Η αναφορά πεπραγμένων του συνεδρίου του CMI στο Λονδίνο για τη φύση της απασχόλησης μέχρι το 2018, προβλέπει τη μετακίνηση της εργασίας από το παραδοσιακό γραφείο
- εν μέρει για μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και
- εν μέρει εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.
Σε μια λίστα υποθέσεων που παρουσιάστηκε στο συνέδριο,
::Επιχειρηματικό Περιβάλλον
- οι εταιρείες αξιολόγησαν την πιθανότητα διεύρυνσης της τηλεργασίας,
- αλλά και πιο ζοφερά σενάρια όπως ένα επιχειρησιακό περιβάλλον υπό συνεχείς κυβερνοεπιθέσεις,
- την ανάγκη για περισσότερο έλεγχο της συμπεριφοράς των υπαλλήλων από απόσταση.
- Πιο πιθανά σενάρια αποτελούν ένα πολωμένο επιχειρησιακό περιβάλλον όπου ένας μικρός αριθμός διεθνών εταιρειών έχουν περισσότερη ισχύ και διοίκηση από κυβερνήσεις μεγάλων χωρών.
- Ωστόσο θα υπάρξει και πολλαπλασιασμός των εικονικών επιχειρήσεων, μικρών εταιρειών δηλαδή χωρίς συμβατικές εγκαταστάσεις.
- Δικαιώματα
- Οι επιχειρήσεις θα χάσουν τον έλεγχο των εργαζομένων και θα συναγωνίζονται για τη αγορά υπηρεσιών από εργαζομένους που ουσιαστικά θα αναλάβουν τον έλεγχο του που παρέχουν την εργασία τους.
- Ειδικότερα όποια εταιρεία δεν παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου στις ανάγκες του εργαζομένου θα είναι λιγότερο επιθυμητός εργοδότης.
- Και κάποια στιγμή οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δύναμη των εργοδοτών.
- Υποχρεώσεις
- Ασχέτως του αν θα αποκτήσουν οι εργαζόμενοι αυτού του είδους την ευελιξία, θα πρέπει και οι ίδιοι να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους ή να τις αυξήσουν ώστε να μπορούν να παρέχουν εργασία προσαρμοσμένη στις ανάγκες τις επιχείρησης λέει η αναφορά.
- Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα εγκαταλείψουν τα παραδοσιακά ωράρια και θα εργάζονται από το σπίτι καλύπτοντας συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
::Επικοινωνία
Η επικοινωνία με την εταιρεία θα γίνεται μέσω ταχύτατων ευρυζωνικών συνδέσεων που θα επιτρέπει
- την εικονική παρουσία σε συσκέψεις,
- την ανταλλαγή ιδεών ψηφιακά και
- οπτική και ηχητική επικοινωνία.
Και όπως η δουλειά θα προσαρμόζεται στο μοντέλο του «έργου» και θα απομακρύνεται από το μοντέλο του «ωραρίου», οι μάνατζερ θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις ομάδες του μέλλοντος οι οποίες
- θα είναι πολυεθνικές,
- θα επιχειρούν από απόσταση και
- θα συνδυάζουν δεξιότητες από έμπειρα και άπειρα στελέχη.
Η συνεργία θα γίνει τόσο σημαντική που αντί ένας εργαζόμενος να θεωρείται ως ένας πολύτιμος πόρος θα προσλαμβάνεται με βάση την κάλυψη κάποιος δεδομένης οργανικής ανάγκης.
::Στατιστικά Στοιχεία Υποθέσεων
Το CIM αξιολόγησε τις απόψεις περισσότερων από 1000 διευθυντικών στελεχών και βρήκε ότι
- το 74% αναμένει «εικονικές ομάδες υπαλλήλων» που θα εργάζονται από απόσταση να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση μέχρι το 2018.
- Περίπου το 64% πιστεύει πως οι ταλαντούχοι επαγγελματίες θα έχουν πολλαπλούς εργοδότες,
- το 59% ότι η μεταπήδηση από δουλειά σε δουλειά θα είναι κοινή υπόθεση και
- το 56 % ότι τα πιο απλά καθήκοντα θα έχουν αυτοματοποιηθεί.
- Τα δύο τρίτα των στελεχών απάντησαν ότι αναμένουν τις παγκόσμιες εταιρείες να ασκούν περισσότερη επιρροή από τις κυβερνήσεις και
- τους καταναλωτές να έχουν περισσότερη συμμετοχή στο σχεδιασμό των προϊόντων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: Chartered Management Institute, Chicago Tribune,
This post is based on the article Britain in business: the world of work in 2018
Αν θέλετε να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη εκτίμηση για το μέλλον της εργασίας την επόμενη δεκαετία διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο "Managing Futures - The world of work in 2018" [.pdf - 893KB ]