- Το πρώτο συμπέρασμα μας είναι ότι παιδιά στην πλειοψηφία τους κατάφεραν μέσα σε μία ώρα να χειρίζονται αρκετά αξιοπρεπώς τον υπολογιστή. Η εκτίμηση μου είναι ότι σε δύο τρεις μέρες ένα παιδί μπορεί να το χειρίζεται πολύ καλά.
Στα παιδιά της ΣΤ τάξης έγιναν τα μαθήματα της Γλώσσας [ένα κείμενο από τη δέκατη Τρίτη ενότητα και το αντίστοιχο γραμματικό φαινόμενο (παρατακτική, υποτακτική σύνδεση και ασύνδετο σχήμα)], των Μαθηματικών (ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο), και της Γεωγραφίας (μνημεία της Ευρώπης).
Τα παιδιά της Ε’ τάξης διδάχθηκαν Φυσική (Η ενότητα της πίεσης), Μαθηματικά (κριτήρια διαιρετότητας του 2,5,10) και της Γλώσσας [ένα λογοτεχνικό κείμενο από την τέταρτη ενότητα και το αντίστοιχο γραμματικό φαινόμενο (μετοχές παθητικού παρακειμένου)].
- Για τα μαθήματα χρησιμοποιήσαμε κατά περίπτωση browser, κειμενογράφο, και ασκήσεις σε squeak (τις οποίες τις είχαμε σχεδιάσει στο εργαστήριο δικτύων, εκτός από τις ασκήσεις για την πίεση που την πήραμε από το ΤΕΙ Κοζάνης).
- Ο σκοπός μας ήταν να δούμε στην πράξη πόσο εύκολο είναι να χρησιμοποιηθούν τα ΧΟs από τα παιδιά, πόσο χρήσιμα θα τους είναι, πόσο εύκολο είναι να φτιάξει κανείς ασκήσεις και να οργανώσει ένα μάθημα με τα νέα δεδομένα, πόσο μπορεί να δουλέψει ένα νέο μοντέλο διδασκαλίας και σε ποιο επίπεδο. Προφανώς τα όποια συμπεράσματα έχουμε βγάλει είναι αρχικά αλλά νομίζω και χρήσιμα.
Όσο αφορά την οργάνωση μιας ενότητας για διδασκαλία, είναι γεγονός ότι την πρώτη φορά τουλάχιστον παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από ότι με τα συμβατικά μέσα. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο μέσος δάσκαλος μπορεί να αφεθεί στο να αυτοσχεδιάσει (π.χ., να μαζέψει μόνος του links, ασκήσεις κτλ).
- Συνεπώς οι ενότητες των βιβλίων θα πρέπει να έχουν κάπου το απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό που θα συγκεντρωθεί και θα το διαχειρίζεται κάποιος κεντρικά και θα το ενημερώνει συνεχώς (π.χ., επικαιροποίηση των links, προσθήκη νέων ασκήσεων). Οι δάσκαλοι θα πρέπει πριν κάνουν το μάθημα τους να μπαίνουν στο Internet και να κατεβάζουν αυτό το υλικό. Βέβαια και αυτό τους βάζει παραπάνω δουλειά και λόγους για να γκρινιάζουν.
- Επίσης, νομίζω ότι οι ενότητες διδασκαλίας θα πρέπει να ξανασχεδιαστούν αφού είχαν σχεδιαστεί για διδασκαλία με συμβατικά μέσα. Τώρα όμως υπάρχει ένα κομμάτι νέο που εισέρχεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και θέλει το δικό του χρόνο.
Τα συμπεράσματα για τους μαθητές είναι σαφώς θετικά.
- Κατ’ αρχή είναι πιο ήσυχοι και πιο συγκεντρωμένοι. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί είναι κάτι καινούργιο για αυτούς αλλά σίγουρα πιο πολύπλοκες διαδικασίες απαιτούν περισσότερη προσπάθεια από τα παιδιά.
- Βέβαια σε ασκήσεις συνεργασίας μέσα από το δίκτυο, έχουμε το νέο φαινόμενο της «δικτυακής φασαρίας» όπου ενώ επικρατεί ησυχία οι μαθητές να ανταλλάσουν πληροφορίες άσχετες από τη ζητούμενη άσκηση.
- Παρά το γεγονός ότι βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα τη χρήση του διαδικτύου στα μαθήματα, ή την εκτέλεση ασκήσεων στον Η/Υ, εκεί που πραγματικά διασκέδασαν ήταν όταν συνεργάστηκαν δικτυακά για ένα φύλλο εργασιών ή όταν έβαζαν ασκήσεις ο ένας στον άλλο και τις διόρθωναν. Για να γίνει αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ εύκολα κανείς ένα κειμενογράφο και να τον μοιραστεί δικτυακά με τους συμμαθητές του.
- Η δημιουργία ομάδων είναι σαφώς πιο εύκολη από τον παραδοσιακό τρόπο.
- Τέλος πολύ καλή εντύπωση έκανε σε όλους ο σχεδιασμός του (δεν αποφύγαμε τις ερωτήσεις αν βγαίνει σε άλλα χρώματα...) και το διάβασμα pdf βιβλίων ακόμα και στον ήλιο της αυλής.
Οι ασκήσεις που κάναμε σε squeak και οι διαφάνειες του δασκάλου (χρησιμοποιήσαμε και προβολικό στα μαθήματα) και τις ασκήσεις που έχουμε φτιάξει μαζί με κάποιο υποτυπώδες readme τις ανεβάσαμε στο δικτυακό τόπο του εργαστηρίου (cnms.uop.gr)."