Μεσα σε λιγοτερο απο τρεις ωρες, δημοσιογραφοι της εκπομπης Click του BBC, καταφεραν με τη δημιουργια ενος ειδικου application(εφαρμογης) να αλιευσουν τα προσωπικα στοιχεια χρηστων του Facebook, oπως ονοματα,διευθυνσεις κατοικιας,επαγγελματος,ονομα εργοδοτη,ενδιαφεροντα,ημ.γεννησεις και γενικοτερα,ολα εκεινα τα στοιχεια τα οποια ειχαν καταχωρησει στο συγκεκριμενο site.
Σύμφωνα με το άρθρο του BBC, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί ο ίδιος ο χρήστης την εφαρμογή στο προφίλ του, αρκεί μόνο να η χρησιμοποίηση της εφαρμογής στο προφίλ του ένας φίλος του!
Το Facebook από τη πλευρά του είναι νομικά κατωχηρωμένο καθως στους όρους χρήσης του site, αναφέρεται πως δεν είναι δυνατός ο έλεγχος όλων των εφαρμογών οι οποιες δημιουργούνται απο third-party developers. Ως εκ τούτου αποποιείται των ευθυνών του μετατοπίζοντας τις ευθύνες στους χρήστες των εφαρμογών αυτών!
Μια λύση που προτείνεται από την ομάδα του FaceBook αλλά και από ειδικούς στο τομέα της e-security είναι να σταματήσουν οι χρήστες να χρησιμοποιούν third-party applications. Κάτι τέτοιο όμως είναι σχεδόν αδύνατο καθώς ένα μεγάλο μέρος των εφαρμογών χρειάζεται να συλλέγουν προσωπικά στοιχεία από τα προφίλ των φίλων ενός χρήστη για να λειτουργήσουν σωστά π.χ. tests σχετικά με προτιμήσεις ταινιών, IQ tests, personality tests κ.α.
Άλλωστε χωρίς αυτές τις εφαρμογές χάνεται η αίγλη του FaceBook αλλά και κάθε προφίλ κοινωνικής δικτύωσης ( social network ) δηλαδή η διαδραστικότητα, το sharing πληροφοριών και η αμεσότητα της επικοινωνίας.
Με βάση τα παραπάνω, το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ασφάλεια και αδιαβλητότητα των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του FaceBook δεν είναι δυνατό να εξασφαληστεί στο ακέραιο, με βάση τη πολιτική ασφαλείας που εφαρμόζει το FaceBook σήμερα!