλά από τα μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρουν μαθήματα, τα οποία όχι μόνο υπάρχουν στο κανονικό πρόγραμμα σπουδών, αλλά μερικές φορές για να γίνουν μεταπτυχιακά «ελαφραίνουν» και το επιστημονικό τους υπόβαθρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιλέγεται η εύκολη αλλά αντιεπιστημονική λύση της ατελούς συρραφής ρηχών γνώσεων, ευρέως και αδιαβάθμητου φάσματος!
  • Το κόστος
Γιατί τα δίδακτρα που τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα έχουν θεσπίσει προδιαγράφουν με σαφήνεια τον ρητά ιδιωτικό χαρακτήρα που μέλλει να αποκτήσουν οι σπουδές που θα ακολουθούν τον πρώτο κύκλο ως δεύτερος, μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών, όπως προβλέπει η «διαδικασία της Μπολώνιας». Πιστοποιείται και από αυτή την πλευρά ότι η απεμπλοκή της Πολιτείας από τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και η συνακόλουθη ρητή υποβάθμιση των πτυχίων βρίσκονται, όντως, επί θύρας.
  • Στον αέρα η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών
Σήμερα είναι εμφανής μια τάση αποποίησης της ευθύνης του κράτους για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των μεταπτυχιακών σπουδών και μια προσπάθεια λειτουργίας των μεταπτυχιακών με τη λογική της ανταποδοτικότητας. Αυτό φαίνεται καθαρά τόσο από το γεγονός ότι σήμερα σ΄ ένα μεγάλο μέρος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων έχουν επιβληθεί δίδακτρα όσο και από τις δημόσιες συζητήσεις (ΥΠΕΠΘ, Σύνοδος Πρυτάνεων, Πανεπιστήμια) και από τους προσανατολισμούς και τη φιλοσοφία του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές όπου δεν εξασφαλίζεται σε καμιά περίπτωση ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα είναι δημόσια και δωρεάν.

Αντίθετα προβλέπεται ότι για να εγκριθεί η πρόταση λειτουργίας ενός μεταπτυχιακού πρέπει να αποδεικνύεται η «οικονομική βιωσιμότητά» του και στον προϋπολογισμό του να υποδεικνύονται «οι προβλεπόμενες πηγές εσόδων», δηλαδή ανατίθεται στα Πανεπιστήμια να βρουν «πηγές εσόδων» και να καθορίσουν «το ύψος της χρηματοδότησης από την κάθε πηγή».

Φυσικά, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος ότι εκτός του ΥΠΕΠΘ, οι υπόλοιπες «πηγές εσόδων» είναι συγκεκριμένες:
  • τα δίδακτρα και τα έσοδα «ενοικίασης» των υποδομών και
  • του έργου των μεταπτυχιακών φοιτητών σε κάποια επιχείρηση.

Δύο Πανεπιστήμια
Έτσι καθιερώνονται δύο Πανεπιστήμια. Ένα Προπτυχιακό και ένα Πανεπιστήμιο...
μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Μάλιστα η προσπάθεια γενίκευσης των μεταπτυχιακών, ώστε να δημιουργηθεί δεύτερος κύκλος σπουδών, δεν άφησε ανέγγιχτες ούτε τις σχολές πενταετούς φοίτησης (Γεωπονικές, Πολυτεχνεία) που περιλαμβάνουν ειδίκευση μέσα στο πτυχίο τους. Οι σχολές αυτές εδώ και χρόνια έχουν ως αίτημα την αναγνώριση των πτυχίων τους ως αντίστοιχων του master, ταυτόχρονα όμως δημιούργησαν και ξεχωριστά master, εκτός του πτυχίου, ακυρώνοντας έτσι το χρόνιο αίτημά τους.

πηγή

Έρευνα| Τα "έξυπνα" κινητά στην υπηρεσία της εκπαίδευσης.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Nottingham υποστηρίζει πως ίσως έφθασε πλέον η στιγμή να επανεξεταστεί το ζήτημα της απαγόρευσης της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, καθώς η νέα γενιά των «έξυπνων» τηλεφώνων μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη εφόσον χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό βοήθημα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Dr.Elizabeth Hartnell-Young και οι συνεργάτες της αφού μελέτησαν τις συνέπειες της χρήσης των κινητών τηλεφώνων σε πέντε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια του «πειράματος», επιτράπηκε σε μαθητές ηλικίας 14 έως 16 ετών να χρησιμοποιήσουν τηλέφωνα - που είτε είχαν ήδη στην κατοχή τους, είτε τους δόθηκαν από τους ερευνητές - αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Με την παρότρυνση των εκπαιδευτικών, οι μαθητές εκμεταλλεύθηκαν τις δυνατότητες των κινητών τους για:
  • να δημιουργήσουν σύντομες ταινίες,
  • να οργανώσουν το σχολικό τους πρόγραμμα,
  • να ηχογραφήσουν την παράδοση των μαθημάτων,
  • να χρονομετρήσουν ορισμένες δραστηριότητές τους κ.α.
  • Επιπρόσθετα, είχαν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το Internet ώστε να ανακτήσουν πληροφορίες από το Web,
  • να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του σχολείου τους,
  • αλλά και να μεταφέρουν ψηφιακά αρχεία με εργασίες και σημειώσεις.

Στο πείραμα συμμετείχαν συνολικά 331 μαθητές σχολείων των περιοχών Cambridgeshire, του West Berkshire και του Nottingham. «Αρχικά, ακόμη και ορισμένοι μαθητές εξεπλάγησαν με τη σκέψη ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς της μάθησης», είπε χαρακτηριστικά η. Dr.Hartnell -Young κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών της στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της British Educational Research Association . «Μετά από αυτήν την εμπειρία ωστόσο, σχεδόν όλοι οι μαθητές ανέφεραν ότι απόλαυσαν τη διαδικασία, η οποία αποτέλεσε κίνητρο για τη βελτίωση της απόδοσής τους».

Ακόμη και ορισμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεώθηκαν να επανεξετάσουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, μολονότι ήδη χρησιμοποιούσαν υψηλή τεχνολογία στις διδακτικές τους αίθουσες. «Τα κινητά αρέσουν στους μαθητές και ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκπαιδευτικός, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε ότι «η χρήση αυτής της τεχνολογίας επιτρέπει στους μαθητές να εκφράζονται με περισσότερη ελευθερία, χωρίς να χρειάζεται να βρίσκονται συνεχώς υπό επίβλεψη». Κάποιοι άλλοι εκπαιδευτικοί, ανακάλυψαν πως ορισμένοι μαθητές που δεν είχαν ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση, κατάφεραν να αποκτήσουν μέσω της συμμετοχής τους στην έρευνα. Αναγνώρισαν ωστόσο το γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη χρήση τηλεφώνων στα σχολεία θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Η σημαντικότερη ίσως ανησυχία που εκφράστηκε από τους εκπαιδευτικούς ήταν η περίπτωση κλοπής των τηλεφώνων. Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε κάποιο περιστατικό αυτής της μορφής κατά τη διάρκεια των ερευνών. Λίγοι από τους εκπαιδευτικούς πάντως συνέχισαν να πιστεύουν ότι τα τηλέφωνα, θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή των μαθητών από τη διαδικασία της μάθησης. Ανάλογες είναι και οι απόψεις των συλλόγων εκπαιδευτικών, οι οποίοι άλλωστε και υποστήριξαν την απαγόρευση των κινητών στα βρετανικά σχολεία.

H Dr. Hartnell Young κατανοεί την ανησυχία των εκπαιδευτικών: «Μολονότι ο απώτερος στόχος είναι η άρση της καθολικής απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, δεν θα συνιστούσαμε σε καμία περίπτωση μία άμεση αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αντίθετα, πιστεύουμε ότι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και η ευρύτερη κοινωνία θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρεθούν οι τρόποι, που θα επιτρέψουν την ασφαλή χρήση αυτού του νέου, πανίσχυρου, διδακτικού εργαλείου. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον, η χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία θα είναι τόσο συνηθισμένη όσο και η χρήση οποιουδήποτε άλλου μέσου».

Η έρευνα «How mobile phones help learning in secondary schools», που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, χρηματοδοτήθηκε από την British Educational Communications and Technology Agency. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την ανακτήσουν από τη σχετική ιστοσελίδα (έγγραφο Word, έγγραφο PDF και έγγραφο ODT).


πηγή

10.000 έλληνες "μάνατζερ" στα Βαλκάνια!

Πάνω από 10.000 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων πηγαινοέρχονται ή έχουν μείνει για μικρό- ή μεγάλο- διάστημα σε κάποια μεγάλη πόλη της Βαλκανικής, όπου είναι εγκατεστημένες ελληνικές πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ο αριθμός πάντως αυτών που μένουν μονίμως σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σερβία είναι σαφώς μικρότερος και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 3.000.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν επιλέξει να βρίσκονται εκεί καθώς το πέρασμα από τα Βαλκάνια αποφέρει όχι μόνο μεγαλύτερες απολαβές αλλά και μεγαλύτερες αποταμιεύσεις λόγω χαμηλότερου κόστους ζωής. Άλλωστε η «μητέρα πατρίδα» δεν είναι και τόσο μακριά από τον τόπο όπου εργάζονται τα στελέχη των περίπου 3.500 ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ και έχουν δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας.

Από τις θέσεις αυτές, οι περισσότερες έχουν καλυφθεί από εγχώριο δυναμικό και μόνο μερικές χιλιάδες θέσεις-κλειδιά βρίσκονται στα χέρια έμπιστων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι περιζήτητες ειδικότητες από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια είναι αυτές που έχουν σχέση με τις πωλήσεις, τα οικονομικά, τα λογιστικά, χρηματοοικονομικά, τις τραπεζικές εργασίες, το marketing, το risk management.
Τα τραπεζικά στελέχη, μεσαία και μεγάλα, είναι τα πλέον περιζήτητα από τις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.

Τα μισθολογικά πακέτα που προσφέρουν οι τράπεζες για «μετανάστευση» στις γειτονικές αγορές είναι ιδιαίτερα δελεαστικά, καθώς το μεγάλα ανοίγματα που έχουν πραγματοποιήσει σε αυτές τις αγορές απαιτούν ικανά στελέχη. Τα ετήσια πακέτα μισθοδοσίας τους μπορεί να υπερβαίνουν το διπλάσιο των καθαρών αποδοχών αντίστοιχης θέσης στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, αν ένας επικεφαλής διεύθυνσης στην Ελλάδα έχει μεικτό ετήσιο μισθό (πλέον bonus) της τάξεως των 120.000-150.000 ευρώ, η αμοιβή Έλληνα για αντίστοιχη θέση σε χώρα της Βαλκανικής ξεπερνά τις 200.000 ευρώ τον χρόνο! Φυσικά, οι αμοιβές για τις θέσεις των γενικών διευθυντών ή των επικεφαλής στις αντίστοιχες χώρες είναι πολύ υψηλότερες.

Πόσο επικερδής είναι μια θέση σε ελληνική τράπεζα στα Βαλκάνια φαίνεται και από το γεγονός της «μετανάστευσης» και μόνιμης εγκατάστασης στις γειτονικές αγορές τραπεζικών οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν κατείχαν σημαντικές θέσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά.

πηγή
πληροφορίες:"τα νέα"

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger