Εσύ σαλπάρεις στο Αιγαίο κι εγώ σε παρακολουθώ. Ή καλύτερα, σταμάτα να ανησυχείς για το πλοίο σου! Πόσο θα σε «στήσει» στο λιμάνι, πού βρίσκεται ακριβώς, ακόμα και αν… βυθίστηκε, μπορείς να το διαπιστώσεις με ένα απλό κλικ στην ιστοσελίδα της Marine Traffic. Πρόκειται για ένα ζωντανό χάρτη που παρέχει πληροφορίες πραγματικού χρόνου για τα λιμάνια και την πορεία που διαγράφουν τα πλοία (επιβατηγά, φορτηγά, δεξαμενόπλοια, ρυμουλκά, κότερα κ.ά.). Κάθε δύο λεπτά ο χάρτης ανανεώνεται παρουσιάζοντας δρομολόγια, αναχωρήσεις, αφίξεις και στατιστικά στοιχεία.
Το «Marine Traffic»είναι μια δωρεάν web εφαρμογή που χρησιμοποιεί πόρους από το Google Maps, VHF, Internet, κλπ και εμφανίζει τις θέσεις των πλοίων στο Αιγαίο και όχι μόνο....σε πραγματικό χρόνο!
::Στόχοι
Αρχικός στόχος του είναι να παρέχει στο κοινό πληροφορίες πραγματικού χρόνου για τα λιμάνια και τις κινήσεις των πλοίων. Μέσα στους ευρύτερους στόχους του είναι η αξιοποίησή του σε ερευνητικές εφαρμογές και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την κυκλοφορία των πλοίων.
Το σύστημα φιλοξενείται από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.
::Πως αποτυπώνεται αυτή η πληροφορία στο web site
Η κεντρική βάση δεδομένων λαμβάνει και επεξεργάζεται ένα σημαντικό όγκο δεδομένων. Από αυτά αποθηκεύει τα πιο σημαντικά, τα οποία είναι απαραίτητα να δώσουν μια καλή εικόνα των θέσεων των πλοίων. Περιλαμβάνει επίσης γεωγραφικές πληροφορίες για τα λιμάνια και για άλλες περιοχές, φωτογραφίες πλοίων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Οι τρέχουσες θέσεις των πλοίων και τα ίχνη της πορείας τους παρουσιάζονται με τη βοήθεια των χαρτών Google maps και με την τεχνολογία της δυναμικής HTML. Το ιστορικό των θέσεων πλοίων, οι αφίξεις και αναχωρήσεις σε λιμάνια, καθώς και διάφορα στατιστικά στοιχεία είναι αναζητήσιμα μέσα από τις ιστοσελίδες μας.
::Πως συλλέγονται τα δεδομένα
Κάθε σταθμός βάσης ειναι εξοπλισμενος με έναν δέκτη AIS, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μια συνδεση στο Internet. Ο δέκτης AIS λαμβανει δεδομενα, τα οποια υποβαλλονται σε επεξεργασια απο ένα απλο λογισμικο στον υπολογιστη και στη συνεχεια αποστέλλονται σε μια κεντρικη βαση δεδομενων μεσω ενος "web service". Αυτο το λογισμικο ειναι ελευθερο για οσους ενδιαφερονται, με αδεια χρησης GNU.
::Πως καταγράφονται οι θέσεις των πλοίων
Το σύστημα βασίζεται στην τεχνολογία AIS (Automatic Identification System). Από τον Δεκέμβριο του 2004, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ), απαιτεί από όλα τα σκάφη άνω των 299GT να φέρουν συσκευή AIS, η οποία μεταδίδει περιοδικά τη θέση τους, την ταχύτητα και την πορεία τους, καθώς και ορισμένες στατικές πληροφορίες, όπως το όνομα του σκάφους, τις διαστάσεις και λεπτομέρειες σχετικές με το τρέχον ταξιδι.
::επέκταση του συστήματος
Θεωρητικά, το σύστημα αυτό μπορεί να επεκταθεί σε οποιαδήποτε παραθαλάσσια περιοχή του κόσμου. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, μπορεί να εγκαταστήσει μία κεραία VHF και έναν δέκτη AIS και να αρχίσει να βλέπει άμεσα τα δεδομένα που συλλέγει πάνω στο χάρτη. Μπορεί επίσης να ενσωματώσει εύκολα τον χάρτη για την περιοχή που τον ενδιαφέρει μέσα στο δικό του web site. Δείτε τη σελίδα 'Καλύψτε την περιοχή σας για περισσότερες λεπτομέρειες.
::ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Δεν είναι αυτός ο σκοπός του συστήματος. Οι πληροφορίες που παρέχονται αφορούν αποκλειστικά στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων χρηστών του διαδικτύου και δεν σχετίζονται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Οι πληροφορίες που παρέχονται μπορεί να μην είναι πλήρεις ή να εμπεριέχουν λάθη.
Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για την πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή στους ακόλουθους συνδέσμους: